To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Zakup Tipo -
Nie jest z innej półki tylko dla innego klienta. Materaiły ani lepsze ani gorsze ten sam abs w większości tworzyw tylko kokpit twardy (to ostrzeżenie dla fetyszystów miękkich desek rozdzielczych). Zdecydowanie ładniejsze stylistycznie i z dbałością o designerskie detale (w tipo z tym jest słabo). Auto bardziej "nerwowe" precyzyjniejsze w prowadzeniu, mniej komfortowe, głośniejsze ( bo takie chyba ma być ;-) i mniej praktyczne. Niemal identyczne przyspieszenie vmax nie dziwota bo ten sam układ napędowy (w bazowej bo są jescze MA) z różnicą w cenie 30 % za model u schyłku swojej produkcji bo to też może ma znaczenie. Nie krytykuję alfy, po prostu to są jej cechy, mam do niej wielki sentyment i po tipo jak pozwoli zdrowie i nie trzeba będzie suvokredensem jeździć może znów będzie alfa jak się jeszcze na rynku obstanie.
-
Witam ,nie wiedziałem w jakim temacie się zapytać ,może ktoś tutaj coś podpowie ,teraz mam Tipo 1,6 sedan w automacie koniec 2017 rok ,sprawuje się dobrze ,jednak na dzisiaj kupiłbym z takim napędem kombi ,ale niestety takich nie ma już w sprzedaży ,można kupić automat tylko w dislu ,nigdy nie miałem auta w dislu i pytanko może ktoś jest na forum z automatem w dislu ,jak to jeżdzi ,parę zdań by napisał czy warto wchodzić w ten model ,boję się trochę disla filtr dpf wypalania i tam inne przygody np 2masa
-
Cytat:
Napisał
tipomirek
Witam ,nie wiedziałem w jakim temacie się zapytać ,może ktoś tutaj coś podpowie ,teraz mam Tipo 1,6 sedan w automacie koniec 2017 rok ,sprawuje się dobrze ,jednak na dzisiaj kupiłbym z takim napędem kombi ,ale niestety takich nie ma już w sprzedaży ,można kupić automat tylko w dislu ,nigdy nie miałem auta w dislu i pytanko może ktoś jest na forum z automatem w dislu ,jak to jeżdzi ,parę zdań by napisał czy warto wchodzić w ten model ,boję się trochę disla filtr dpf wypalania i tam inne przygody np 2masa
Ja mam przyjemność jeździć Tipo SW Longue MJet 120 KM, w automacie DDCT. Uważam, że to auto to chyba jeden z niewielu wariantów Tipo, który sprawia przyjemność podczas jazdy. Zero problemów mechanicznych, żadnych kłopotów z trakcją, skrzynia DDCT jest świetnie spasowana z silnikiem, nisko osiągalny maksymalny moment obrotowy, to uśmiech na buzi przy ruszaniu spod świateł - murowany :D mój silnik praktycznie nie bierze oleju, do tej pory jedna była jego wymiana po 20kkm z Selenii na Mobila i po kolejnych 12kkm zero ubytków. W zasadzie na tym forum nie mam co robić, bo zero problemów z Tipo poza jednym, który wynikł ze sposobu użytkowania samochodu, a był nim niedoladowany akumulator, ale to nie przypadłość Fiata, tylko bardzo krótkie odcinki jakie dziennie są pokonywane przy wykorzystaniu wszystkich modułów komfortu, teraz - grzanie foteli, rozmrazanie auta, system s&s, a w lecie klima non stop. Problemów z dpf tipo nie sygnalizuje żadnych, ale to może dlatego, że staram się dość regularnie przedmuchac Tipka na niemieckich autostradach z prędkością maksymalną xd. Niestety odbija się to na średnim spalaniu ropy, bo nie udało mi się zejść ze średnim spalaniem na przestrzeni ostatnich 12 tys km poniżej 6,8L /100...
