To jest widok strony w wersji do druku
-
Dzisiaj trochę się pobawiłem w konfiguracji auta i tak:
Mogę mieć SS z inteligentnym ładowaniem ( IAM )czyli działa tak jak z salonu. Druga opcja to SS bez inteligentnego ładowania, ładuje od 13,7V do 14,0V.
Trzecia opcja to bez SS i bez inteligentnego ładowania, ładowanie tak jak w drugim przypadku.
W trzecim przypadku jak ustawie inteligentne to nic nie daje.
Nic też nie zmienia opcja rodzaju IBS w konfiguracji. ( IBS TYPE)
Nic też nie daje zmiana Stop&Start Level- chyba, że ja nie zauważyłem.
W sekcji Alternator Class mam ustawione Undefined, jak to zmieniłem to działy się dziwne rzeczy.
Tak samo z sekcją Battery Type mam Battery Not Changed, jak zmienie to tak jak wyżej...
Ciekawostka jak mam SS i IAM to podczas hamowania na biegu napięcie rośnie do 13,4V a później do 14,3V
Akumulator mam 63Ah EFB, alternator niestety niewiem czy 90 czy 120...
A inna ciekawostka to odpalanie kluczykiem na tak zwanego klika działa u mnie z wciśniętym sprzęgłem, bez sprzęgła kręci za krótko.
-
Cytat:
Napisał ;413415
U mnie w 1.4 95hb w tipo bez SS(fabrycznie nie ma SS) ładowanie teraz też jest w granicach 13.9V, za to zimą około 14.1 - 14.4 V. Także
normalne że masz 13.9
Dzięki Jack:smile:
-
Cytat:
Napisał
Grociu85
Dzisiaj trochę się pobawiłem w konfiguracji auta i tak:
Mogę mieć SS z inteligentnym ładowaniem ( IAM )czyli działa tak jak z salonu. Druga opcja to SS bez inteligentnego ładowania, ładuje od 13,7V do 14,0V.
Trzecia opcja to bez SS i bez inteligentnego ładowania, ładowanie tak jak w drugim przypadku.
W trzecim przypadku jak ustawie inteligentne to nic nie daje.
Nic też nie zmienia opcja rodzaju IBS w konfiguracji. ( IBS TYPE)
Nic też nie daje zmiana Stop&Start Level- chyba, że ja nie zauważyłem.
W sekcji Alternator Class mam ustawione Undefined, jak to zmieniłem to działy się dziwne rzeczy.
Tak samo z sekcją Battery Type mam Battery Not Changed, jak zmienie to tak jak wyżej...
Ciekawostka jak mam SS i IAM to podczas hamowania na biegu napięcie rośnie do 13,4V a później do 14,3V
Akumulator mam 63Ah EFB, alternator niestety niewiem czy 90 czy 120...
A inna ciekawostka to odpalanie kluczykiem na tak zwanego klika działa u mnie z wciśniętym sprzęgłem, bez sprzęgła kręci za krótko.
Kolego, jakim programem dostałeś się do opcji inteligentnego ładowania? MES? AlfaOBD?
-
Troche późno, ale nie miałem powiadomienia, Programem AlfaObd i interfejs od Viaken , zakładka body computer, i tam w konfiguracji zmiana konfiguracji auta a tam funkcja stop & start i alternator Iam. Alfa Obd na androida.
-
Tak się zastanawiam czy wyłączenie inteligentnego ładowania korzystnie wpłynie na żywotność akumulatora...
-
-
Wyłączyłem u siebie IAM, napięcie ładowania nie spada poniżej 14VDC. Od pół roku mam nowy aku, ostatnio sprawdzałem testerem i pokazał 100%.
-
Ale wyłączyłeś w programie , czy wystarczy odpiąć wtyczkę ?
-
Cytat:
Napisał
maurycy
Ale wyłączyłeś w programie , czy wystarczy odpiąć wtyczkę ?
W programie.
-
4 załącznik(i)
A ktoś z Was przy okazji wymiany akumulatora na inny niż fabryczny ustawiał odpowiednią wartość w opcjach AlfaOBD?
-
Ja mam chyba ustawione na ten 63Ah ale chyba to tak na wyrost było bo zdaje się nie ma to znaczenia.
