To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Gasnący silnik. -
Cytat:
Napisał
lisekg
Ale problemy z zmienną geometrią turbiny nie gaszą silnka po 3000 obr.
Jeśli ogranicz ci tylko moc to masz przeładowanie i odcięcie mocyprzez komputer ale silnik nadal pracuje do kolejnego wyłączenia zapłonu na ograniczonej mocy. ;-)
No właśnie tak miałem przez jakiś czas, ograniczał mi moc ale nie gasił silnika. Teraz mam tak że jedzie i turbina też działa bo słyszę, przyspieszenie też jest ale jak mu mocno wcisnę pedał gazu to załącza mu się check i gasi mi silnik. Po ponownym odpaleniu znowu mogę jechać.
-
Mi to wygląda na problemy z paliwem, a dokładniej z ciśnieniem w szynie comon rail. Kolega z pracy i forum miał taki problem. W czasie jazdy jak "depnął" to silnik dostawał muła lub gas. W serwisie boscha wymienili mu pompe wysokiego ciśnienia. Niestety nie pomogło, wczasie drugiej wizyty wzieli temat dogłębniej. Okazało się, że w pompie jest filter. Był tak zapchany jakimś żelem, że przy spokojnej jeździe dawał wystarczające ciśnienie, ale przy przegazowaniu przepływ paliwa był zbyt mały. Skończyło się na czyszczeni całego układu paliwowego. Od tamtej pory spokój i tankowanie sprawdzonego paliwa.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
Ostatnio wymieniałem filtr paliwa, może się zapowietrzyło albo oringi nie trzymają. Poczekam na kabelek i zobaczę co jest grane.
-
U mnie bardzo podobne objawy tj. check engine zapala się przy wyższych obrotach (ale nie zawsze) lub tak jak ostatnio po zjeździe na MOP na autostradzie i ponownym uruchomieniu (wcześniej przy wyższych obrotach "check engine" i auto stop).
Błędy wskazane przez komputer (podłączenie u "znajomego" tunera silników):
P0087 - Cisnien. w rurce wtryskiw. - [ciśnienie w szynie wtryskiwaczy - niski]
P0190 - Czujnik wysok. cisnienia paliwa - [czujnik wysokiego ciśnienia paliwa - wysoki]
P2294 - Cisn. paliwa (regulat. wyjscie pompy wys. cisn. lub rurka) - [ciśnienie paliwa (wyjście regulatora pompy wysokiego ciśnienia - niepoprawny]
oraz 1 wtrysk trochę odstawał od pozostałych 3 (ale komputer był podłączony w zasadzie przez 1min, więc parametr orientacyjny).
...podejrzewam paliwo z nie "firmowej" stacji, a przed tym tankowaniem niestety trochę jazdy na rezerwie...
dodałem STP Formuła do czyszczenia Wtryskiwaczy wtrysków Diesla oraz STP Water Remover a później zatankowałem Arktyczny ON na Statoil...przez jakiś czas było OK...ale w sobotę na MOPie znowu się zapalił "check engine" (teraz nie mam jak sprawdzić jakie są błędy); ale wróciłem do domu 300km bez problemów...
hm...jak rozpoznać czy wymienia się wkład filtra paliwa czy cały/kompletny filtr?
-
Cytat:
Napisał
@r2r
...jak rozpoznać czy wymienia się wkład filtra paliwa czy cały/kompletny filtr?
Jak masz plastykową obudowę filtra z nakrętką jakby od słoika to jest do wymiany sam wkład, a jeżeli cały filtr jest metalowy do do wymiany cały filtr.
-
Jak wkład to u mnie jest plastikowy zakrecany u góry, a kompletny metalowy.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
1 załącznik(i)
mam "czarny słoik":
Załącznik 30524
więc sam wkład wystarczy...wybrać UFI?
-
Ja miałem poprzednio bosch-a i bez problemów zapalił po wymianie. Teraz jak wymieniłem na taki z białego materiału to miałem problem z odpaleniem, może to jest sprawca całego zamieszania bo rzeczywiście auto się zachowuje tak jak by przy mocniejszym kopnięciu brakowało paliwa albo za niskie ciśnienie było.
Jutro dostanę nowy interfejs to zobaczę co wykaże komp.
