To jest widok strony w wersji do druku
-
DPF działa bez problemu, EGR żadnego błędu również nie wywala ale mimo go chcę go wyczyścić ( pewnie w najbliższy weekend ) i częściowo zaślepić aby wyeliminować delikatne szarpanie w przedziale 1800-2000 obrotów. BTW czy taka częściowa zaślepka będzie ok ? - https://allegro.pl/zaslepki-egr-fiat...800269744.html
-
Cytat:
Napisał
placuszek
DPF działa bez problemu, EGR żadnego błędu również nie wywala ale mimo go chcę go wyczyścić ( pewnie w najbliższy weekend ) i częściowo zaślepić aby wyeliminować delikatne szarpanie w przedziale 1800-2000 obrotów. BTW czy taka częściowa zaślepka będzie ok ? -
https://allegro.pl/zaslepki-egr-fiat...800269744.html
Do silników 16 zaworowych ( 150 KM ) te prostopadłe z czteroma otworami
Do silników 8 zaworowych ( 120 KM ) ta owalna z 3 otworami
Strasznie drogie... niema tańszych ;-)
-
-
2 załącznik(i)
Przyszły właśnie zaślepki do EGR
Załącznik 32893
więc teraz czas na pytanie: do silnika 1.9 150 km montować obie jak na schemacie poniżej czy tylko tę z 4 otworami? :)
Załącznik 32894
-
Obydwie będą na pewno ograniczać przepływ spalin lepiej niż jedna.
-
Przy zamontowanych dwóch w tym silniku zobaczysz błąd na desce...
-
Mam dwie, nie mam błędu na desce.
-
Dlatego pytam jak zrobić dobrze:) bo różnie ludzie mówią :)
-
Cytat:
Napisał
Maxi
Mam dwie, nie mam błędu na desce.
To ciekawe.... :?: Masz 150 KM czy może wersję Duńską 136 KM?
Przy 3 dziurach wywala błąd z powodu zbyt małego przepływu spalin do silnika i bilans zasysanego powietrza się jemu nie zgadza..... chyba, że masz uwalony przepływościomierz, lub zmienione oprogramowanie.... sprawdzałeś wartości przepływki?
-
Mam 150 km, wartości oczekiwanej ilości powietrza w stosunku do zmierzonej ilości powietrza (czy jak to się w mesie nazywa) się zgadzały. Nie sądzę żeby niemiec dłubał w sofcie, te dławiki sam założyłem.
-
Tak czy inaczej, umówiłem się na usunięcie klap wirowych, termin za 3 tygodnie więc będę cierpliwie czekał... W między czasie EGR do zrobienia :)
-
Szczerze mówiąc czyszczenie EGR zajęło mi całe 60 minut wraz z odkręceniem, wyczyszczeniem zaślepieniem ( częściowym ) i skręceniem. Miła przyjemna robota. Użyte narzędzia to klucz 10 oraz 13, poza tym nic więcej. Z ciekawostek - moja Croma posiadała już zaślepkę częściową EGR ( tą z 4 dziurami ). Sam zawór był w zaskakująco dobrym stanie, w miarę czysty część elektryczna - mam na myśli ten dydek od elektromagnesu - chodziła bez problemu i w pełnym zakresie ruchów. Zaślepkę wymieniłem na nową, dołożyłem również tą z 3 otworami na wlocie do EGR i co ciekawe komputer nie pokazał żadnego błędu. Odczucia ( subiektywne ) co do jazdy? - myślę że na dole jest delikatnie lepiej nie zauważyłem szarpania w okolicy 2 tyś obrotów, natomiast najbardziej zaskoczyło mnie to że powyżej 2 tyś obrotów auto dostało dużego wigoru i ciągnie do przodu jak szalone. Za półtora tygodnia żegnamy klapy wirowe, zobaczymy jak będzie wtedy. :)
-
Cytat:
Napisał
placuszek
Za półtora tygodnia żegnamy klapy wirowe, zobaczymy jak będzie wtedy.
Idziesz w dobrym kierunku, będziesz zadowolony :dlon: wiem po sobie :)
-
Chyba, że ich już nie ma:), zaślepki na EGR też się nie spodziewałem, a była:). Powiedz mi jak ze spalaniem po amputacji klap?:)
-
Ja mam automat, obecnie średnie spalanie według komputera to 6,8 z tym że jeżdżę dość dynamicznie. Najważniejsze że Cromka zbiera się od samego dołu, a wyprzedzanie to sama przyjemność :)
-
Auto na kastracje klap oddane, w przeprosinach za dlugi termin oczekiwania dostałem hamowanie auta gratis:) jutro będzie wiadomo ile kuni zdechł przez 9 lat :)
-
Klapy usunięte. Info z rozmowy telefonicznej. Kolektor nie był super mocno zasyfiony, jedna klapa była urwana ale nie mogli jej namierzyć, stwierdzili że jest szansa, że gdzieś się tam przetopiła. Zrobili pomiar na hamowni i wyszło ze auto ma 161 koni i 340 momentu, czyli teoretycznie więcej niż fabryka dała. Jednocześnie dali info że turbo późno wstaje czego przyczyną jest jakaś nieszczelność w okolicy kolektora wydechowego a turbiny, kazali zrobić.
Co o tym myślicie?
-
Obawiam się, że ta klapa gdzieś tam siedzi :(
-
Pewnie siedzi tak jak u mnie siedziała nad zaworem ( a na którym tłoku ? U mnie ostatni czyli ten najbliżej skrzyni/sprzęgła )
Nic się nie przetopi a bez endoskopu nikt jej nie znajdzie w głowicy nad zaworem... Jest nierdzewna więc jak wpadnie pod zawór lub do cylindra to tak ten tego ...... @#@!#%!@#%
Masz tykająca bombę ... :!:
-
Cytat:
Napisał
lisekg
Pewnie siedzi tak jak u mnie siedziała nad zaworem
A w jaki sposób została wyciągnięta?