Zrobiłem test wg. wskazań Malutkiego i jest ok. Podmieniłem również akumulator. Też bez zmian. Na zimnym nadal nie odpala bez dodania gazu.
To jest widok strony w wersji do druku
Zrobiłem test wg. wskazań Malutkiego i jest ok. Podmieniłem również akumulator. Też bez zmian. Na zimnym nadal nie odpala bez dodania gazu.
Może mapy adaptacji trzeba zresetować?
Komputerowo. Potrzebny jest np. MES i interfejs.
Lub warsztat/specjalista z interfejsem do Fiata.
Mam MES i intefejs. Mógłbyś mi proszę wytłumaczyć co zrobić konkretnie?
Dokładnie nie pamiętam już. Rozstałem się ze swoim Stilonem ponad 6 lat temu.
Poszperaj na forum albo w necie.
Na pewno coś się znajdzie na temat resetu adaptacji we Fiacie.
Dzięki za pomoc Ochkarol!
P.S.
Byłbym bardzo wdzięczny za kolejne sugestie co może być przyczyną problemu!
Jak odpalisz silnik wyłącznie po wciśnięciu gazu, to masz do czynienia z nieotwierającą się przepustnicą. Inaczej albo sam silniczek krokowy, albo bardziej prawdopodobne czujnik płynu, który daje cynk do sterownika. Biorąc pod uwagę fakt, że po nagrzaniu odpala normalnie, to celuję na czujnik.
Przepustnicę wymieniłem na nową. Co do czujnika komputer wskazuje prawidłową temperaturę. Mimo to może być tam błąd?
Jeszcze jedna sprawa. Po wymianie przepustnicy na nową zimny silnik zaczął odpalać normalnie. Ale tylko przez kilka uruchomień. Potem problem powrócił.
Napisz, czy po delikatnym wciśnięciu pedału gazu odpali, czy nie
Przy delikatnym wciśnięciu odpala. Trzeba tylko chwilę przytrzymać nogę na gazie i silnik już nie gaśnie.
Trudno doradzać wymianę w ciemno. Wygląda na to, że nie dostaje powietrza i nie zapali. Czy nie warto podpiąć pod komputer.
Po podpięciu do MES wykazało mi następujące błędy:
U1600 - nieprawidłowość w funkcjonowaniu klucza elektronicznego immobilizera
U1602 - Linia komunikacyjna CAN pomiędzy różnymi ECU samochodu nie funkcjonuje poprawnie.
Dodam, że mam jeszcze błędy poduszki powietrznej 229 i 254. Za niskie napięcie ECU oraz obwód deaktywacji poduszki powietrznej pasażera jest uszkodzony.
Wszystkie kody skasowałem z powodzeniem.
Może być walnięty ECU?
Raczej typową elektroniką nie zajmuję się. Proponuję więc dobrego elektronika, bo w końcu szkoda wymieniać w ciemno. Wg mnie może sterownik podawać błędne dane. Ale to tylko domysły.
Ampro,
na co więc byś stawiał, że jest powodem problemu?
Napisałeś , że na nowej przepustnicy kilka razy odpalił poprawnie . Nowa tzn. nowa ze sklepu czy "używana nowa ".
Przepustnica fabrycznie nowa, nigdy nie używana.
W sumie to mam podobny problem. jak jest zimno, to silnik odpala ale ma 500 obrotów i rosną do 1200. Wymieniłem czujnik temperatury silnika i dalej to samo. albo to będzie przepustnica, albo jeszcze do rozważenia czujnik tzw map sensor. Jak wymienię dam znać. Co prawda przekładam z rozbitka i nic mnie to nie kosztuje.
Czech22, daj znać proszę!