To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Zmienia się. Jeżeli nie zmienia się, to oznacza, że zapewne akumulator nie przyjmuje ładunku, a stopień naładowania akumulatora oscyluje w okolicy 75-80% - tak było u mnie. Ładowarki również nie ładowały go powyżej 80%. 3 cegiełki oznaczają ładowanie napięciem powyżej 14V, a że instalacja jest inteligentna, to moduluje napięcie i prąd w zależności od stan i poziomu naładowania akumulatora. Powinien skakać pomiędzy poziomem 2 i 3. U mnie przy jeździe na 5 i 6 biegu. Na niższych różnie. Przy niższych temperaturach też potrafi ograniczyć ładowanie po odpaleniu na zewnątrz (bierze pod uwagę temperaturę).
Uprzedzając. Po podłączeniu akumulatora, czy to nowego, czy starego, IBS kalibruje się automatycznie. Jedyne co trzeba zrobić po podpięciu, to przytrzymać przyciski zamykania szyb przez około 2s w pozycji zamkniętej oraz zrobić cykl otwarcia i zamknięcia auta z pilota.
Czyli powyżej 14 v jak pokazuje to jest źle? U ciebie teraz skaczą te kreski? Raz tak raz tak?
Może u mnie jest niedoladowany bo mało jeżdżę 2 lata i tylko 5 tys...
Ale nie mam problemów z odpalaniem itp.... Czyli reasumując jak jest naładowany to powinien mi pokazywać mniej niż 3/4 tej skali ładowania?
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Zasada jest taka, że odpięcie akumulatora musi być przy wyłączonym zapłonie, drzwi zamknięte - nie muszą być zaryglowane - zrobić można później ręcznie, odczekanie minimum minuty po wyłączeniu zapłonu i zamknięciu drzwi. Jeżeli ktoś ma akumulator 72Ah, to nie tak łatwo go z podstawy wyciągnąć, jego ciężar, brak uchwytu i wysokość na jaką trzeba go dźwignąć, nie pomagają. Jeszcze gorzej jest w drugą stronę - przerabiałem temat - bez potrzeby już go wyciągać nie zamierzam.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Czujnik do oceny stanu akumulatora - czarna nieduża puszka na ujemnej klemie.
Z tego co teraz sobie przypominam ,to od tej puszki odchodzi kabel i nisko na nim jest opis ground -czyli uziemienie ? Sprawdzę jeszcze ,ale takie coś z pamięci wrzucam.
-
Cytat:
Napisał
Spawn
Czyli powyżej 14 v jak pokazuje to jest źle? U ciebie teraz skaczą te kreski? Raz tak raz tak?
Może u mnie jest niedoladowany bo mało jeżdżę 2 lata i tylko 5 tys...
Ale nie mam problemów z odpalaniem itp.... Czyli reasumując jak jest naładowany to powinien mi pokazywać mniej niż 3/4 tej skali ładowania?
Jeżeli ciągle pokazuje powyżej 14V - 3 cegła, to oznacza, że jest potrzeba ładowania akumulatora. U mnie skaczą te cegły dzień w dzień, czyli cykl doładowania - luz, i tak w kółko. Na dwóch cegiełkach, czyli bez ładowania, potrafi przejechać cyklicznie po kilka km w trasie, na przemian z krótkimi cyklami doładowania. Ogólnie jak pisałem zmiennie działa ładowanie. Najczęściej u mnie zmniejsza napięcie po wrzuceniu 5 i 6 w zakresie od 1500obr. Po doładowaniu prostownikiem potrafi tak zrobić już przy 4. Gdy są okolice 0stC i niższe, to potrafi pokazać dwie cegły przy jeździe manewrowej.
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Z tego co teraz sobie przypominam ,to od tej puszki odchodzi kabel i nisko na nim jest opis ground -czyli uziemienie ? Sprawdzę jeszcze ,ale takie coś z pamięci wrzucam.
Przewód i wtyka jest pomiędzy akumulatorem a główną skrzynką bezpieczników i przekaźników. Przewód dwużyłowy, poprowadzony w plastikowej rurce. Wtyka wpięta bezpośrednio w IBS.
