To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
vitos
W Polsce póki co niezbyt znana firma, ale w USA, czy Wielkiej Brytanii jest bardzo znana.
Jest znana zwłaszcza na forum alfaholików, gdzie działają prężnie przynajmniej dwaj sprzedawcy produktów Archoil ;)
Co do do dolewek oleju do aut z filtrem DPF byłbym ostrożny. Rozmawiałem z szefem serwisu posiadającym certyfikat Bosch i polecał on dolewki oleju 2T wyłącznie do aut bez filtra DPF. Ciekawa rzecz, że polecał on zwykły Mixol. Tutaj wypadałoby zadać pytanie. Dlaczego jako najlepszy olej 2T jako dodatek do ropy uznawany jest Liqui Moly 1052? Czy jest aż tak rewelacyjny? Otóż nie. Jego temperatura zapłonu oraz zawartość popiołów nie stawia go w czołówce olejów 2T. Czym jest marketing szeptany chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć... Pytanie następnie, dlaczego zalecany jest olej półsyntetyczny, zamiast syntetycznego? Nie znalazłem na to pytanie odpowiedzi. Generalnie wokół tematu oleju 2T narosło wiele faktów i mitów i trochę mnie dziwi dlaczego żaden z popularnych vlogerów motoryzacyjnych nie podjął się jego zgłębiania.
-
Cytat:
Napisał
boch
...,gdzie działają prężnie przynajmniej dwaj sprzedawcy produktów Archoil ;)
Ja nie sprzedaję Archoil oraz nie czerpię żadnych zysków z reklamowania tych produktów. Po prostu z tych z jakimi udało mi się sprawdzić, są najlepsze.
Cytat:
Napisał
boch
Ciekawa rzecz, że polecał on zwykły Mixol
Mixol zapcha DPF, LM1052 z tego co czytałem nie. Ponadto na forach różnych marek ludzie piszą, że zwiększyły im się interwały wypaleń DPF używając LM1052. Oleje syntetyczne 2T mają wyższą temperaturę zapłonu niż ON, dlatego się nie spalą i nie mogą być stosowane. LM1052 ma mniej więcej jak ON. Ważne, żeby po oleju nic nie pozostało. Tak przynajmniej ja to rozumiem. Zasadniczo jednak sądzę, że lepiej używać dedykowanego dodatku smarnego do ON niż oleju 2T.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
boch
Generalnie wokół tematu oleju 2T narosło wiele faktów i mitów i trochę mnie dziwi dlaczego żaden z popularnych vlogerów motoryzacyjnych nie podjął się jego zgłębiania.
Święta prawda. Może Łysy z Miłośników Czterech Kółek się podejmie kiedyś tematu. Bardzo lubię oglądać jego filmy na YT :-)
-
Ja stosuje orlen semisynthetic 2t ktorego temp. zaplonu to okolo 70 stopni C, jakosciowo tez jest odpowiedni chyba 0.17% popiolow siarczanowych ale ja i tak nie mam dpf..
Sent from my SM-G7105 using Tapatalk
-
to do każdego tankowania dolewacie czy co jakiś czas?
-
Cytat:
Napisał
vitos
Oleje syntetyczne 2T mają wyższą temperaturę zapłonu niż ON, dlatego się nie spalą i nie mogą być stosowane. LM1052 ma mniej więcej jak ON.
Wystarczy porównać karty charakterystyki półsyntetycznego oleju LM 1052 i syntetycznego oleju ELF MOTO 2 TECH żeby stwierdzić że nie jest to do końca prawda.
1. Liqui Moly 1052
- temperatura zapłonu 115 stopni.
- brak w specyfikacji wartości popiołów
http://m.liqui-moly.pl/files/1052k.pdf
2. ELF MOTO 2 TECH
- temperatura zapłonu 108 stopni
- zawartość popiołów 0,12
http://www.finol.ie/wp-content/uploa...Engine_Oil.pdf
Najniższe wartości zarówno popiołów jak i temperatury zapłonu znalazłem w orlenowskim półsyntetycznym oleju PLATINUM MOTO 2T
- temperatura zapłonu 81 stopni
- zawartość popiołów 0,07
ORLEN OIL
-
Cytat:
Napisał
boch
Najniższe wartości zarówno popiołów jak i temperatury zapłonu znalazłem w orlenowskim półsyntetycznym oleju PLATINUM MOTO 2T - temperatura zapłonu 81 stopni - zawartość popiołów 0,07
Istotnie, orlenowski olej Moto 2T być może się najlepiej nadaje. Utkwiło mi w głowie, że czytałem posty różnych forów, że kolesie lali Orlen Moto 2T i było ok. Z tego co sprawdziłem Orlen Moto 2T wychodzi o niecałe 10 zł taniej na litrowej butelce niż LM1052. Litrowa butelka starcza na około od 4 do 5 baków. Ja wlewałem zawsze 200 ml LM1052 na cały bak paliwa w Bravo 2.
