To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam odkopie temat.
Moja Cromka 1.9 16v z 2005 ma metalowy kolektor. Problemy jakie dało się zauważyć to:
-na zimnym silniku nierówna praca, obroty skakały między ok. 800 a 1000
-but w podłogę, czarna chmura za autem
-słabszy motor, to nie ma 150 KM
Po lekturze postów zapadła decyzja nieusunięcie. Mechanik krzyknął 500zł z robocizną bo tam jest roboty na cały dzień, a termin za dwa tygodnie. Mając elerna postanowiłem sam się za to zabrać. Faktycznie opisy w tym programie są świetne. Wyciągniecie trwało ok 6 godz. dolot do mechanika usunął, zaślepił i składanie. Lecz zrobiłem jeden błąd, nie zablokowałem rozrządu. Dzięki uprzejmości tego mechanika i jego 10 min czasu (naprawdę tyle potrzebował na ponowne ustawienie wszystkiego) auto odpaliło. Teraz wrażenia po usunięciu klap wirowych:
-odpalenie auta zimnego po nocy, obroty stabilne
-pedał w podłogę, ani grama dymku (nie wiem czy to nie po tym, że wszystko dokładnie wyczyszczone EGR, Przepustnica, Dolot
-przyśpieszenie o dużo lepsze
-spalanie, to jest do testowania lecz już widzę, że na chwilowym pokazuje mniejsze wartości.
Tak więc reasumując, jeśli Ktoś ma opory co do usunięcia to bardzo polecam ten zabieg.
-
masz może zdjęcia kolektora, jak wyglądał przed czyszczeniem?
-
Nie zapomniałem fotki porobić, ale "sadzy" było dużo
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
Jak będę pamiętał to wrzucę swoje, ale w tym temacie ludzie też wrzucali zdjęcia:http://fiatklubpolska.pl/croma-446/s...km-mtj-14808/7