Tylko jest problem. Za inny musisz zaplacic, a i z respektowaniem gwarancji nie jest różowo.
Dostawca akumulatorów zapewne ten sam, na moim nowym nie ma tylko logo Exide, ale wygląda identycznie jak Exide, jak i w innych 500X.
To jest widok strony w wersji do druku
Akumulator sprawny, na razie bez problemów.
Pewnie gwarancja na nowy aku jest OK jeśli dalej serwisujesz auto w ASO. Gdy zrezygnujesz z serwisowania ,to ciekawi mnie czy wtedy ASO tak ochoczo zajmie się gwarancją na potencjalne zepsucie się aku. Dlatego pytanie było ,czy warto płacić w ASO za to samo co było ,bo dalej jest możliwość ,że znów padnie za 2 lata .Czy nie lepiej kupić poza ASO coś lepszego w cenie pewnie zbliżonej do ASO lub tańsze .
Na chwilę obecną jest ok. Ale podejrzewam ,że chyba jednak będzie kicha.
A u mnie po przeglądzie tak.... 11,6 i stan dobry??
Czy może patrzeć na tę pierwszą kartkę z 12 8 nie wiem sam nadmienię iż nic się nie dzieje niepokojącegohttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...4cbab387ea.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b153998ea5.jpg
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Pomiar 12,8V jest zapewne zaraz po wyłączeniu silnika.
11,6V oznacza, że akumulator jest niedoladowany. No i nasuwa się pytanie. Czy daje radę utrzymać ladunek. Testyer może pokazać, że akumulator sprawny - tak było w moim przypadku, a może nie trzymać ładunku, albo nie ładować się powyżej np. 80% - tak było o mnie.
Mają opisaną procedurę serwisową badania akumulatorów. Potrzeba na to kilku dni. W skrócie. Naładowanie akumulatora, odczekanie minimum doby, pomiar napięcia, jeżeli są korki, a są, to jeszcze gęstość elektrolitu. Jeżeli nie utrzyma parametrów napięcia po ładowaniu, to wymiana. Ładowarka, którą muszą wykorzystać, to CTEK MXS 10FCA. Tester Midtronics, nie pamiętam modelu, ale jak już psiałem, tester nie wszystko wychwyci. Przy badaniu akumulatora najlepiej jeszcze sprawdzić jak długo rozładowuje się go określonym prądem - w ten sposób sprawdza się faktyczną pojemność - trzeba uważać, aby nie zejść poniżej 10,2V.
Możesz posprawdzać we własnym zakresie, jeżeli masz porządną ładowarkę i nawet najtańszy multimetr. Jeżeli nie masz możliwości, to ich trzeba "poprosić".
Kolega Krówka gdzieś opisał,że trzeba przy ładowaniu z zewnątrz odłączyć IBC? IBS? -czy jest mozliwość zrobić fotkę co odkręcić? Popatrzyłem na aku i tam na + jest sporo śrubek ,na - mniej ,ale nie chciałbym odkręcić niepotrzebnie czegoś (gdy zajdzie taka potrzeba) . Da radę wrzucić fotkę?
Jak chcesz ładować jak w instrukcji auta piszą (co ciekawe jest), to wystarczy odłączyć szybkozłączkę na klemie ujemnej, plusa nie dotykasz, no i kabelek od modułu IBS. Osobiście nie odłączam, co jakiś czas podłączam CTEK-a MXS 10.
Jeżeli chciałbyś odkręcać na +, to wystarczy odkręcić jedną nakrętkę od klemy i zdjęcie całości.
Zasada jest taka, że odpięcie akumulatora musi być przy wyłączonym zapłonie, drzwi zamknięte - nie muszą być zaryglowane - zrobić można później ręcznie, odczekanie minimum minuty po wyłączeniu zapłonu i zamknięciu drzwi. Jeżeli ktoś ma akumulator 72Ah, to nie tak łatwo go z podstawy wyciągnąć, jego ciężar, brak uchwytu i wysokość na jaką trzeba go dźwignąć, nie pomagają. Jeszcze gorzej jest w drugą stronę - przerabiałem temat - bez potrzeby już go wyciągać nie zamierzam.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Czujnik do oceny stanu akumulatora - czarna nieduża puszka na ujemnej klemie.
Zmienia się. Jeżeli nie zmienia się, to oznacza, że zapewne akumulator nie przyjmuje ładunku, a stopień naładowania akumulatora oscyluje w okolicy 75-80% - tak było u mnie. Ładowarki również nie ładowały go powyżej 80%. 3 cegiełki oznaczają ładowanie napięciem powyżej 14V, a że instalacja jest inteligentna, to moduluje napięcie i prąd w zależności od stan i poziomu naładowania akumulatora. Powinien skakać pomiędzy poziomem 2 i 3. U mnie przy jeździe na 5 i 6 biegu. Na niższych różnie. Przy niższych temperaturach też potrafi ograniczyć ładowanie po odpaleniu na zewnątrz (bierze pod uwagę temperaturę).
Uprzedzając. Po podłączeniu akumulatora, czy to nowego, czy starego, IBS kalibruje się automatycznie. Jedyne co trzeba zrobić po podpięciu, to przytrzymać przyciski zamykania szyb przez około 2s w pozycji zamkniętej oraz zrobić cykl otwarcia i zamknięcia auta z pilota.