To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Bruderk
Wolałbym jednak ok 8-9 na setkę :D miałem kiedy w Lancii Delcie 1.4 multair i nawet mi do głowy nie przyszło sprawdzać ile pali, bo paliła mało i nie było, że na dotarciu więcej czy coś.
Jeszcze raz. Przeliczyłeś podane spalanie w km/l na l/100km? Jest mniej niż 8l/100km :tongue
Dla mnie jest różnica w jednostkach, w km/l im większa wartość tym lepiej, więc nie rozumiem. Powtarzam się, przestaw w ustawieniach jednostki na metryczne.
Już niejeden miał wściekliznę o wysokim spalaniu, czy to w Renegade, czy 500X z MultiAir, E-Torq...
-
Napisałem to w pierwszym poście jednostki są w l/km nie w kilometrach na litr. Czytałem wcześniejsze posty i wiem o tym
-
Spalanie mam w okolicach 7,8 z kompa, realnie ok 7,5. Skrzynia pracujem raczej ok, choc uważam ze za szyko zmienia biegi w trybie zwykklym, a za późno w sporcie. Nie mniej jest akceptowalne, moze dla tego ze na razie jeżdżę delikatniej. Fakt czasami szarpnie i tez mam takie odczucie z gazem, podobno kwestia turbodziury i zachowania skrzyni. Jezdziles w trybie sport? Uwazam ze jest duzo lepiej, choc moze czasami za wysoko kreci i pozno zmienia biegi
-
Cytat:
Napisał
Bruderk
Napisałem to w pierwszym poście jednostki są w l/km nie w kilometrach na litr. Czytałem wcześniejsze posty i wiem o tym
Chyba l/100km. Obawiam sie, ze 14,5 l/100 km nie jestes w stanie zrobic, jesli cos nie jest tam popsute...
-
Cytat:
Napisał
Trump
Chyba l/100km. Obawiam sie, ze 14,5 l/100 km nie jestes w stanie zrobic, jesli cos nie jest tam popsute...
Skąd ta pewność? W moim MA nie jest trudno taki wynik zrobić, odrobina chęci, odpowiednie warunki i jest.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Skąd ta pewność?
Pewnosci nigdy nie ma, bo nie wiesz kto siedzi za ta klawiatura;-) Zakladam, ze facet jest powazny i nie robi tras 1-2 km z butem w podlodze, zeby sie zalic na forum, ze mu pali 14,5. Tym bardziej, ze daje przyklad 8-9 litrow w porownywalnym samochodzie. Turbo zyje, silnik pije, ale to jest FWD z dwusprzeglowa skrzynia, wiec przy normalnym rozsadnym uzytkowaniu, mniej lub wiecej w granicach prawa drogowego, takiego spalania nie wykreci.
-
Więc tak facet umie czytać i wie o co chodzi z litrami na 100km a kilometrami na litr to po pierwsze, po drugie l/km były po prostu pośpiesznie napisanym skrótem myślowym, po trzecie spalanie w tych samych warunkach zeszło już (1600km przebiegu) do ok 10,5 po mieście. W serwisie twierdzą, że tak jest na początku jeżeli się jeździ głownie po mieście bo silnik przechodzi tzw samoadapatacje i dociera się. Po czwarte nie wchodzę na to forum żeby się żalić, tylko coś dowiedzieć konkretnego, a nie w kółko słuchać o zmianie jednostek, ale to w sumie faktycznie racja nie wiadomo kto siedzi po drugiej stronie i odpowiada ;)
-
Cytat:
Napisał
Bruderk
po trzecie spalanie w tych samych warunkach zeszło już (1600km przebiegu) do ok 10,5 po mieście.
No proszę, jednak specyficzne warunki jazdy.
Cytat:
Napisał
Trump
Pewnosci nigdy nie ma, bo nie wiesz kto siedzi za ta klawiatura Zakladam, ze facet jest powazny i nie robi tras 1-2 km z butem w podlodze, zeby sie zalic na forum, ze mu pali 14,5. Tym bardziej, ze daje przyklad 8-9 litrow w porownywalnym samochodzie.
