Tjety w tipo już były ch.jowe jesli chodzi o AFR, a od 2018 jeszcze gorzej. Cos mowa o 11 była.
To jest widok strony w wersji do druku
Tjety w tipo już były ch.jowe jesli chodzi o AFR, a od 2018 jeszcze gorzej. Cos mowa o 11 była.
To że były u.jowe - odczytuje i rozumie :smile: a AFR ? i mowa o 11 :confused: ? jakieś szyfry :?: można jaśniej o co chodzi może też info dla potomnych :lol:
Stechiometryczny wagowy stosunek paliwa do powierza czyli AFR /air fuel ratio /wynosi 14,7.
Chodzi o idealne spalanie mieszanki, a przy AFR 11 widać jak sporo to odbiega od ideału...
Davvid, jeśli dealer nie dał Ci tego zapewnienia na piśmie lub w mailu to nawet nie zaczynaj batalii, napsujesz sobie nerwów a koniec końców i tak ujrzysz wypięty tył dealera.
A rozwiązaniem Waszej sytuacji z afr jest chip. Tylko nie u byle kogo, kto Wam wgra gotowca. Mam bravo i skłoniło mnie do tego egt oraz pękające przez nie turbosprężarki oraz kolektory. Do fachowca jechałem prawie 400km. Czy warto? Po dziś dzień (odpukać w niemalowane) spokój, piąty rok mija.
11 oznacza w ch.j ubogą mieszankę a ta jak wiadomo ma wyzszą temperaturę spalania i przez to egt też jest wysokie zwlaszcza w silnikach z mpi. Dawniej na gaznikach tez sie dalo tak poregulować że auto spalało mniej ale swiadomi mechanicy mieli takie przyslowie silnik albo spala paliwo albo zawory. I jak widac aktualne bo Cinsoft tez mowił ze problemy wolnossakow rowniez z tego wynikają.
Chyba się Wam coś pomieszało AFR=11 to jest lambda poniżej 1 składu stechiometrycznego czyli mieszanka bogata. Mieszankę stechiometryczną lambda 1 czyli AFR 14,7 silnik utrzymuje w ściśle określonych ustalonych i ustabilizowanych warunkach pracy, czyli np. na wolnych obrotach i przy jeździe z stałą prędkością obrotową i obciążeniem. Przyspieszanie powoduje że AFR spada poniżej 14,7, wchodząc w zakres mieszanki bogatej, przeważnie AFR wtedy jest w okolicy 11-13.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Trzeba rozróżnić ustalone warunki pracy, i zmienne warunki pracy silnika gdzie AFR rzędu 11-13 to jest normalna sprawa. Polecam się zaznajomić z nw. wykresem, naświetli sprawę.
https://lpgmasters.pl/wp-content/upl...kterystyka.jpg
A jakie miałeś objawy tego przedmuchu? Co Cię skłoniło szukania problemu? U mnie 86kkm na lpg dokładanym, nie zauważylem problemów. Szukam sprawnej VL38 i też planuje remap, IC już jest.
A to moze popieprzylem: było ponad 13 a jest 11
Zdecydowałem, że odpuszczę batalie tak jak sugerujesz, bo nawet w ASO mi dali ogólne warunki tej przedłużonej gwarancji (kupując auto ich nie dostałem) i tam jest zapisany punkt, że instalacja gazowa anuluje gwarancję na silnik. No ale człowiek całe życie się uczy i mimo, że już dawno wiem, że trzeba wszystko dokładnie czytać to jednak przy ekscytacji związanej z zakupem auta się o tym zapomina niestety.
Zauważyłem, że ruszając z jedynki początkowo na półsprzęgle było słychać takie jakby cykanie czy coś w tym stylu. Szczególnie jak podjeżdżałem pod McDrive, bo tam się faja dźwiękowa inaczej odbijała ;) a że robiłem tydzień temu łożysko w ASO to powiedziałem, żeby na to popatrzyli. Zastanawiam się czy to też nie mogło powodować opisywanego w innych tematach "kangurowania" przy przyspieszaniu, bo u mnie też to czasem występuje. Zobaczymy jak będzie teraz.
Trochę zmartwiliście mnie tym, że AGŚ nie ogarnie dobrze strojenia auta po chipie, bo już się decydowałem na umawianie terminu w Cinsoft. Możecie polecić jakiegoś gazownika na śląsku, który ogarnie strojenie po chipie?
Nikt na śląsku nie bawi się w Tartarini, tylko AGŚ. Chyba że sie coś zmieniło, to najbliżej słyszałem o osobie w Krakowie
W temacie o problemach z LPG i błędzie P2195, padła nazwa gazownika z Jastrzębia - Zdrój: https://www.eko-car.com
który tartarini regulował.
Na grupie FB tipo, czasem w tematach z LPG odzywa się gościu chyba ze Skawiny. Po tym co pisze można odnieść wrażenie że zajmuje się LPG tartarini.
Nie. Ten z FB ma na imię chyba Marcin lub Mariusz. A strunę kojarzę z LPG-forum. Nawet pisałem do niego, ale on tartarini się nie zajmuje - tak mi odpowiedział w tamtym roku.
Jeśli mowa o Marcinie G. to zwykły user Tipo z Skawiny, mógł się coś wypowiadać na temat Struny bo też jest z Skawiny. Notabene sam korzystam z usług Struny z racji zablokowanego mojego sterownika BRC32. JEśli chodzi o Tartarini u Struny chyba się coś zmieniło, Marcin G. mi wspominał że kontaktował się z Struną i wychodziło na to że już ogarnia temat.
Aha ok. Jeśli ktoś szuka w danej okolicy magika od tartarini to wydaje mi się że najlepiej napisać takie pytanie na forum LPG. Ktoś może się ujawni :)
Do kasacji
Niestety mam kolejne problemy po wymianie uszczelki kolektora :/ od kilku dni po odpaleniu auta falują obroty na biegu jałowym, a jak zaczynam jechać to Tipo czasem nawet się przydusi. Czy ASO mogło coś spieprzyć przy ponownym montażu kolektora? Czy też trzeba by skalibrować ponownie LPG? Możecie coś poradzić?
Póki co zamierzam pojeździć więcej na benzynie, żeby sprawdzić czy to coś z LPG.
Na pewno klibracja jest wymagana po ingerencji w silnik. Przynajmniej warto to najpierw sprawdzic