To jest widok strony w wersji do druku
-
Zrobiłem swoim t-jetem około 8,9 tyś km. Średnie spalanie z tego dystansu to 7,8 l. Codziennie robię krótkie odcinki do i z pracy plus czasem w robocie prywatnym załatwiam różne sprawy. Dłuższe trasy oczywiście też się zdarzają. Cały czas klima automatyczna odpalona. Jak dla mnie nie ma dramatu w stosunku do wolnossącego. Ale też i wolnossącym da się jeździć - kwestia co komu bardziej pasuje. Każdy z tych silników ma plusy i minusy. Indywidualnie trzeba rozważyć który motor będzie lepiej pasował konkretnej osobie i tyle.
-
Widzisz FiatPrime mogles kupic Tjeta na Taxi, mialbys najszybszą taksówkę w trójmiescie a i gazu nie trzeba było zakladac bo to pali tyle co nic :) ;) haha
-
Witam, ja mam spalanie LPG w okolicach 10-12,5 w zależności od warunków pogodowych i stylu jazdy (LPG FABRYCZNE), w tipo 95 z dokładanym gazem w salonie spalanie wąchało się miedzy 9,5 - 11,5 Przyjemniej się jeździ tipo z silnikiem doładowanym - bez dwóch zdań.
-
dario123, uważaj co piszesz. Jeśli zapomnisz dodać, że T-jet wypija 5 l więcej niż 95 KM i nie ma wielkiej różnicy w dynamice, zadowoleni użytkownicy 95 Km zaleją cię sarkazmem i radosną twórczością satyryczną nt t-jet. T-jet MUSI żłopać jak smok! Musi! Takie jest odwieczne prawo natury. ;)
-
ale faktem jest że tbenzynę jak deptasz to pali w opór , jak tdiesla pogonisz to spali z 2-3l więcej na sto
-
Cytat:
Napisał
Godfrey ale faktem jest że tbenzynę jak deptasz to pali w opór , jak tdiesla pogonisz to spali z 2-3l więcej na sto
Przez 9 lat jeździłem GP 1.4 8v (148 tys. km) i średnie spalanie za ten dystans to 6.7. Nigdy nie przekroczyłem 7.5. Od ponad roku jeździ nim moja żona. Nierzadko komputer pokazuje ponad 9 zimą, teraz 8.1l / 100 km. A to znaczy tyle, że spalanie w dużej mierze zależy od kierowcy. Tipo t-jet po 15 tys km pokazuje średnie 7.6 (załóżmy, że realnie 8 wg tankowań, nie komputera). Jeśli komuś innemu pokaże 9 tzn, że mamy inne auta? Nie. Inną prawa stopę i tyle.
-
Widzę że never ending story... Prawda jest taka że spali tyle ile wlejesz. Zauwazylem tez ze duzą beksę walą wlasciciele aut z lpg , za polowe ceny jezdza a litr wiecej spali i płacz haha
-
Dletego ebiemieto ile mi spali tego lpg. Ale kiedy wciskam to jedzie choć to też jest względne. Już pisałem nie jest to szał ale 100 km robi za 20-22 zł i mi to pasi.
-
A tak w ogóle to poszukajcie sobie tematu o spalaniu
-
Cytat:
Napisał
Szary83 Odnośnie tipo i lpg.
Przy przeglądzie po roku diagnosta się doczepił, że mam duplikat a nie oryginał butli i że brak na nim podanej pojemności butli. A taki papiór dostałem z pojazdem... Wy macie oryginały czy też duplikaty?
Chodzi o gaz fabryczny.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ja swój znalazłem w kopercie pod klapka butli.
-
Cytat:
Napisał
Szary83 Odnośnie tipo i lpg.
Przy przeglądzie po roku diagnosta się doczepił, że mam duplikat a nie oryginał butli i że brak na nim podanej pojemności butli. A taki papiór dostałem z pojazdem... Wy macie oryginały czy też duplikaty?
Chodzi o gaz fabryczny.
Ja musiałem po roku uzyskać duplikat z UDT. Przy kurku gazy miałem jedynie certyfikat instalacji. Certyfikat butli zginął na linii salon - leasing...
-
Witam. Różnica między glowica przed zmianowa a po zmianowa to kosmetyka polegająca na braku otworu do zasilania nagrzewnicy przez kruciec w kolektorze. Zawory gniazda są takie same... W moim 500l jest pozmianowe, 90tys na LPG i chodzi jak nowy. Problemem jest sterownik pod euro 6 i nieudolni gazownicy a wzasadzie ludzi przyuczeni do montażu na serwisie... Sterownik wymusza w pewnych warunkach pracę na zuborzomej mieszance jeśli zbierze się mapę Pb bez konkretnej jazdy kalibracyjnej i na podstawie takiej mapy ustawi się gaz to mapy się rozjadą zaraz po opuszczsniu serwisu, ECU z Pb błędu nie wywali bo znam to z autopsji i tym samym zawory idą papa a kierowca nawet nie jest tego świadomy...