-
Dorzuce jeszcze swoje 3 grosze nt dodawania oleju 2t. Wczoraj zaczalem drugi zbiornik. Po przejechani pierwszego jakiejs rewelacji nie bylo. Troche korekty sie poprawily. A dzisiaj SZOK. Odpalam auto na zewnatrz dosc zimno a w aucie o dziwo jakos tak cicho w srodku. Mam taki zmysl ze uslysze kazdy dziwny najcichszy dzwiek w aucie, nic mi nie umknie. I roznica jest moim zdaniem duza jesli chodzi o drgania jak i o halas. Sprawdzam korekty a tu jeszcze lepsze: dwa wtryski po +-0.45 i dwa po -+0.65. Idzie ku lepszemu. A tu dopiero zaczalem 2 zbiornik.
-
Właśnie tak to się objawia. Silnik zaczyna po prostu ładnie pracować. Jest cichszy a po zapuszczeniu zimnego silnika nie ma tego okropnego dieslowskiego klekotu. Od razu słychać silnik tak, jakby już był od razu rozgrzany.
-
Cytat:
Napisał
vitos
Mixol zapcha DPF, LM1052 z tego co czytałem nie.
Pewnie tak, dlatego zalecają go stosować wyłącznie w dieslach bez DPF. Temperatura zapłonu orlenowskiego Mixolu to ok. 62 stopni, czyli bije na głowę to co tutaj wcześniej wrzucałem.
-
Cytat:
Napisał
boch
Pewnie tak, dlatego zalecają go stosować wyłącznie w dieslach bez DPF. Temperatura zapłonu orlenowskiego Mixolu to ok. 62 stopni, czyli bije na głowę to co tutaj wcześniej wrzucałem.
Ja już od ponad roku stosuję LM1052 do paliwa. Wybrałem LM1052 opierając się na poście z alfaholików Mixol + ON - dlaczego dolewamy oleje 2T do ropy? - w pigułce.. Wlewam LM1052 do każdego tankowania. Tankuję paliwo zwykłe jak również czasem premium głównie na Orlenie i Shellu. Kolega stosuje LM1052 do Opla Signum 1.9 CDTI 150KM (fiatowski silnik z DPF) i filtra nie zniszczył. Wręcz przeciwnie. Twierdzi, że interwały wypalania DPFa następują obecnie rzadziej niż przed aplikacją LM1052. Czytając cały wątek o 2T na alfaholikach dużo ludzi sobie chwali również Orlen Moto 2T.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
toofoxy
Sprawdzam korekty a tu jeszcze lepsze: dwa wtryski po +-0.45 i dwa po -+0.65. Idzie ku lepszemu. A tu dopiero zaczalem 2 zbiornik.
Prawdopodobnie nie będzie tak, że będą one coraz lepsze, żeby dojść w końcu do zera. Cudów nie ma, 2T to nie jest jakiś cudowny środek. Bez przesady. Korekty prawdopodobnie zatrzymają Ci się na przyzwoitych +-0,4. Ale moim zdaniem najważniejsze są przede wszystkim znacznie lepsza kultura pracy, mniejszy hałas i przyjemniejszy dla ucha dźwięk silnika.
-
Sprawdzilem temp zaplonu orlenowskiego mixol s. Wynosi 85 stopni celsjusza. I ma 0.11% popiolów siarczanowych. Warto wziac pod uwage orlen semisynthetic 2t (czerwony). Jego temp zaplonu to 70 stopni celsjusza i 0.17% popiolow siarczanowych. Wydaje mi sie ze ten ostatni jest sosunkowo rzadkim olejem i dobrze wymiesza sie z ON
-
Cytat:
Napisał
vitos
Prawdopodobnie nie będzie tak, że będą one coraz lepsze, żeby dojść w końcu do zera. Cudów nie ma, 2T to nie jest jakiś cudowny środek. Bez przesady. Korekty prawdopodobnie zatrzymają Ci się na przyzwoitych +-0,4. Ale moim zdaniem najważniejsze są przede wszystkim znacznie lepsza kultura pracy, mniejszy hałas i przyjemniejszy dla ucha dźwięk silnika.
Domyslam sie, korekcje do 0 nie dotra. Tak czy inaczej jestem przekonany ze wyrownanie wartosci korekcji skutkuje w wyciszeniu silnika. Przed zastosowaniem 2t korekcje byly rozne w zaleznosci od cylindrow. Np na 3 cylindrze bywalo - 1 a na 4, 0.24. Mimo ze praca silnika byla niby wyrownowazona przez korekcje to jednak tak duza roznica miedzy sasiednimi cylindrami musiala dawac sie we znaki.
Panuje moim zdaniem bledne przekonanie ze roznica powyzej 30% miedzy korekcjami sasiadujacych wtryskiwaczy kwalifikuje go do wymiany.
Ta roznica ma znaczenie w probie przelewowej bo na nia nie maja wplywu takie historie jak kompresja etc. Przelewy mowia o faktycznej kondycji wtryskiwacza w odniesieniu do regulacji.
Pozdro.