-
Tak, ja zmieniałem typ aku po zmianie 50 na 65
-
Mojego aku nie widzę na liście zatem pytanie czym się kierować - pojemnością czy prądem rozruchowym? Posiadam akumulator Grom Heavy Duty 60Ah 600A.
-
Mojego 65 tez nie bylo, a ze to efb czyli po fiatowemu hevy duty to wybrałem 63 czyli taki jak fabrycznie był w niektórych i tak już mam od niemal 3 lat.
-
Cytat:
Napisał
steyr
W programie.
AlfaOBD? Osiowanie Proxy po wyłaczeniu jest konieczne?
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Inteligentne ładowanie IBM i SS można wyłączyć programowo, zapraszam do Łodzi to ci to wyłączę :)
Z miłą chęcią podjadę tylko Łódź jest duża 😁
-
Wyłączyłem u siebie start/stop oraz inteligentne ładowanie programem alfaobd i obecnie:
1. Zniknęły informacje zawarte w menu GSI dotyczące aktualnego biegu. W GSI type wybrana jest opcja Enhanced GSI a typ skrzyni ustawiony na MTX. Tych opcji nie zmieniałem, wcześniej wszystko działało.
2. Napięcie ładowania teraz to praktycznie cały czas 13,6 do 13,7V. Jednak przy hamowaniu dalej dochodzi do 15V.
Moje pytania:
Ad1 czy można naprawić wyświetlanie aktualnego biegu w GSI?
Ad2 czy można wyłączyć podnoszenie napięcia do 15V podczas hamowania? Oraz podnieść napięcie "normalne" do około 14,4v, zamiast obecnych 13,6 albo 13,7 ?
Osiowanie przechodzi bez błędów.
-
Wygląda na to, że nie wyłączyłeś poprawnie IBS. Wykonałeś osiowanie PROXY po jego wyłączeniu?
-
Cytat:
Napisał
pepin0
Wyłączyłem u siebie start/stop oraz inteligentne ładowanie programem alfaobd i obecnie:
1. Zniknęły informacje zawarte w menu GSI dotyczące aktualnego biegu. W GSI type wybrana jest opcja Enhanced GSI a typ skrzyni ustawiony na MTX. Tych opcji nie zmieniałem, wcześniej wszystko działało.
2. Napięcie ładowania teraz to praktycznie cały czas 13,6 do 13,7V. Jednak przy hamowaniu dalej dochodzi do 15V.
Moje pytania:
Ad1 czy można naprawić wyświetlanie aktualnego biegu w GSI?
Ad2 czy można wyłączyć podnoszenie napięcia do 15V podczas hamowania? Oraz podnieść napięcie "normalne" do około 14,4v, zamiast obecnych 13,6 albo 13,7 ?
Osiowanie przechodzi bez błędów.
Przerabiałem ten sam problem 2-lata temu ale nie udało mi się przywrócić GSI, więc załączyłem ponownie Start&Stop
aby pojawiło się GSI, natomiast inteligentne ładowanie mam wyłączone a napięcie ładowania oscyluje na poziomie 13,8-14,2V
przy hamowaniu silnikiem ok.14,8-15,0V ale jest to chwilowe ładowanie więc nie ma powodów do obaw.
-
Cytat:
Napisał
boch
Wygląda na to, że nie wyłączyłeś poprawnie IBS. Wykonałeś osiowanie PROXY po jego wyłączeniu?
Osiowanie zrobione. Przechodzi bez błędów.
Cytat:
Napisał
adoks
Przerabiałem ten sam problem 2-lata temu ale nie udało mi się przywrócić GSI, więc załączyłem ponownie Start&Stop
aby pojawiło się GSI, natomiast inteligentne ładowanie mam wyłączone a napięcie ładowania oscyluje na poziomie 13,8-14,2V
przy hamowaniu silnikiem ok.14,8-15,0V ale jest to chwilowe ładowanie więc nie ma powodów do obaw.
Na razie zmieniłem GSI TYPE na GSI II. Menu GSI zniknęło całkowicie. Nie ma też informacji o aktualnym biegu ale jakoś mi to bardzo nie przeszkadza.
Podsumowując, po wyłączeniu start/stop znika informacja o aktualnym biegu w menu GSI.