-
U mnie instalacja lpg w tym silniku w alfie wygladala tak ze goscie z zakladu lpg probowali sami wystroic ale im cos nie szło przez klapy zmiennej geometrii dolotu. Zadzwonili po wsparcie do centrali a centrala do wloch. Mowa o BRC. Za pare dni przyjechal gosciu z pendrivem podlączył przegrał i powiedział że mogę już jechać. A ja na to panie a gdzie strojenie itp. A on na to ze mapa została zrobiona dokładnie pod ten silnik w tej specyfikacji we wloszech na hamowni ze wszystkimi pomiarami sondą szerokopasmową itp. I że jak wyjadę to już tu nie wrócę no chyba że na serwis instalki. I miał rację. Przejechałem ponad 150 kkm i wszystko ok. Kompresja w normie zawory w normie itp. Tylko reduktor juz trochę popuszczał na membranie. Wiec da się to zrobic bez jezdzenia z laptopem na kolanach tylko trzeba sie postarac tzn producent istalki sie powinien przyłożyć.
-
3 lata, 44 tys km. Instalacja Tartani zalozona od nowosci (1.4 benzyna), auto chodzi jak zyleta, 6l spalanie LPG w cyklu mieszanym (silniki 1L moga zejsc nawet do 5 wiec 6l na 100km nie jest jakims spektakularnym wynikiem - ale mnie to cieszy) instalacja nie wymaga zadnego zaangazowania - wymienialem ostatnio filtry, relatywnie czyste, wymienilem swiece zaplonowe, ktore szczerze mowiac wygladaly jak nowe ale powiedzieli mi we Fiacie zeby wymienic szczegolnie jak LPG jest bo sie szybciej zuzywaja.
-
Spalanie 6 lit gazu to dla mnie kosmos, u mnie na trasie nie da sie takiego wyniku zrobic. Spalanie w miescie to 10 litrow co najmniej
-
Cytat:
Napisał
tomek500l Witam. Różnica między glowica przed zmianowa a po zmianowa to kosmetyka polegająca na braku otworu do zasilania nagrzewnicy przez kruciec w kolektorze. Zawory gniazda są takie same... W moim 500l jest pozmianowe, 90tys na LPG i chodzi jak nowy. Problemem jest sterownik pod euro 6 i nieudolni gazownicy a wzasadzie ludzi przyuczeni do montażu na serwisie... Sterownik wymusza w pewnych warunkach pracę na zuborzomej mieszance jeśli zbierze się mapę Pb bez konkretnej jazdy kalibracyjnej i na podstawie takiej mapy ustawi się gaz to mapy się rozjadą zaraz po opuszczsniu serwisu, ECU z Pb błędu nie wywali bo znam to z autopsji i tym samym zawory idą papa a kierowca nawet nie jest tego świadomy...
To samo mniej więcej usłyszałem od mojego gazownika w GZW Zbrosławice, a też przymierzam się do montażu LPG w swoim aucie :P Wg niego silnik jak najbardziej nadaje się pod LPG, zrobili ich już setki jak nie tysiące i problemów nigdy nie było. Inny fakt to taki, że sytuacja z zaworami może być podobna z tą Toyoty sprzed paru lat, która w silniku 1,33 wypuściła dużą partię zwyczajnie felernych zaworów i serwisy wymieniały głowice na potęgę. Tylko kto się do tego w Fiacie przyzna?
Niemniej patrząc na ilość zagazowanych aut które jeżdżą bez problemów myślę, że demonizujecie trochę te "problemy" i chyba wcale ten konkretny motor nie jest najgorszy pod LPG. Przynajmniej mam taką nadzieję... ;)
-
To chyba jakiś mega warsztat skoro „zrobili ich już setki jak nie tysiące". Brylancik też uważał, że fiatprim trochę wyolbrzymia, do pewnego momentu :( Wszystko fajnie dopóki problem nie dotknie nas osobiście.
-
GZW wykonuje dobrą robotę, a właściciel ma mega wiedzę i łeb na karku.
-
Cytat:
Napisał
mechanizator9 To chyba jakiś mega warsztat skoro „zrobili ich już setki jak nie tysiące". Brylancik też uważał, że fiatprim trochę wyolbrzymia, do pewnego momentu :( Wszystko fajnie dopóki problem nie dotknie nas osobiście.
GZW Zbrosławice to naprawdę duży i znany w okolicy gazownik. Znani też z faktu, że montują LPG do silników z wtryskiem bezpośrednim.
-
Własnie to GZW i Silesia Cars biorę pod uwagę w sprawie wyjaśnienia mojej trefnej instalki Tartarini, jakie graty przeszczepić zeby to normalnie działało. Ale to za tydzień-dwa, na razie jeszcze jazda na Pb.