-
W temacie diagnostyki wtryskiwaczy w silnikach diesla panuje wiele niedomówień wynikających głównie z faktu, że nikt z branży praktycznej wiedzy w tym temacie nie sprzeda, bo to się po prostu nie kalkuluje. Jedzie taki Kowalski z uwalonym wtryskiwaczem do serwisu diesla gdzie na dzień dobry musi zapłacić za diagnostykę komputerową, próbę przelewową, pomiar kompresji i regenerację kompletu wtryskiwaczy. Nierzadko regeneracja kończy się ich naprawą co w niektórych serwisach kosztuje więcej niż nowy wtryskiwacz. Łącznie w skrajnym przypadku można popłynąć na ponad 2000 zł. Później się dziwić, że ludzie leją różne wynalazki do baku ;) Co do Mixolu S, specyfikacja w PDF podaje temperaturę >62 stopnie C. Tymczasem na stronie Orlenu jest to 85 stopni C. Ach ten marketing...
Toofoxy, jeśli możesz to sprawdź i zloguj korekty na rozgrzanym silniku podczas spokojnej jazdy na 4 biegu z prędkością obrotową nie przekraczającą 2000 obr./min. W logu obok korekt dodaj temperaturę silnika oraz ciśnienie paliwa. Da radę?
-
Cytat:
Napisał
boch
Toofoxy, jeśli możesz to sprawdź i zloguj korekty na rozgrzanym silniku podczas spokojnej jazdy na 4 biegu z prędkością obrotową nie przekraczającą 2000 obr./min. W logu obok korekt dodaj temperaturę silnika oraz ciśnienie paliwa. Da radę?
Da sie zrobic ale kiedy to juz nie wiem. W kazdym razie, tak z pamieci mowiac to przy spokojnej jezdzie zawsze korekcje mialem wyrownane. A wlasnie na wolnych obrotach bywalo roznie.
Domyslam sie ze chodzi o weryfikacje czy wtryskiwacze leja. Jesli tak bedzie to cisnienie na listwie bedzie mniejsze niz oczekiwane. Chociaz nie wiem czy jest mozliwosc rejestracji miarodajnych wartosci w takich warunkach pracy.
-
Mam problem z alfaObd bo niby zapisuje mi dane i plik niby tez gdzies jest ale nie moge go zlokalizowac. W kazdym razie przy 2k obrotow na plaskiej drodze przy lekkim wcisnieciu gazu korekcje byly na dwoch wtryskach +-1.45 a na kolejnych +-1.9 cienie na listwie okolo 470 bar roznica byla okolo 3 bar miedzy zmierzonymi a oczekiwanymi przy czym nie pamietam w ktora strone.
-
Dzięki za info. Ja wczoraj logowałem swojego drania. Ciśnienie na listwie podobne ~470 bar, odchyłka pomiędzy oczekiwanym i zmierzonym max. 10 bar. Namierzyłem dwie rzeczy. Uwalony termostat (71 stopni podczas spokojnej jazdy to max) oraz przeładowanie ok. 250mBar przy jeździe z obrotami w granicach 2000 obr./min. To ostatnie to pewnie kwestia rozruszania łopatek, bo wystarczyło kilkanaście mocniejszych depnięć w gaz podczas jazdy i wartość przeładowania zmniejszyła się.
-
jak narazie testuje Orlenowski ole ale ze względu na duże mrozy zrobiłem przerwę. Jedynie co zauważyłem to silnik cichszy i minimalnie więcej kopci, ale to może być spowodowane przez aktualne temperatury które są minusowe. No i co mogę powiedzieć to gorzej odpala gdy wlany jest olej. Przy - 15 trzeba było na 5 razy go odpalać, natomiast gdy przejechałem cały bak i nie dolałem oleju 2T (3 dni temu)to przez ostatnie dni przy - 18 odpalał bez problemu. No i nieco głośniejszy ale to chyba przez sprzęgło które wyrcy w niebogłosy od wczoraj na biegu jałowym.
-
Z tym odpalaniem przy wlanym 2t do paliwa to jakos chyba osobliwy przypadek. Ja mam juz 3 bak i przy -16 odpalil jak zwykle w takich warunkach- za pierwszym razem i po 1-2 obrotach rozrusznika.
-
A jakie kolega proporcje oleju 2T sobie zafundował? Może tu leży problem.
-
Cytat:
Napisał
boch
A jakie kolega proporcje oleju 2T sobie zafundował? Może tu leży problem.
Olej zafundowałem sobie taki: https://www.ceneo.pl/17422053
natomiast proporcje oleju to 250 ml na pełen bak paliwa. Zwykły ON. Gdy były mrozy i problem był z odpalaniem to dolałem około 80 ml Dodatek do diesla Kleen-Flo (Dodatek do diesla Kleen-Flo 500ml (kat.992)-new store) do 3/4 zbiornika z olejem 2T i problemów z odpalaniem już nie było. Po przejechaniu baku pojawił się problem ze sprzęgłem i będę musiał wymienić. Prosiłbym też o doradę w założonym temacie: http://fiatklubpolska.pl/bravo-ii-46...dwumasa-40392/