Silesia Cars też ok, przemiał mają konkretny jak tam byłem nie dawno.
To jest widok strony w wersji do druku
Nie wiem czy mega ale ten silnik już od lat odpycha Fiaty więc myślę, że jest to możliwe. Tym bardziej, że gdy zakładałem instalację do Peugeota w GZW kilka lat temu to na wolny termin czekało się 1-2 miesiące :P Auto przelatało dotychczas na LPG 140 tysięcy km i oprócz wymiany wtrysków po 120 nie wiem że mam gaz - oczywiście serwis co 10 tysięcy z regulacją w trasie ;)
Panowie przeczytałem cały wątek.... i nasuwa mi się jedna myśl..... to jedno czy dwa samochody, które miały problem - tak 1-2 , to jacyś druciarze musieli montować instalacje albo faktycznie w 2 egzemplarzach na kilkadziesiąt tysięcy sprzedanych w polsce sztuk miało wadę.... Jakoś większość jeździ i silnik nie przysparza problemów.
Wydaje mi się że to zwykłe bicie piany i tyle.
Pamiętaj że nie wszyscy są zarejestrowani na forum. Procent nieobecnych pewnie też ma jakieś problemy z autami o których nie wiemy...
Jacku może tak być, choć większość ludzi wchodzi na fora i wyraża swoje opinie gdy targają nimi silne emocje - właśnie wtedy gdy są rozżaleni bo coś się zepsuło itd, wiele osób jeśli wszystko działa to nawet nie myślą o forach :) tak więc po jednej i po drugiej stronie jest masa ludzi, a te awarie to raczej można potraktować jako odosobnione przypadki.
Ostatnio słyszałem tezę ze to wina lpg i selenia, oraz ze inna parta zaworów idzie od marca 2019
Nie ma zadnych potwierdzonych info dot. zmiany zaworow. Temat lpg w tym silniku jest dawno obgadany. Silnik nie nadaje sie do gazu. Czyli trzeba zagazowac starannie a nie na odwal sie aby spokojnie jezdzic. Tyle w temacie.
Czyżby niemiłe przygody z LPG się skończyły czy nikt się nie chce ujawnić? Bo temat jakby ucichł... :confused:
Pewnie mechanicy z ASO nauczyli się prawidłowo montować i stroić LPG do 1.4 ;-P
Ja miałem wymianę zaworów przy przebiegu 73000,w tej chwili 116000 i jakoś jeździ.
Od dwóch tankowań podtlenku gazotu mam taką dziwną przypadłość:
zawsze było podczas jazdy:
4 cegiełki(zmiana przy 80-100km)/3 cegiełki(zmiana przy 160-190 km)/2 cegiełki(zmiana przy 240-280km)/1 cegiełka (zmiana przy 320-360km)/1 cegiełka + księgowy (wyczerpanie gazu przy 410-450km)/0 cegiełek + księgowy (jazda na benzynie)
Teraz mam tak:
4 cegiełki(zmiana przy 80-100km)/3 cegiełki(zmiana przy 160-190 km)/2 cegiełki(zmiana przy 240-280km)/1 cegiełka (zmiana przy 320-360km)/0 cegiełek + księgowy(wyczerpanie gazu przy 410-450km)/0 cegiełek + księgowy (jazda na benzynie)
Ciekawe gdzie mi zniknął wskaźnik jazdy na rezerwie, aktualnie wygląda tak, że jadę na gazie z pustym zbiornikiem i spokojnie 80-100 km jeszcze się obleci
Rozumiem, że jakby szlag trafił pływak w zbiorniku to w ogóle by nie pokazywał, albo pokazywał głupoty, ale poziom znika jak znikał, zniknął tylko wskaźnik jazdy na rezerwie na lpg (1 cegiełka + księgowy)
Szary83 ty masz fabryczne lpg ?
tak fabryczny podtlenek z poziomem wyświetlanym między zegarami
zdradź mi tajemnice jak Ty przejeżdżasz 450 km na baku LPG, ja zalewam do pełna z pustego to mi wchodzi około 39l i przejeżdżam max 350 i mniej, ale nigdy się nie trafiło abym chociaż zbliżył się do 400. Morze mam za ciężką nogę, ale zona to samo a jeździ o wiele mniej agresywnie.
Normalnie [emoji854]
A tak serio to większość mojej dziennej trasy to droga krajowa, więc prędkość oscyluje w okolicy 90-100km/h
No i wchodzi mi do pustaka niecałe 41,5 litra.
Żona ma dużo mniejszy zasięg, ale ona ma ruch miejski w drodze do pracy.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ja bez problemu robię spalanie ~9l/100km lpg, zawalidrogą nie jestem. Komp od PB pokazuje wówczas ~7l PB/100km.
Nie rozmywajcie tego tematu, jest o czym innym niż o spalaniu :roll:
Jezdzi i na razie nie ma o czym pisać