Cóż, patrząc na powyższe, a konkretniej niedopowiedzenie o tylko miejskiej jeździe, to 14 nie takie złe było :tongue
Cytat:
Napisał
Bruderk
ale to w sumie faktycznie racja nie wiadomo kto siedzi po drugiej stronie i odpowiada
Zgadza się, odpowiadają właściciele mający już kilka lat te auta - przedlifty, przejechane dziesiątki tysięcy km, ale nie mający pojęcia o 1.3, ale za to wiedzący, że np. 1.4MA może spalić i mało, i dużo, wiedzący, że najczęstszym płaczem wysokiego spalania jest ustawiona jednostka km/l (domyślnie fabrycznie) i kilka innych bzdetów :tongue
-
Witam - Dołączam do tematu - 500x 1,3 automat wersja Cross - zakupiony w czerwcu 2021 r. jako nowy - spalanie średnie od tamtego czasu 7,6l/100km - przebieg to nieco ponad 6500km, z czego około 2500km po autostradach, reszta miasto i okolice... Według mnie to jest super silnik i super małe spalanie... Ale może mam jakiś cudowny egzemplarz... :-)
-
Spalanie jak najbardziej normalne.
-
Też tak sadzę…, może nawet ciut lepiej niż normalne, bo lekkiej nogi nie mam… Nie wiem zatem jak trzeba jeździć by mieć spalanie w okolicach „dychy”…
-
1 załącznik(i)
Ta "dyszka" po mieście to np. u mnie jest normalna. Tutaj statystyki spalania od czasu jak kupiliśmy naszego X'a 1.3 Sport w lutym tego roku. Większość przebiegu jest za miastem.
Załącznik 40877
-
Cytat:
Napisał
lukasz.zst
Witam
Dostalem do testow do dilera na tydzien 500x z FireFly Turbo 1.3 DCT
Jak odbierałem auto mialo przejachane 2590km zrobiłem nim 685,6km
Przy odbirze auto miało srednie spalnie 13.3l
Skasowałem sobie to i mi wyslzo 14,2l z tego jazda autostrada 225km z predkością 140km/h
Mam obecnie 500x tylko z 1.6 teraz jezdziłm mocnym autem bo naprawde ma kopa ale spalanie jest gigantyczne tego auta , tez bardzo mocno nazekają na ten silnik na włoskim forum.
Dzwonilem do Auto Gaz Śląsk jak jest z LPG to juz można montować do tego silnika koszt 5.5 tys.zl ale spala 20-25% benzyny lpg firmy tartarini, lub LPG firmy Prins gdzie nie zuzywa wogle benzyny GAZ jest podawany w fazie ciekłym czyli odpala tylko na GAZIE koszt LPG 11 tys.zl
A silniki Diesel do tego auta jest tańszy od FireFly Turbo 1.3 DCT o 1000zł czyli 1.6 MultiJet II 120KM 4x2 DDCT
Nie wiem gdzie sa te nowe normy zuzycia paliwa miały za chamować taki procedens
Zaskoczyłeś mnie tym zużyciem . Ok, daleko mi do tego z katalogów ale takie to jakiś koszmar .
W mieście ( ok. niewielkim, ale na krótkich dystansach ) waha mi się od 8,5 - max. 10 l jak jest zimno
Na trasie lokalnej od 5,7 - 7,5 litra max w zależności od dynamiki . Autostrada to 7 - 8,5 litra w zakresie 120 - 140 km/h .
Coś chyba nie tak z egzemplarzem
-
Pewnie jak zwykle jednostki ustawione na km/l a nie l/100km. 13.3 km/l=7.5 l/100km
-
Później, po napisaniu postu pomyślałem to samo @wkk01 :)
Też tak zacząłem pierwsze 2 km z salonu :)))
-
Od ostatniego postu minelo w tym watku ponad rok.Pytanie do uzytkujacych 1.3 FireFly-ile km nawineliscie,jakie problemy,spalanie?
-
Średnio 7,5 w trasie 6,6 w mieście 9. Problemy, raczej coś czasami nie zadziała w elektryce auta... Czasem zatnie sie rozpoznawanie znaków. Albo nie czyta, albo są kreski na ograniczeniu. Raz wyłączyło mi czujniki parkowania, nie działały przez 3-4 uruchomienia auta.
-
W sumie nie duzo.Ja z ostatnich 20tys km w 1.0 mam 6.8 l/100km.
-
Uczciwie bym powiedział. Najbardziej denerwuje mnie reakcja na gaz. Tzn., w trybie normalnym naciskasz gaz i w sumie nic, że 2s. trzeba i jedzie, albo wręcz wyrywa do przodu. W sporcie tego nie ma, działa normalnie. Gaz- reakcja. Ciekawe jest też to gdy puścisz gaz, jeszcze chwilę "ciągnie" i po chwili jest reakcje na puszczenie gazu
-
Czy posiada ktoś to auto w wersji 177KM ze skrzynia ZF 9HP? Ponoć posiada filtr GPF. Czy jest to uciążliwe w użytkowaniu? Czytałem o wysokich temperaturach silnka...