To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam serdecznie
Mam pytanie, przy jakich przebiegach zazwyczaj zaczynały sie problemy z turbinami w waszych autach,,, pytam bo za 2 tygodnie kończy mi się gwarancja, przedłużenie na kolejne 2 lata wycenili na 2000pln i biję się z myślami czy przedłużać czy nie,,, nadmienię że przez dwa lata zrobiłem tylko niecałe 6tys km, więc jeźdzę bardzo mało, czyli za 2 lata może dojdę do 20tys i pytanie czy warto
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
Spawn
Witam serdecznie
Mam pytanie, przy jakich przebiegach zazwyczaj zaczynały sie problemy z turbinami w waszych autach,,, pytam bo za 2 tygodnie kończy mi się gwarancja, przedłużenie na kolejne 2 lata wycenili na 2000pln i biję się z myślami czy przedłużać czy nie,,, nadmienię że przez dwa lata zrobiłem tylko niecałe 6tys km, więc jeźdzę bardzo mało, czyli za 2 lata może dojdę do 20tys i pytanie czy warto
W temacie dotyczącym utraty mocy masz podane przebiegi. Zaczyna się po 40tyś.km. W piątek jadę na oficjalną diagnostykę do ASO po mailu do FCA, nie wiem jeszcze kiedy dowiem się, czy FCA weźmie na klatę, w końcu jest wada fabryczna turbiny.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
W temacie dotyczącym utraty mocy masz podane przebiegi. Zaczyna się po 40tyś.km. W piątek jadę na diagnostykę do ASO, nie wiem jeszcze kiedy dowiem się, czy FCA weźmie na klatę, w końcu jest wada fabryczna turbiny.
Kurcze to sam już nie wiem,,, to może nie warto ładować im 2000pln do kieszeni przy przebiegu 6tys km,,,, dzięki za odpowiedź, myślisz że mogą Ci wymienić turbine na ich koszt po gwarancji??
-
Cytat:
Napisał
Spawn
myślisz że mogą Ci wymienić turbine na ich koszt po gwarancji??
Jest to wada projektowa, więc osobiście nie widzę innej możliwości. Móc jak najbardziej mogą, odrębną kwestią jest chęć wzięcia swego/Garrett'a błędu na klatę. Jak postąpią w tym przypadku? Nie wiem. Co ciekawe na maila nie odpisali w stylu "po gwarancji, więc bujaj się", a powiadomili ASO, które to skontaktowało się ze mną.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Jest to wada projektowa, więc osobiście nie widzę innej możliwości. Móc jak najbardziej mogą, odrębną kwestią jest chęć wzięcia swego/Garrett'a błędu na klatę. Jak postąpią w tym przypadku? Nie wiem. Co ciekawe na maila nie odpisali w stylu "po gwarancji, więc bujaj się", a powiadomili ASO, które to skontaktowało się ze mną.
Sorry że cię męczę i wiem iż to sprawa indywidualna, ale bardzo liczę się z twoim zdaniem i wiedzą.
Kiedyś pomogłeś mi zdjagnozowac poduchę ... I dlatego jak myślisz z tym przedłużanie gwarancji przy orzelicie 6tys km. I jazda około 5 tys rocznie, może zanim zacznie mi się to sypać to wiesz ile kat mi to zajmie [emoji3]
-
Cytat:
Napisał
Spawn
Sorry że cię męczę i wiem iż to sprawa indywidualna, ale bardzo liczę się z twoim zdaniem i wiedzą.
Kiedyś pomogłeś mi zdjagnozowac poduchę ... I dlatego jak myślisz z tym przedłużanie gwarancji przy orzelicie 6tys km. I jazda około 5 tys rocznie, może zanim zacznie mi się to sypać to wiesz ile kat mi to zajmie [emoji3]
Oj tam, od razu męczysz :)
Przy takich przelotach jak masz, to na rozszerzonej gwarancji turbina nie da o sobie znać. Magiczną granicą jest przekroczenie 40tyś. km, nie widziałem informacji, żeby komuś wcześniej padło wastegate. Jeżeli ktoś jednak gdzieś coś zobaczył, to niech dopisze w temacie.
