Jeśli chodzi o silniki benzynowe w Cromie to chyba nie...
To jest widok strony w wersji do druku
@bohomex3
Ale ten 1,8 nie jedzie, i pali jak smok.Po za tym jak sie usunie klapy to ten diesel nie sprawia problemów.
No niestety nie jest to proste i mi zajęło dwa dni bez zdejmowania głowicy. Oczywiście niezbędny jest endoskop :!: ( opisywałem i załączałem zdjęcia https://fiatklubpolska.pl/domains/fi...dziwac-39715/9 ) Klapka jest nierdzewna więc jeśli odpadnie to zazwyczaj zostanie otwór po jednym z nicie.. w ten otwór należy włożyć drucik który będzie wygięty w formie haczyka ( ale nie dokładnie haczyka -> zaostrzony drucik ... kilka mm prostego drucika następnie 1/2 kółka i dalej prosty drucik miedziany w osi ) i tak manipulować klapką aby ułożyła się poziomo i wyszła z za zaworu ;-) Pionowo nie wyjdzie - nie zmieści się. Czasami tak mi wpadała za zawór że gdyby nie świadomość, ze ona tam jest to bym jej nie znalazł... Same nity są stalowe/przyciąga je magnes ale sa na tyle małe że magnesik neodymowy nie daje rady.. poza tym zawór również jest stalowy i trudno to wyciągnąć.. Mam klapkę więc zrobię tobie zdjęcie jak to powinno wyglądać :lol:
Nic tak mnie nie ucieszyło jak wyciągnięcie tej klapki.... prawie jak wygrana w totku ;-)