To jest widok strony w wersji do druku
-
Normalnie [emoji854]
A tak serio to większość mojej dziennej trasy to droga krajowa, więc prędkość oscyluje w okolicy 90-100km/h
No i wchodzi mi do pustaka niecałe 41,5 litra.
Żona ma dużo mniejszy zasięg, ale ona ma ruch miejski w drodze do pracy.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Ja bez problemu robię spalanie ~9l/100km lpg, zawalidrogą nie jestem. Komp od PB pokazuje wówczas ~7l PB/100km.
-
Nie rozmywajcie tego tematu, jest o czym innym niż o spalaniu :roll:
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Nie rozmywajcie tego tematu, jest o czym innym niż o spalaniu :roll:
Brylancik napisz lepiej jak teraz u Ciebie z lpg
-
Jezdzi i na razie nie ma o czym pisać
-
Cytat:
Napisał
Szary83
Od dwóch tankowań podtlenku gazotu mam taką dziwną przypadłość
Miałem podobnie kilka miesięcy temu przez kilka tankowań ale wróciło do normy... ja tankuje na jednej stacji i chyba mieli jakaś inna dostawę gazu bo inaczej tego sobie wytłumaczyć nie potrafię...
-
Też pierwszy raz zrobiłem na zbiorniku 400km ale to przez wadliwy plik aktualizacji map nawigacji ...jechałem w trasie w jedną stronę 100km/h a w drugą 120 km/h a potem po Wrocławiu bez korków i wyszło 400km aż byłem w szoku :-) przy normalnej jeździe 340km i koniec gazu do zbiornika wchodzi mi średnio 41l.
-
Spalanie to chyba najbardziej podniecajacy forumowiczów fiata temat ktory jest niespotykany na innych forach w tylu komentarzach.
-
Najtańsze auto to wypada pochwalić się ze najmniej pali... rzeczywistość nalezy przemilczeć...
-
1 załącznik(i)
Ja kupiłem Tipo 1,4 z tzw "fabrycznym gazem" - czyli dokładanym Tartarini przez dealera, kupiłem go na licytacji pko leasing, z migającą lampką check. Tipo z maja 2018, przebieg 110 tys, przebieg w miarę autentyczny bo policja zatrzymała użytkownika za cośtam i przebieg mniej więcej po ok roku był proporcjonalny do dzisiejszego - jest to w cepiku. Silnik pracował nierówno, ale na wszystkich cylindrach. Odebrałem auto i pojechałem do domu. Dojechałem już na 3 cylindrach. Zmierzyłem sprężanie i na 4 cylindrze zero. Ponieważ gamoń który jeździł tym autem od nowości nie raczył zrobić ani jednego przeglądu w ASO - dałem sobie spokój z próbą naprawy na gwarancji. Ponieważ mam warunki, zdjąłem głowicę sam. Wypalony zawór wydechowy. Na gniazdach zaworowych ani śladu zużycia. Nie chce mi się wierzyć w te gniazda, co tu ludzie wypisują. Zwyczajne ASO żeby dodać "powagi sytuacji" robią ludzi w balona i liczą Bóg wie ile za obróbkę głowicy, chrzaniąc jednocześnie głupoty o gniazdach i konieczności ich wymiany i inne bajki, zamiast wymienić zawory na gwarancji na porządne. Ja oddałem głowicę do jednego z zakładów obróbki na Parowcowej w Warszawie. Splanowali, wymienili wszystkie zawory, uszczelniacze zaworowe, dotarli zawory do gniazd i zrobili próbę szczelności. Głowicę odebrałem, złożyłem silnik, auto chodzi idealnie.
Konkluzja jest taka: tanie, chińskie, miękkie jak G... zawory, wykonane z wyrobu metalopodobnego.
Podobno nie zdarza się to w silnikach produkowanych we Włoszech, tylko w tych z Turcji - tak powiedział facet co ją planował.
Zobaczymy ile pochodzi po zrobieniu.
Reasumując, nie jest to raczej wina gazu, zdarza się to także w autach benzynowych, choć rzadziej, kupując to auto trzeba się liczyć z robieniem głowicy.
Pozdrawiam
Załącznik 38155
Oczywiście już widać że brał płyn chłodniczy po nagarze.
-
U mnie było podobnie, gniazda w porzadku, wypalony zawór tylko na pierwszym cylindrze. Natomiast przebieg o połowę mniejszy :roll:
-
Hej,
czy ktoś z Was miał taką usterkę:
ze 2 razy zdarzyło mi się, ze auto na zimnym silniku (stało całą noc) zaczęło lekko falować na obrotach
mam niewielki ubytek płynu chłodniczego
czasami czuć (lekkie szarpnięcie) przy przełączeniu na gaz.
-
Zdarzało się w tym silniku falowanie i z tego co tu niektorzy pisali nie tylko w wersjach z dokładanym lpg, rowniez na benzynie
-
Witam.
Aktywuje temat.
Tipo 1.4 95 instslacja fabryczna Tartarini. Oleju brał ok 2,5litra na 10000km. 78tys najechane i szykuje się remont. Spadek mocy i migający check. Na pierwszym cylindrze jest kapeć. Jak to zrobić żeby było dobrze? Jakieś specjsalne zawory? Pierścienie też robić?
-
Cytat:
Napisał
Trelemorele
Tipo 1.4 95 instslacja fabryczna Tartarini
Fabryki to ta instalacja nie widziała.
Nauczcie się rozróżniać, że instalacją fabryczna jest dokładana na etapie produkcji auta w fabryce, a taka dokładana przez ASO to już fabryczna nie jest.