Czytam z zapartym tchem i na szczęście nie widzę Katalończyków znaczy KTA :dresik:
To jest widok strony w wersji do druku
Czytam z zapartym tchem i na szczęście nie widzę Katalończyków znaczy KTA :dresik:
W Szczecinie jest podobnie,to chyba wszędzie obowiązuje.Ja podobnie większość życia mieszkałem w centrum miasta aż miałem dosyć hałasu i wyprowadziłem się dosłownie 5 km za tablice miasta i przerejstrowując auto dostałem blachy z innej gminy.Nic z tego że pracuje w Szczecinie i głównie jeżdżę po mieście + trasa,dla wielu jestem obcy... :) U nas psioczą na ZPL,ZGR,ZLO,ZGL itp. itd. i jak żyć pytam :)
Jeszcze jedno pytanie odnośnie obrotów! Dziś zauważyłem że podczas postoju z wciśniętym sprzęgłem nie da się wkręcić silnika powyżej 3 tyś. Też tak macie ? Sprawdzałem 3 razy i na Pb i na LPG. Za każdym razem to samo. Pierwszy raz się spotkałem z czymś takim. To jakies zabezpieczenie żeby niepotrzebnie nie kręcić motoru do odcinki ?
U mnie mogę wrzucić obroty ile chcę, może to temat tyko dla opcji z LPG. ?
Już wszystko wiem :) Na luzie można przegazować do bólu :) Z wciśniętym sprzęgłem i wbitym biegiem po prostu komputer ma zabezpieczenie żeby nie podkręcić do 7 tyś. i strzelić ze sprzęgła :) Wszystko OK! Nowe silniki różnią się jednak od tych którymi dotychczas jeździłem :P
Strzałki do biegów działają całkiem dobrze. Zmiana biegów to co najmniej 3500. Ja z reguły kręcę do 4000-5500.
strzałka działa dobrze ale wydaje mi się że wykrywa w jakiś sposób styl jazdy, bo jak jadę spokojniej to przy niższych obrotach się pokazuje a jeśli ostrzej to przy wyższych
Tu nie ma żadnej nadzwyczajnej magii. Komputer po prostu analizuje dane wejściowe, z których najważniejsze jest otwarcie przepustnicy i dane wyjściowe czyli obroty i prędkość. Do tego czujnik spalania stukowego, ciśnienia w dolocie, parę innych rzeczy i komputer "wie", że się toczysz - wtedy zaleca zmianę biegu na wyższy, albo chcesz przyspieszyć - wtedy nic nie wskazuje.
Nie, ale myślę, że ten system mógłby działać lepiej. Jeżeli kierowca ciśnie gaz a samochód nie chce przyspieszać to znaczy że coś przeszkadza (wiatr, górka, obciążenie) i podwyższanie biegu nie ma sensu.
W luksusowych samochodach są rozwiązania korzystające z systemu GPS i map, które wiedzą o pagórkach i robią z tego użytek. Poczytaj w Auto Świecie, albo innym niemieckim badziewiu ;-)
W 500X gdy auto "widzi", że ciśnie się po gazie, to albo podwyższa próg prędkości dla GSI, albo nie wyświetla go wcale, albo nakazuje redukcję - tak, w 500X pokazuje redukuj, bo przyspieszenie nie takie :cool:
Co do luksusowych samochodów. Bardziej dba o to automatyka automatycznej skrzyni, tak jak 9-biegowa ZF z 500X, która uczy się stylu jazdy kierowcy, ma czujniki przechyłu itd.
w poprzednim aucie Hyundai i20 strzałka działała beznajdziejnie - jeśli obroty były powyżej 2000 (benzyna) od razu redukcja i zamulanie na 1600...