-
To nie jest przypadkiem problem niewlasciwie pracujacych zaworów scv?
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
No że wy się nie boicie eksperymentować z filtrami paliwa ;-) to ostatnia rzecz na której nie warto oszczędzać w tym aucie bo potem to tylko płacz i $$$$$$$$$
Filtry tylko oryginalne lub ewentualnie UFI ( ale teraz jest tyle podróbek UFI ze nawet ich strach zakładać... )
-
u nie filtr był wymieniany pół roku temu (niestety nie byłem przy wymianie, dlatego zapytałem o rodzaj filtra: wkład czy pełny), rzeczywiście widzę, że UFI są bardzo różne...
-
Cytat:
Napisał
lisekg
No że wy się nie boicie eksperymentować z filtrami paliwa ;-) to ostatnia rzecz na której nie warto oszczędzać w tym aucie bo potem to tylko płacz i $$$$$$$$$
Filtry tylko oryginalne lub ewentualnie UFI ( ale teraz jest tyle podróbek UFI ze nawet ich strach zakładać... )
Myślę że trochę rozsądku też potrzeba bo ten żółty papierek boscha czy manna to nie jest żadna kosmiczna technologia. Bez przesady to są zwykłe filtry hepa.
Miałem w ręku 3 filtry w sklepie UFI, Max Gear i jakiś no name rękę dał bym sobie uciąć że wyszło to z jednej linii produkcyjnej. Boscha miałem poprzednio i uważam że nie wart jest tych 85 złotych, więcej jest tam tego plastykowego stelaża niż tego papierka. U siebie w pracy na co dzień mam styczność z różnymi filtrami i np. te hepa szybciej przepuszczają brud niż te materiałowe ale oczywiście to moje zdanie i spostrzeżenia możecie się nie zgodzić.
-
Ja bym powiedział ze producent juz nie ma takiego znaczenia tylko miejsce zakupu.Mann ,ufi,filtron itd czesto ida na pierwszy montaż także są podobnej jakości. .
Ja osobiście zawsze oleje filtry itd kupuję z hurtowni hart intercars zadne allegro.
Ogolnie zajmuje sie tez handlem gratami do motorów pomimo duzych rabatów na motula i tak kupuje drożej w hurtowni Larsson czasem niz na allegro . Także daje to do myślenia
-
Również nie kupuje nic na allegro, mam sklep opla w łodzi i tam wszystko biorę do cromala. Jedynie sparzyłem się na żarówkach xenon philipsa ale to już inny temat.
Wracając do tematu przyszedł mi dzisiaj interfejs więc spróbuję wieczorem się podłączyć i zobaczymy co kuleje w silniku.
-
Slaveta
Daj znac, co się dZieje. Obstawiam zawory scv.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
1 załącznik(i)
Ok mam kody błędów popatrzcie na to zdjęcie.
Załącznik 30540
Tylko tu są jeszcze stare błędy więc wykasowałem wszystkie i zobaczę co mi konkretnie z tych błędów wykaże.
-
Z tych błędów to i DPF coś szwanuje i ogólnie coś z układem paliwowym. Błąd p091 to może i pompa, regulator,wtryski,jakieś nieszczelności itd....
Pokasuj polataj do wystąpienia ponownego i zrób ponowny odczyt
Poczytaj o tych błędach p0091 i p0092 w google sporo jest i różne diagnozy i rozwiązania.
Coś też masz od przekaźnika pompy wstępnej paliwa - może on jest winny powyższym błędom??
Cytat:
Napisał
slaveta
Ok mam kody błędów popatrzcie na to zdjęcie.
Załącznik 30540
Tylko tu są jeszcze stare błędy więc wykasowałem wszystkie i zobaczę co mi konkretnie z tych błędów wykaże.
-
No więc sprawa wygląda tak. Skasowałem wszystkie te błędy i pojechałem na przejażdżkę, jakimś cudem wszystko działa bardzo dobrze, auto przyśpiesza elegancko do odcięcia i nie wyrzuca żadnych komunikatów. Wszystko w porządku. Możliwe jest że te błędy które wisiały w kompie powodowały taka historię?
-
Nie bledy nie aktywne nie powodują problemów.
-
Bo co teraz nie ma błędów? ?