Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 10 z 10
Like Tree1lubi to!
  • 1 przez mulder

Temat: FireFly Turbo 1.3 DCT - Opinie  

  1. #1
    Klubowicz
    Dołączył
    03 sierpień 2016
    Skąd
    Katowice
    Postów
    255
    Auto
    Fiat 500X Lounge 1.6 E-Torq
    Rocznik
    2015

    FireFly Turbo 1.3 DCT - Opinie

    Witam
    Dostalem do testow do dilera na tydzien 500x z FireFly Turbo 1.3 DCT
    Jak odbierałem auto mialo przejachane 2590km zrobiłem nim 685,6km
    Przy odbirze auto miało srednie spalnie 13.3l
    Skasowałem sobie to i mi wyslzo 14,2l z tego jazda autostrada 225km z predkością 140km/h
    Mam obecnie 500x tylko z 1.6 teraz jezdziłm mocnym autem bo naprawde ma kopa ale spalanie jest gigantyczne tego auta , tez bardzo mocno nazekają na ten silnik na włoskim forum.
    Dzwonilem do Auto Gaz Śląsk jak jest z LPG to juz można montować do tego silnika koszt 5.5 tys.zl ale spala 20-25% benzyny lpg firmy tartarini, lub LPG firmy Prins gdzie nie zuzywa wogle benzyny GAZ jest podawany w fazie ciekłym czyli odpala tylko na GAZIE koszt LPG 11 tys.zl
    A silniki Diesel do tego auta jest tańszy od FireFly Turbo 1.3 DCT o 1000zł czyli 1.6 MultiJet II 120KM 4x2 DDCT

    Nie wiem gdzie sa te nowe normy zuzycia paliwa miały za chamować taki procedens



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Klubowicz
    Dołączył
    05 styczeń 2017
    Skąd
    Gliwice
    Postów
    101
    Auto
    500X 1.4 MultiAir, Cee'd GT
    Rocznik
    2016
    Piękne spalanie. Kwintesencja durnego downsizingu w pigułce

  4. #3
    Master
    Dołączył
    08 marzec 2016
    Skąd
    Toruń
    Postów
    3,373
    Auto
    Grande Punto Emotion 1.4 8v, 500X Lounge 1.4 16V MultiAir Turbo
    Rocznik
    04.2007, 04.2016
    Cytat Napisał vonski Zobacz post
    Piękne spalanie. Kwintesencja durnego downsizingu w pigułce
    Chwila zastanowienia i to co poniżej mi wyszło.
    Proponuję sprawdzić ustawienie jednostek spalania paliwa - zapewne wyniki są dla km/l (idealnie pasują po przeliczeniu na l/100km, jeżeli nie pomyliłem się, to około 7l/100km ten 1.3 spalił) Przy ustawieniu l/100km wyniki będą inne Takie przypadki medycyna na tym forum już kilka razy poznała...
    Podsumowując, przy ustawieniu km/l im więcej, tym lepiej

    (Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.

    Cytat Napisał lukasz.zst Zobacz post
    Nie wiem gdzie sa te nowe normy zuzycia paliwa miały za chamować taki procedens
    Przestaw jednostkę spalania, to zbliżysz się do norm
    Ostatnio edytowane przez krowka1978 ; 18-02-2019 o 09:48

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    26 październik 2018
    Skąd
    PL
    Wiek
    29
    Postów
    71
    Auto
    500X 1.4 140KM MultiAir
    Rocznik
    2017
    Cytat Napisał krowka1978 Zobacz post
    Proponuję sprawdzić ustawienie jednostek spalania paliwa - zapewne wyniki są dla km/l (idealnie pasują po przeliczeniu na l/100km, jeżeli nie pomyliłem się, to około 7l/100km ten 1.3 spalił) Przy ustawieniu l/100km wyniki będą inne Takie przypadki medycyna na tym forum już kilka razy poznała...
    Dokładnie. Auto jest nowe, jeszcze silnik się układa, a już pracował zapewne w dużym zakresie obrotów i przy stylu, który zazwyczaj nie ma miejsca w zwyczajnej jeździe.

    Robiłem 2 tygodnie temu swoim 500X 1.4 140KM MA trasę Katowice-Kętrzyn (ok. 590 km). Miałem sporo bagażu, część trasy w deszczu (praca wycieraczek, klimatyzacji). Prędkości różne. Na drogach szybkiego ruchu także w granicach 140 km/h. Drogi krajowe to automatycznie niższe. Samochód ma 5000 km przebiegu. Spalanie wg komputera średnie na tym odcinku 6.8 l/100 km. Byłem zadowolony.
    Dodam, że Bravo na tej samej trasie (jechałem na dwa auta) spaliło wg komputera 6.4 l/100km (silnik 1.4 120KM tjet).

