To jest widok strony w wersji do druku
-
Ps. Czyszczenie ciśnieniowe przy pomocy środków antygrzybiczych (najlepiej bezchlorowych, z uwagi na materiał, z którego wykonany jest parownik) oraz przy pomocy wody (ja użyłem destylowanej) należy wykonać ostrożnie, aby nie zalać elektroniki w samochodzie.
U mnie nic się nie zalało.
Otwór nawiewu powietrza do komory parownika, od strony zdemontowanej dmuchawy nawiewu, ma szerokość, z tego co pamiętam, ok. 2-2,5cm. Da się tam wcisnąć dłoń na płasko. Przy czyszczeniu parownika można posilkowac się np. nową, miękką szczotką do zębów.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
Mój patent na wyczyszczenie parownika:
Sprytne.
Muszę to sobie zapamiętać. Demontaż dmuchawy to kara, ale mniejsza niż wyjmowanie całego zespołu nagrzewnicy/parownika.
Cytat:
Napisał
lisekg
Weź domestos od WC i rozrób z wodą w proporcji jakieś 20/80
Domestos jest silnie korozyjny, proponuję nie przesadzać z jego stosowaniem w motoryzacji.
-
Żadnych środków chlorowych do czyszczenia parownika.
-
Aha, zapomniałem.
Po demontażu dmuchawy nawiewu warto od razu wyczyscic jej wirnik, bo z reguły jest on obklejony kurzem/brudem.
Warto także nasmarowac łożyska ślizgowe silnika dmuchawy, np. smarem bezkwasowym (wazelina techniczną) w sprayu, przy pomocy cienkiego aplikatora.
-
Taki nieprzyjemny zapach to może być wina odpływu i nie chodzi o jego drożność. Ja mam u siebie taki spray w piance do wentylacji i wpsikuje go do odpływu i pięknie pachnie z nawiewów
-