Wysłane z mojego S2 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
Chipo
Ja mam przyjemność jeździć Tipo SW Longue MJet 120 KM, w automacie DDCT. Uważam, że to auto to chyba jeden z niewielu wariantów Tipo, który sprawia przyjemność podczas jazdy. Zero problemów mechanicznych, żadnych kłopotów z trakcją, skrzynia DDCT jest świetnie spasowana z silnikiem, nisko osiągalny maksymalny moment obrotowy, to uśmiech na buzi przy ruszaniu spod świateł - murowany :D mój silnik praktycznie nie bierze oleju, do tej pory jedna była jego wymiana po 20kkm z Selenii na Mobila i po kolejnych 12kkm zero ubytków. W zasadzie na tym forum nie mam co robić, bo zero problemów z Tipo poza jednym, który wynikł ze sposobu użytkowania samochodu, a był nim niedoladowany akumulator, ale to nie przypadłość Fiata, tylko bardzo krótkie odcinki jakie dziennie są pokonywane przy wykorzystaniu wszystkich modułów komfortu, teraz - grzanie foteli, rozmrazanie auta, system s&s, a w lecie klima non stop. Problemów z dpf tipo nie sygnalizuje żadnych, ale to może dlatego, że staram się dość regularnie przedmuchac Tipka na niemieckich autostradach z prędkością maksymalną xd. Niestety odbija się to na średnim spalaniu ropy, bo nie udało mi się zejść ze średnim spalaniem na przestrzeni ostatnich 12 tys km poniżej 6,8L /100...
Wysłane z mojego S2 przy użyciu Tapatalka
Dziękuję za konkretną odpowiedz ,robię 15-18 tyś rocznie ,główne jazdy to codzienne pozamiejskie do 20 kilometrów ,jakieś wyjazdy sobotnie 100-200 kilomert,i kilka autostradowych mam w jedną stronę ponad 300 kilometrów 130-140 km na godz ,jakie mógłbym mieć spalanie średnie ,teraz przy tym silniku mam 6,4-6,7 l,jeszcze napisz jak z wyciszeniem kabiny
-
Cytat:
Napisał
tipomirek
Dziękuję za konkretną odpowiedz ,robię 15-18 tyś rocznie ,główne jazdy to codzienne pozamiejskie do 20 kilometrów ,jakieś wyjazdy sobotnie 100-200 kilomert,i kilka autostradowych mam w jedną stronę ponad 300 kilometrów 130-140 km na godz ,jakie mógłbym mieć spalanie średnie ,teraz przy tym silniku mam 6,4-6,7 l,jeszcze napisz jak z wyciszeniem kabiny
Powinieneś być zadowolony z Tipo w dieslu. Szczerze mówiąc to jestem bardzo zaskoczony kultura pracy MJeta, szczególnie przy wyższych prędkościach. Wydaje mi się, ze opony zimowe generują większy hałas niż silnik przy 170 km i więcej na godzinę :D
a co do spalania przy prędkości autostradowej? szczerze mówiąc nie wiem :D silnik wówczas ma ok 2,2 -2,5 tys obr/min więc nie powinien palić więcej niż 5,5L ale zgaduję, bo z tym silniczkiem aż grzech nie jechać więcej, oczywiście w Niemczech ;P
-
Cytat:
Napisał
XJ6
Micru idź do Alfy i obejrzyj Giuliettę, bo to co piszą, że w Giulietcie materiały są gorsze niż w Tipo to jakiś żart. Nie przejmuj się spadkiem ceny tego auta, bo te Alfy wbrew obiegowym opiniom bardzo dobrze tę cenę trzymają.
Jeszcze jedno. Przejedź się Tipo i Giuliettą. Jeździłeś Focusem, a tam jest wielowahacz z tyłu. W tipo to belka, a w Alfie też wielowahacz. Przy Giulietcie Tipo to balia na kołach. Doznasz szoku po przesiadce. Alfa ma bardzo bezpośredni układ kierowniczy. Do tego system DNA (tryby jazdy). Giulietta to auta z innej póki niż Tipo. Nie krytykuję go, bo też się nim interesowałem, ale nie ma co się kłócić z faktami.
Właśnie wróciłem z małej zagranicznej wycieczki, oczywiście Focusem, a potem zabrałem się za spacer po salonach. Wnioski - jest gorzej niż było 5 lat temu...
Z Tipo szału nie było, w środku w wersji Pop trochę straszy tandetnym plastikiem, chociaż samo auto było ok, przesiadka z Focusa jest bolesna :D
Alfę oceniam zdecydowanie lepiej, w środku spoko, chociaż moim zdaniem kierownica psuje wnętrze tego auta, właściwości jezdne prawie jak mój Focus i co Alfa to Alfa :D Co do spadku ceny to aktualnie masz rację - 5 latki są za około 50k, pytanie co będzie po zakończeniu produkcji, albo co gorsza zniknięciu Alfy z rynku jak Lancii.
