To jest widok strony w wersji do druku
-
Poszarpywanie, nierówna praca, czasami skoki obrotów w przedziale jaki podałeś - zabrudzony EGR. Kolega Bosch wspomniał o tym. Ja polecam Ci jeszcze poszukać informacji na ten temat na forum, było to już przerabiane, oraz opisane jak go można go wyczyścić.
-
Witam Panie i Panowie. Podepnę się do tematu półosi. Trzęsiawki dopadły także moją Cromę. Wymieniony został rozwalony krzyżak. Ze 3 m-ce był spokój i znowu to samo. Czuć bujanie autem już od bardzo niskich prędkości.
Widzę, że jest tu poruszona kwestia półosi z Vectry C manualną skrzynią. Czy zgłębiał ktoś temat podmiany półosi z Vectry C z automatyczną skrzynią biegów do Cromy z automatem?
Ja wyszukałem info, że skrzynia w Vectrze C i Cromie to AF40 produkcji Aisin. Z informacji zdobytych w necie wychodzi na to, że oplowska półoś lewa powinna pasować ponieważ zgadzały się ich wymiary (półoś lewa długość 590 mm, ilość zębów od strony skrzyni 27, ilość zębów od strony koła 30, średnica pierścienia uszcz. 54mm; Jest dostępny zamiennik firmy GSP 244080). Nie zgłębiłem jeszcze tematu półosi prawej (tej długiej). Może się ktoś wypowiedzieć na ten temat? Dzięki i pozdrawiam wszystkich serdecznie.
-
Cytat:
Napisał
DjIllusion
Witam Panie i Panowie. Podepnę się do tematu półosi. Trzęsiawki dopadły także moją Cromę. Wymieniony został rozwalony krzyżak. Ze 3 m-ce był spokój i znowu to samo. Czuć bujanie autem już od bardzo niskich prędkości.
Widzę, że jest tu poruszona kwestia półosi z Vectry C manualną skrzynią. Czy zgłębiał ktoś temat podmiany półosi z Vectry C z automatyczną skrzynią biegów do Cromy z automatem?
Ja wyszukałem info, że skrzynia w Vectrze C i Cromie to AF40 produkcji Aisin. Z informacji zdobytych w necie wychodzi na to, że oplowska półoś lewa powinna pasować ponieważ zgadzały się ich wymiary (półoś lewa długość 590 mm, ilość zębów od strony skrzyni 27, ilość zębów od strony koła 30, średnica pierścienia uszcz. 54mm; Jest dostępny zamiennik firmy GSP 244080). Nie zgłębiłem jeszcze tematu półosi prawej (tej długiej). Może się ktoś wypowiedzieć na ten temat? Dzięki i pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Kolego też jestem szczęśliwym posiadaczem Cromy w automacie i nie tak dawno założyłem temat, w którym opisałem z grubsza co i jak podchodzi do wspomnianej przez Ciebie skrzyni. Zachęcam do przeczytania https://fiatklubpolska.pl/croma-446/...atyczna-47864/
-
Tuleja96 dzięki wielkie kolego! Musiałem przegapić cały tamten temat. Na razie tylko lewą półoś będę wymianiał bo jo ona uległa awarii. Dam znać w tamtym temacie. Dzięki jeszcze raz.
-
Witam wszystkich zainteresowanych podmianą półosi w skrzyni M32.
Właśnie, korzystając w informacji tutaj zawartych zdecydowałem się w desperacji (3 krotna wymiana), zamontować długą półoś z Vectry. Moja niestety nie pasowała idealnie, nie mogłem swobodnie zamocować do skrzyni biegów obudowy łożyska, musiałem trochę rozwiercić otwory w obudowie, pozostałe elementy pasowały. Na dzisiaj przejechałem ok.4 tys km i wszystko jest ok. nawet odniosłem wrażenie, że jakby było trochę ciszej. Tych którzy się martwią skrzynią informuję, że biegi "wchodzą" płynnie, bez problemów. I jeszcze jedna uwaga w trakcie wymiany wylał się olej ze skrzyni i było tego sporo ja nie chciałem wlewać starego. Tak więc jeśli będziecie podmieniać półośki, to zaopatrzcie się w nowy olej w moim przypadku to Fusch.
-
Wymiana półosi nie ma nic do zmiany biegów.. Gratuluję decyzji i teraz ciesz się jazdą :smile:
Ja już zapomniałem, że u mnie trzęsło :lol:
-
Cytat:
Napisał
franekbp
Wymiana półosi nie ma nic do zmiany biegów.
Podejrzewam że to chwilowy efekt zalania świeżym olejem.
-
Cześć,
chciałem odświeżyć temat, osobiście mam problem w cromie z silnikiem 2.4jtdm, raz oddawałem do regeneracji i przez pewien czas było ok, ale problem powrócił, orientuje się ktoś jak ogarnąć te półosie w automacie ? z tego co się dowiedziałem to koszt regeneracji wynosi 700zł od sztuki, tyle, że pewnie temat powróci po przejechaniu kilku tysięcy kilometrów.
-
Witam wszystkich, to mój pierwszy post. Jeżdze Fiat Croma 1.9 JTDM 16v 150KM automat AF40 2008. Od jakiegoś czasu walczę ze stukami prawdopodobnie pochodzącymi z luzu półosi lewej przy wejściu do skrzyni biegów. Objawia się to przy mocnym skręcie w lewo, zwłaszcza na rondach. Poza tym auto jedzie normalnie, płynnie przyśpiesza, jest cicho i komfortowo. Nawet przy dużych prędkościach ok 130 km/h. Wymieniłem lewą półoś kompletną która jest od Opla Vectry C i dalej to samo. Jeden mechanik mnie straszył że będzie skrzynia do wymiany bo wyrobione łożysko. Szukam pomocy kto i w jakich pieniądzach by sie wziął za to. U mnie w okolicy brak fachowców. Można powiedzieć że przeszukałem internet i dalej nic nie wiem. Podobno są jakies regulacje na łożysku od dyferencjału tam gdzie wchodzi półoś ale tego nie ogarnę. Pomożecie?
-
Cześć.
Bardzo dokładny opis - dzięki. Mam pytanie jak te półosie z CDTI 120KM zniosą JTD 150KM? Ktoś już próbował? Czy dać sobie spokój? I jeszcze kwestia długości półosi np. lewej - Magnetti Marelli ma 602 mm, a Oplowa ma 604 mm
-
Witam wszystkich mam problem ,wymieniłem pol os i jedzie słabiej ,słabiej się rozpedza .czym to może być spowodowane ? I dziękuję za ten poradnik z nim poszło o wiele szybciej i łatwiej