To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
ere
Odpowiadam na wszystkie pytania:
Jaki rozrząd zamontowałeś? - komplet INA
Odpalałeś go przy zdjętej górnej obudowie? - tak
Pasek nie trze o śrubę pompy oleju? - kompletnie nie wiem o czym mowa, zaskoczyłeś mnie Kolego... nie wiem gdzie jest ta śruba, ale nie dopatrzyłem się żeby coś tarło. Możesz przybliżyć mi ten temat?
Jak pasek "nie tańczy" na górnym kole, to stawiałbym że pompa wody wydaje taki dźwięk. - nie tańczy. Wszystko pracowało równo i stabilnie. Pompę wody sprawdzałem stetoskopem i nie miałem wrażenia, że przykładając stetoskop do pompy "dotykam dźwięku" jaki mnie interesuje.
Ale kto wie. Może faktycznie ta pompa... Czy to jest niebezpieczne?
Śruba mocująca pompę oleju do kadłubu. Ale jak Ci pasek równo pracuje na kołach i mniej więcej na środku to raczej to nie to. Stawiałbym na pompę wody. Jakość części jest jaka jest. Osobiście montuje zestawy Contitecha. Ostatnio montowałem pasek i napinacz z Conti a pompa wody Hepu i wszystko ok.
-
Cytat:
A coś z osprzetu? Był demontowany pasek więc...
Nie. To nie osprzęt. Ale dziękuję za to, że próbujesz pomóc.
Cytat:
Śruba mocująca pompę oleju do kadłubu. Ale jak Ci pasek równo pracuje na kołach i mniej więcej na środku to raczej to nie to. Stawiałbym na pompę wody. Jakość części jest jaka jest. Osobiście montuje zestawy Contitecha. Ostatnio montowałem pasek i napinacz z Conti a pompa wody Hepu i wszystko ok.
Nie wiem gdzie dokładnie ona jest ale nie widziałem, żeby cokolwiek ocierało. Pasek nowy założyłem identycznie jak poprzedni. Składałem na znaki i na blokady. Nie za bardzo wiem jak mógłbym ewentualnie sprawić, żeby pasek tarł po jakiejś śrubie. Ale szczerze powiem nie miałem tego świadomości i nie zweryfikowałem tego. Choć robiłem obroty na sucho i później odpalałem bez obudowy żeby zweryfikować czy wszystko gra i nie dopatrzyłem się żadnych nieprawidłowości. Co do Contitecha też są różne opinie. Jedni chwalą, inni psy wieszają... Co do pompy to nie ukrywam, że znam Hepu. Nie raz montowałem i nigdy nie miałem problemu. Najczęściej jednak robiłem rozrządy na INA i było wszystko OK. Jeśli to pompa to załamka... Pytanie czy jeździć z tym czy nie? Jak się nasili to wtedy zmienić a jak się będzie utrzymywało to na razie czekać? Bo w zasadzie gwarancji nie mamy że to pompa.
-
To są tylko moje przypuszczenia, zdalnie ciężko wyrokować. Wymieniać i reklamować. Jeździsz na własną odpowiedzialność. Założyłem dziesiątki rozrządów z Conti i nigdy nie miałem problemów. Mam jednego dostawcę części ,który handluje z dużymi hurtowniami motoryzacyjnymi.
-
Dziękuję Ci za te słowa. Postaram się na dniach znowu zdjąć osłonę rozrządu i posłuchać pompy... Nie byłbym pocieszony, ale może jednak ją wymienię dla świętego spokoju... Miłego dnia Kolego.
-
i obejrzeć pasek, jak trze to juz powinny być ślady
-
Jeżdżę może nie emerycko ale taktycznie, tj. używam gazu gdy to ma sens i pozwoli mi przebyć odcinek drogi szybciej, sporo hamuję silnikiem.
Przy od lat tej samej trasie 50%/50% mieszanej miałem średnie spalanie między 7,5 a 8,5 litra.
Niecałe dwa miesiące temu wymieniałem rozrząd w Tipo 1,4 T-jet SW. Niedługo po tym zorientowałem się, że silnik nie rozwija mocy jak doładowany a bardziej jak wolnossący, po prostu nie ma tego boosta. Dziwne uczucie jak na każdym biegu od 3k obrotów wciskasz gaz do dechy a on liniowo przyśpiesza. Zniknął też tak wyczuwalny lag na biegu pierwszym i drugim bo nie ma kontrastu z tym co dzieje się po wciśnięciu gazu. Jeżdżę ciągle tą samą trasą w taki sam sposób i teraz okazuje się że pod jedno wzniesienie tuż za zakrętem na biegu czwartym auto się tak żwawo nie rozpędza a pedał już jest w podłodze.
Po wymianie rozrządu w ASO spalanie wg komputera pokładowego 9,2-9,8 l.
Sama wymiana nie obyła się bez komplikacji i zajęła 2 dni bo po złożeniu nie było synchronizacji a na drugi dzień okazało się, że to przez urwaną wtyczkę. Niestety dziś nikt nie pamięta jaka to była wtyczka a ja wtenczas nie dopytałem.
Pierwsze zgłoszenie problemu to wg diagnostyki ASO-wszystko ok bo nie wypluwa błędów a auto jeździ i przyśpiesza. Po moim uporze zdemontują napęd rozrządu jeszcze raz i zamontują. Mechanik z serwisu twierdzi że gdyby było nawet najmniejsze rozminięcie to byłby sygnalizowany brak synchronizacji. Jest tam jakiś wariator?
Pytanie moje: na co teraz zwrócić uwagę?
Mam podejrzenie, że jak coś im nie grało to próbowali to obejść zamiast szukać najprostszej przyczyny a później zapomnieli wrócić do punktu wyjścia.
-
Mam prośbę, czy mógłby się ktoś podzielić, ze mną instrukcja wymiany rozrządu w Fiat Tipo 1.4 T-jet SW ?
Jakie blokady kupić do wymiany?