To jest widok strony w wersji do druku
-
1. Czekam kiedy ludzie przestaną bredzić głupoty o rzekomej "kolejności" przy zwykłej wymianie płynu!
Nie ma czegoś takiego. Setka płynu mniej lub więcej nie robi różnicy.
W przypadku pustego układu (wymiana pompy ABS), to może być istotne (ale tu wypada otworzyć elektrozawory programowo).
2. Kiedy (za 20-30 lat?) się nauczycie, aby robić wymianę prawidłowo i wygodnie, czyli: nadciśnieniem na zbiornik.
Żadne tradycyjne deptanie (jak już, to trzeba ograniczyć skok, nie wolno na max. do podłogi) ani podciśnienie (metoda dla dzieci).
Trzeba mieć byle kompresor (albo jakąś pompkę) i przerobić korek zbiornika: https://fiatpunto.com.pl/topic61968.html
3. Po co "na zapłonie"? Rutynowa wymiana nie ma nic do zapłonu/ABS-u. Śladowa ilość starego płynu wewnątrz ABS nic złego nie robi, wymiesza się. Poza tym, ABS-u trzeba używać, przynajmniej raz w roku jak są warunki (śnieg), zmusić go do działania (przyhamować gdzieś w ustronnym miejscu, nie trzeba szybko jechać, nie o to chodzi).
4. Sprzęgło podobnie jak hamulce. Jak ciśnieniowo, to odkręcasz odpowietrznik i tyle. Jak deptaniem w sprzęgło, to jest "procedura" (otwierasz odpowietrznik, wciskasz sprzęgło, pedzio zostaje na podłodze, zamykasz odpowietrznik i dopiero podnosisz pedał, pompka nabiera płynu na kolejny cykl).
-
Cytat:
Napisał
GrandePunto8V
4. Sprzęgło podobnie jak hamulce. Jak ciśnieniowo, to odkręcasz odpowietrznik i tyle. Jak deptaniem w sprzęgło, to jest "procedura" (otwierasz odpowietrznik, wciskasz sprzęgło, pedzio zostaje na podłodze, zamykasz odpowietrznik i dopiero podnosisz pedał, pompka nabiera płynu na kolejny cykl).
Nie tak szybko :tongue Np. w C635 nie ma odkręcanego korka jak w np. C514, na odpowietrzniku jest tylko nakładka ochronna. Trzeba wcisnąć drucik blokady i lekko wyciągnąć przewód ze złączki, w której jest odpowietrznik - wtedy się otwiera. Przy ciśnieniowym trzeba bardzo uważać, bo jak wyskoczy ze złączki, co wcale trudne nie jest, to fontanna z płynu hamulcowego murowana. Tu dla bezpieczeństwa zalecam jednak tradycyjne pompowanie.
-
Podciśnieniowo wymiany płynu ham. robie od lat sam i bez problemów.
-
Już ogarnąłem temat, mam C635 i tam faktycznie odpowietrznik nie jest odkręcany, jest tylko kapturek i zawleczka, którą jak pisano należy wcisnąć i lekko wysunąć wężyk. Bardzo mało tam miejsca, nawkur... się trochę z tym, ale się udało. Żadnego fachowego sprzętu nie użyłem, ojciec pompował a ja ogarynałem. Zrobiłem zwykłą prowizoryczną butelkę i tyle. Wysprzęglik robiłem na zapłonie a koła bez. Po wymianie płynu wszystko działa poprawnie a 1 po nocy wchodzi znacznie lepiej także chyba jednak odpowietrzenie sprzęgła pomogło. Pozdrawiam
-
130 zł w ASO razem z płynem. Raz na dwa lata można przeżyć.