To jest widok strony w wersji do druku
-
przepływka pokazuje masę powietrza i jego temperaturę ,możesz ją wypłukać w benzynie ekstrakcyjnej może coś pomoże ,nie ma jednak wpływu na dostanie oleju w dolot ,może się dostać z odmy lub z uszkodzonej turbiny (uszczelniacze).Przy uwalonej przepływce kopm podaje więcej paliwa może dlatego ta czarna chmura .
-
Diagnoza auta: pęknięta rura między turbo, a intercoolerem. Ciśnienie ją rozerwało, choć pęknięcie wcale nie jest jakieś duże. Robi się cieplej, czas zabrać się za autko... Słabo mi reaguje na gaz, jest ewidentne dziura po wciśnięciu pedału, silnik trochę nierówno pracuje, slychać jakieś gwizdy, nawet kiedy pracuje na jałowym. Najpierw logi do zrobienia, może coś wyjdzie, do sprawdzenie EGR, overboost, czujnik ciśnienia na kolektorze, osprzęt rozrządu. Będzie co robić, biedny portfel.
-
Hmmmmm. Raczej nie, jedno niema nic wspolnego z drugim
-
Cytat:
Napisał
mariusz026pt
przepływka pokazuje masę powietrza i jego temperaturę ,możesz ją wypłukać w benzynie ekstrakcyjnej może coś pomoże ,nie ma jednak wpływu na dostanie oleju w dolot ,może się dostać z odmy lub z uszkodzonej turbiny (uszczelniacze).Przy uwalonej przepływce kopm podaje więcej paliwa może dlatego ta czarna chmura .
W to mogę uwierzyć, bo intercooler jest brudny od oleju, dolna osłona silnika też, więc obawiam się, że turbo może coś przepuszczać.
-
Poprosiłem mechanika o łopatologiczne wyjaśnienie, więc spadek mocy wiadomo, nie było ciśnienia w układzie dolotowym, więc przepływka nie mogła wskazywać prawidłowych wartości, a czarny dym był efektem zbyt bogatej mieszanki. Spalałem niemal samą ropę, która nie mogła zostać przepalona w 100%, stąd czarny dym. Odetchnąłem, bo obawiałem się o turbo.