Na chwilę obecną w moim aucie nic złego, poza rzeczoną turbiną, się nie dzieje. Teoretycznie w moim przypadku teraz bym miał niby łatwiej, gdybym gwarancję przedłużył, ale z drugiej strony bym zawczasu sfinansował naprawienie błędu, który popełnił ten, który tą kasę wziął. Moim zdaniem przy takich przebiegach tylko 2tyś. wyrzucisz, bo nic nie powinno się wysypać w Twoim aucie przez te 2 lata, jeżeli teraz nic nie zwiastuje zbliżających się usterek - sam musisz ocenić po swoim egzemplarzu. Akumulatora nie bierz pod uwagę, bo jest wyłączony z rozszerzonej, tak jak i inne elementy, lista jest w warunkach.
Rozszerzać, czy nie? Ja bym nie rozszerzał.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Oj tam, od razu męczysz :)
Przy takich przelotach jak masz, to na rozszerzonej gwarancji turbina nie da o sobie znać. Magiczną granicą jest przekroczenie 40tyś. km, nie widziałem informacji, żeby komuś wcześniej padło wastegate. Jeżeli ktoś jednak gdzieś coś zobaczył, to niech dopisze w temacie.
Na chwilę obecną w moim aucie nic złego, poza rzeczoną turbiną, się nie dzieje. Teoretycznie w moim przypadku teraz bym miał niby łatwiej, gdybym gwarancję przedłużył, ale z drugiej strony bym zawczasu sfinansował naprawienie błędu, który popełnił ten, który tą kasę wziął. Moim zdaniem przy takich przebiegach tylko 2tyś. wyrzucisz, bo nic nie powinno się wysypać w Twoim aucie przez te 2 lata, jeżeli teraz nic nie zwiastuje zbliżających się usterek - sam musisz ocenić po swoim egzemplarzu. Akumulatora nie bierz pod uwagę, bo jest wyłączony z rozszerzonej, tak jak i inne elementy, lista jest w warunkach.
Rozszerzać, czy nie? Ja bym nie rozszerzał.
Bardzo Ci dziękuję,, w czwartek 27go jadę na wymianę tylko tego panelu klimy już się zapisałem
-
Przy tak małych przebiegach chyba szkoda kasy na gwarancję ,lepiej dobrze ubezpieczyć auto AC z szerszym assistance . Naprawa turbo może ciebie nie spotkać ,a naprawa -jeśli już- poza ASO będzie tańsza niż poprzez ASO .Nikt nie zgadnie ,czy coś przypadkiem nie trafi w twoim aucie ,ale śledząc forum widzisz czego możesz się spodziewać
-
W serwisie FCA mówią że to jest normalne z tym Turbo ale Fiat idzie na rekę tym co mają auta po gwarancji ale jeden warunek że musiał być serwisowany w czasie gwarancji w ASO. Pisać trzeba pismo o wymianę Turbo w ramach rejkoimi i dobrej w spółpracy
-
No to mój "pieczątki" z przeglądów na gwarancji w ASO ma. Dziś na 15 jadę.
-
Kurcze to w moim przypadku też powinienem zrobić przegląd na 2 lata nawet jak nie orzedłużam gwarancji,,, co mi się nie uśmiecha bo przy 6 tys przebiegu to miałem zamiar wymienić u nich tylko olej i flltr i tyle bo co tam robić wiecej[emoji3]
-
Masz w księdze ,że olej co 15 tyś zaleca się w MA ,a reszta chyba ma inny interwał ,ale z pamięci jadę -sprawdź dokładnie.
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Masz w księdze ,że olej co 15 tyś zaleca się w MA
Lub co rok.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Lub co rok.
I jak u ciebie po tej wizycie w ASO?
-
Dzisiejsze mycie pokazało ze odpływ jest zatkany.
Próbowałem przeczyścić drutem ale średnio pomogło.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...9190d1ded8.jpg
-
Cytat:
Napisał
Spawn
I jak u ciebie po tej wizycie w ASO?
Stwierdzili turbina, nie sprawdzali zaworu, bo nie mogą, wysłali informację do FCA i czekam.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Stwierdzili turbina, nie sprawdzali zaworu, bo nie mogą, wysłali informację do FCA i czekam.
A jaki masz dokładnie przebieg?
-
Cytat:
Napisał
marqo
W tym miejscu drutem, to bardzo zły pomysł. Dziurka po prawej ma rurkę, która jest trochę zagięta. Trzeba zdjąć plastikowe podszybie. Typowy odpływ to nie jest, bo i tak wpada woda do rynny, w której jest między innymi silnik wycieraczki. Do tej samej rynny spływa woda z lewej strony. Po myciu u mnie też od nowości po pewnym czasie woda nie spływa, a rurka jest drożna
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Lub co rok.
ekzakli
-
Cytat:
Napisał
Spawn
A jaki masz dokładnie przebieg?