    Jak obserwuję silnik MA to w aspekcie spalania jest w porządku, a swoją dynamikę także ma.
    Czekam dalej na odpowiedź FCA w sprawie osłony silnika. Dzwoniłem w piątek i sprawa jest w toku.

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    26 październik 2018
    Skąd
    PL
    Wiek
    29
    Postów
    71
    Auto
    500X 1.4 140KM MultiAir
    Rocznik
    2017
    Cytat Napisał krowka1978 Zobacz post
    Chwila zastanowienia i to co poniżej mi wyszło.
    Proponuję sprawdzić ustawienie jednostek spalania paliwa - zapewne wyniki są dla km/l (idealnie pasują po przeliczeniu na l/100km, jeżeli nie pomyliłem się, to około 7l/100km ten 1.3 spalił) Przy ustawieniu l/100km wyniki będą inne Takie przypadki medycyna na tym forum już kilka razy poznała...
    Podsumowując, przy ustawieniu km/l im więcej, tym lepiej

    (Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony


    Przestaw jednostkę spalania, to zbliżysz się do norm
    Na pewno masz rację - osobiście miałem ustawienie w km/l domyślnie i wskazania wynosiły ok. 12- 13 l. Po Twojej radzie zmieniłem na l/100 i wyniki są jak należy. Ponadto nasza percepcja to jednak litry na 100 km.
    W USA z tego, co wiem operują właśnie km na litr.

  7. #6
    Klubowicz
    Dołączył
    03 kwiecień 2017
    Skąd
    Warszawa
    Wiek
    49
    Postów
    134
    Auto
    500L 1.4 95KM
    Rocznik
    2016
    W stanach to raczej mile na galon :-)
    Ale Wielka Brytania czy Holandia to już km/l albo l/km.

  8. #7
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    26 październik 2018
    Skąd
    PL
    Wiek
    29
    Postów
    71
    Auto
    500X 1.4 140KM MultiAir
    Rocznik
    2017
    Cytat Napisał wkk01 Zobacz post
    W stanach to raczej mile na galon :-)
    Ale Wielka Brytania czy Holandia to już km/l albo l/km.
    Zgoda. Głupotę palnąłem, bo przecież w USA milami operują i galonami.
    Mea culpa 😉

  9. #8
    Klubowicz
    Dołączył
    28 styczeń 2017
    Skąd
    Katowice
    Postów
    156
    Auto
    500X 1.4 140KM
    Rocznik
    2015
    Może silnik dopiero w pierwszej "fazie" i niedotarty? Dlatego takie spalanie? Coś mi się wydaje, że coś jest nie tak, nie jest to normalne.
    Z drugiej strony u mnie po odbiorze auta z przebiegiem 20km od razu spalanie oscylowało pomiędzy 6-8 litrów, nigdy takich skoków nie miałem.

  10. #9
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    26 październik 2018
    Skąd
    PL
    Wiek
    29
    Postów
    71
    Auto
    500X 1.4 140KM MultiAir
    Rocznik
    2017
    Pewnie @krowka1978 ma rację, że problem wysokiego wskazania jest związany z parametrem km/l (i tutaj oczywiście nim większa wartość tym niższe spalanie) i trzeba by zmienić na l/100 km.
    Też miałem podobnie w swoim X - domyślnie było mierzone w km/l i wartości 12, 13 i zmieniłem po radzie @krowki na tradycyjne l/100

  11. #10
    Klubowicz
    Dołączył
    28 styczeń 2017
    Skąd
    Katowice
    Postów
    156
    Auto
    500X 1.4 140KM
    Rocznik
    2015
    aaa dokładnie, macie racje. Już sobie przypomniałem - we włoszech wypożyczyłem 500X w dieslu. I też byłem w szoku spalania - 11-12 litrów. Ustawienie domyślnie było też na wyświetlanie km/l, wystarczyło zmienić wtedy na l/100 i wartości były już "normalne"
    Pawcio90 lubi to.


 

Podobne tematy

  1. no wy silnik FireFly Turbo 1.0
    Napisany przez bnbn1 na forum Rozmowy o technice
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 27-04-2019, 15:38
  2. Koniec z silnikami 1.4 Turbo i 1.4 Turbo LPG
    Napisany przez lukasz.zst na forum Tipo
    Odpowiedzi: 33
    Ostatni post: 06-04-2018, 22:14
  3. Opinie o BRC
    Napisany przez KrystekP na forum LPG - Liquified Petroleum Gas
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 17-01-2017, 22:23
  4. Nowe silniki FireFly z Bielska-Białej
    Napisany przez miszko na forum Nowości & Portal
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 10-12-2016, 20:54
  5. Kupię kompletny silnik 2.0 20v turbo lub 2.0 16 turbo.
    Napisany przez JareczKu na forum Kupię
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 07-12-2014, 23:27

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

firefly lpg

firefly silnik

Tagi dla tego tematu

https://www.iparts.pl