Leon w wersji, którą mógłbym kupić nie jeździ już tak dobrze, jak wersja, którą testowałem wcześniej - tamta niby jakaś utwardzona była. Dodatkowo brak możliwości założenia LPG, też schodzi z rynku i chyba za bardzo przypomina mi Octavię.
Coraz mniej wiem w którą stronę iść, bo byłem nastawiony na tipo.
Jeśli nie znajdę czegoś co mnie przekona w 100% to chyba poczekam na VW ID3.
-
Na chwilę obecną noszę się z zamiarem kupna tipo . Ktoś może się wypowiedzieć jak wygląda kwestia wygłuszenia wnętrza/ zestopniowania skrzyni biegów w przypadku 95/120 km benzyn? Głównie chodzi mi o to czy jest jakaś różnica w obrotach pomiędzy tjetem/wolnossącym i jak się prezentują w przedziale 90/140km/h. Z tego co czytalem to w wolnossącym pierwsze 2 biegi są strasznie krotkie.
Chcę się przesiać z bravo 2 150km.
-
To dostaniesz taką samą skrzynię jak bravo ;-). W tjecie przy 120 kmh na 6 jest 3000 rpm. Wygłuszenie bardzo przyzwoite zaglądałem tu i ówdzie i np podłoga w grubym poliuretanie nie filcu, generalnie sporo ciszej niż np punto, mito. Przesiadka na 95 chyba byłaby mocno bolesna.
-
Czyli dalej słynna m32? Coś gdzieś czytałem że po 2012 już tak nie padały te skrzynie. Cuz na budziku już prawie 240kkm więc myślę że pora na coś nowego . Patrzyłem w konfigurator (który mi nie działa w przypadku tipo nie wiem czy też tak macie ) i wersja która mnie interesowała czyli hatchback longue /s design tjet + lakier, felgi 17, parktroniki , bixenon większy ekran multimediów kosztował cennikowo coś koło 90k a to jak na fiata "ciut" za dużo . Rozważałem też nowe Clio z automatem na wypasie też coś koło tego wyszło. Za to wolnossak w sedanie z bajerami wyszło jakieś 65k. Nie potrzebuję samochodu do szaleństw zależy mi na spokojnej bezproblemowej eksploatacji ,a fiat jako jeden z nielicznych ma silniki 4 cylindrowe w ofercie .
-
C635 masz w t-jet
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
*edyta: cyferki się przestawiły ;)
-
Na 100 jest C 635 w bravo też była montowana. Jestem mega zadowolony z pracy tej skrzyni. Jedną rzecz tylko bym zmienił i założył short shifter. A konfigurator to między bajki można włożyć, kto kupuje auta po cenach cennikowych?
-
W tipo 1.4 95 kucy 120 km/h rowniez 3000 obr/min. W sumie to predkosc optymalna dla tego auta bez lpg pod wzgledem ciszy, spalania.
-
Ciekaw jestem ile przy 120 km/h ma Bravo ze skrzynią M32.
-
Cytat:
Napisał
kartonik
Ciekaw jestem ile przy 120 km/h ma Bravo ze skrzynią M32.
z tego co pamiętam to między 3 a 3.5k
-
To by była jeszcze krótsza skrzynia niż w Tipo?
-
Cytat:
Napisał
kartonik
To by była jeszcze krótsza skrzynia niż w Tipo?
obstawiam że to samo tylko tipo ma pewnie nieznacznie zmienione przełożenia
-
Cytat:
Napisał
marx30
A konfigurator to między bajki można włożyć, kto kupuje auta po cenach cennikowych?
To tak z czystej ciekawości na jakie rabaty można liczyć kupując tipo? Biorąc nowe/ewentualnie coś ze stoku?
-
Ze stocku spokojnie >10 %.
-
Im wyższa i droższa wersja tym wyższy rabat. Na zeszłorocznego S-Design z placu jest szansa na urwanie 20.000,-
-
Fiat Tipo Tipo z lakierem metalizowanym z 2019 - cena w Krakowie 45 000 (w tym dywaniki i koło zapasowe).