Problemy z elektroniką u Fiata przy słabym akumulatorze są już znane od czasów Stilo.
To jest widok strony w wersji do druku
Problemy z elektroniką u Fiata przy słabym akumulatorze są już znane od czasów Stilo.
Jakie macie pojemności akumulatorów w tych tipkach? Ja w Doblo 95km miałem oryginalnie exida 63Ah 450A i wytrzymał mi 6lat z kawałkiem, absolutnie nic przy nim nie robiłem dla tego się dziwię, że już są problemy a tipo jest produkowany dopiero od kilku lat.
Edit. Już doczytałem qvadrat ma 50 a kartonik 63. Oba auta t-jet tylko kartonik ma s&s, czyli do aut z s&s fiat wkłada 63 i ja taką też miałem bo mam s&s. Zerknę co siedzi w T-jetcie z tego roku bo on nie ma s&s ale co jakiś czas wywala błędy na radiu i w uconnect (niewystarczające ciśnienie/zużycie oleju silnikowego, awaria systemu EOBD/wtrysku, niedoładowany akumulator). Serwis i FCA nie wie co jest przyczyną (grupa Fiat pracuje nad rozwiązaniem problemu i zarejestrowało go pod numerem 2717), komputer nie rejestruje błędów a auto jeździ normalnie.
Tak sobie pomyślałem może to wina za małego akumulatora i elektryka świruje tak jak w tipku z tego tematu.
Załącznik 37192Moj oryginalny aku jest obsługowy, ma korki. Wasze tez powinny mieć. Kto ma problem z niedoladowanym aku objawiający się np. terkajacymi zegarami, niech otworzy aku i zbada gęstość elektrolitu, gwarantuje ze będzie za niska. U mnie była za mała. Ze 4 dni męczyłem go kulonem i w efekcie elektrolit odzyskał gęstość 1,28 a aku pojemność.
Korki są pod deklem z opisem aku. Moj to 50Ah 420A w tjet z fabrycznym lpg i bez s&s.
Chyba turecki mutlu...