-
Czyli pomykam i niech sobie ładuje te 3/4 skoro nic się nie dzieje i już, pewnie jest cały czas niedołafowany poprzez krótkie odcinki, i więcej stoi jak jeździ
-
Cytat:
Napisał
Spawn
Czyli pomykam i niech sobie ładuje te 3/4 skoro nic się nie dzieje i już, pewnie jest cały czas niedołafowany poprzez krótkie odcinki, i więcej stoi jak jeździ
Proponuję podłączać jednak ładowarkę, tak raz na miesiąc. Akumulatorowi to pomoże.
Ps. Nie wspominałem, ale w 500X inteligentne ładowanie jest w autach z S&S.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Proponuję podłączać jednak ładowarkę, tak raz na miesiąc. Akumulatorowi to pomoże.
Ps. Nie wspominałem, ale w 500X inteligentne ładowanie jest w autach z S&S.
Tak mam, ale wyłączone od nowości cały czas
-
krowka1978 -z tego co pamiętam to pisałeś kiedyś o wadliwych akumulatorach Exide montowanych w Fiatach - na czym ta wada polegała?
-
Cytat:
Napisał
Rafal79
krowka1978 -z tego co pamiętam to pisałeś kiedyś o wadliwych akumulatorach Exide montowanych w Fiatach - na czym ta wada polegała?
U mnie wada polegała na tym, że nie ładował się powyżej 80%. Ogólnie śledząc różne fora z opisów wynikało, że u innych były podobne problemy. Napięcie spoczynkowe spadało poniżej 12V.
-
Dziś byłem po 3 tygodniach postoju, mierzyłem zwykłym miernikiem i ma 12 2v, czyli teoretycznie naładowany, wszystko działa ok ale jak pojechałem się przejechać około 50 km to jak zwykle poziom ładowania cały czas 3 kreski, i dodatkowo pierwszy raz od nowości włączyłem start stop i nie gaśnie na postoju, jakaś kicha poprostu
-
Cytat:
Napisał
Spawn
Dziś byłem po 3 tygodniach postoju, mierzyłem zwykłym miernikiem i ma 12 2v, czyli teoretycznie naładowany, wszystko działa ok ale jak pojechałem się przejechać około 50 km to jak zwykle poziom ładowania cały czas 3 kreski, i dodatkowo pierwszy raz od nowości włączyłem start stop i nie gaśnie na postoju, jakaś kicha poprostu
To tylko potwierdza, że akumulator nie ładuje się powyżej progu zadziałania S&S, czyli 75%, poza wymaganymi innymi warunkami, a jest ich sporo (zapięty pas, odpowiednia temperatura zewnętrzna, stan akumulatora itd....). Jak dla mnie akumulator do wymiany, chyba, że forumowy kolega @grandekropka da lepszą diagnozę (piję do jednego z jego wpisów na forum).
Podsumowując: wymieniaj w ASO dopóki masz jeszcze gwarancję. Masz kolejny argument - S&S nie działa.
-
A od jakiej temp zewnętrznej działa?
-
Kurcze jak pojadę i powiem że aku do sprawdzenia i nie działa start stop to pewnie zaktualuzują mi soft a z tego co tu czytałem to aktualizacja robi więcej złego niż dobrego
-
Cytat:
Napisał
Spawn
Kurcze jak pojadę i powiem że aku do sprawdzenia i nie działa start stop to pewnie zaktualuzują mi soft a z tego co tu czytałem to aktualizacja robi więcej złego niż dobrego
Gdzie czytałeś, że robi więcej złego niż dobrego?
Aktualizacja w tym przypadku nic nie pomoże. Stanowczo zażądaj przeprowadzenia diagnostyki akumulatora, w tym zmierzenia jego pojemności prądowej.
Cytat:
Napisał
Spawn
A od jakiej temp zewnętrznej działa?
Jest dużo czynników, co do temperatury, to działa w zakresie <-14stC;80stC>
o tego temperatura płynu minimum 40stC, maksimum około 100stC.
Do tego wszystkiego dezaktywacja przy manewrach parkingowych (włączenie wstecznego), prędkość wycieraczek i wiele wiele innych czynników.
W logu ECU zapisuje ostatnią przyczynę braku zadziałania S&S.
Podsumowując. Nie daj się zbyć w ASO:!:
-
To może dziś mi nie działa ten start stop bo poprostu jest za zimno teraz na dworze, około 4 stopnie a nie jak piszesz 14
-
Cytat:
Napisał
Spawn
To może dziś mi nie działa ten start stop bo poprostu jest za zimno teraz na dworze, około 4 stopnie a nie jak piszesz 14
+14 czy -14?