No bo to się wtedy robi kawał poręcznego autobusu
To jest widok strony w wersji do druku
No bo to się wtedy robi kawał poręcznego autobusu
Witam,
Ja mam Fiata 500X, 140KM i Fiata 500L 120KM.
1. Fiat 500X jest lepszym samochodem.
2. Pod względem ogólnym parametry obu samochodów są porównywalne z minimalnymi różnicami.
3. 500L: jest wyższym samochodem i ma ok. 30% większy bagażnik, ma bardziej miękkie zawieszenie. W środku czuję się jak w Nysce (dużo miejsca nad głową). Fajny jest tu system składania siedzeń. Turbo działa wolniej niż w X-ie (nie odczuwasz odejścia po dodaniu gazu tak jak w X-ie. Wymiana rozrządu kosztowała ok. 1100 zł poza Fiatem. Ustawienie skrzyni biegów: pierwszy bieg i drugi - pojawia się dziura (wyhamowanie) przy zmianie, tym tematem jeszcze się nie zająłem. 6-y bieg bardzo elastyczny, na plus. L- ki z 95 KM nie polecam. Za wolna.
4. 500X: jest szybszy, fajnie działa pokrętełko sport, X-y są lepiej wyposażone. Kierowcę fajnie ,,oplata,, kabina. Każdy dobrze czuje się w środku. X- owi bliżej do osobówki, L-ce do furgonetki. Wymiana rozrządu kosztowała ponad 3000 zł u dilera Fiata i 700 zł poprawki po dilerze Fiata.
5. Oba samochody mają po 6 biegów, jadąc po mieście cały czas zmieniasz biegi. :)
Ze złota ten rozrząd jest, czy odtłuszczacze tyle kosztowały? Pominę milczeniem to, że spartaczyli - to mnie nie dziwi. Robiłem w moim samodzielnie i nie ma tam nic co by kosztować miało takie pieniądze - poza faktem, że trochę narzędzi i blokady trzeba mieć... Może podliczyli czas na schnięcie uszczelniacza na pompie :tongue Wymiana jest moim zdaniem prostsza niż w 1.4 8V..., mniej rozbierania.