ogrzewałeś jakoś czy po prostu cieplej się zrobiło?
To jest widok strony w wersji do druku
ogrzewałeś jakoś czy po prostu cieplej się zrobiło?
paliwo - jak masz paragon to udaj się na stację i walcz o zadośćuczynienie, powiadomił bym przy tym jeszcze UOKiK, na stacjach od 1 listopada powinno być paliwo zimowe gdzie spełnia warunki TZZF przy temp -20, pobrał bym jeszcze ze zbiornika trochę paliwa i wystawił na zewnątrz i sprawdził przy jakiej temp, wytrąci się parafina
Zrobiło się cieplej. Temp. -20 i problem, następnie temp. -17, dzisiaj -11. Temp. paliwa podnosiła się, ale z opóźnieniem. Dzisiaj ok. -15 rano i teraz ok. -12. Oczywiście są to moje zgadywanki, ale logika tak podpowiada. Zaraz idę zgasić maszynę. Chodzi równo i jest zagrzana. Ropa w kubku, którą zlałem z baku była mętna. Teraz, mimo że jest na zewnątrz jest klarowna.
przejedź się niech dodatek się porządnie wymiesza
To nie prl ze ww zimie ropa letnia jest.
Może tak być jak zatankujesz u ziutka.
Wytracona parafina zatka filtr na ament.
Logi wykazały by obszar poszukiwań w 5min, no ale wolność Tomku w swoim domku :cool:
Dodam tylko było minus 23, silnik2,4 1grzanie , 3obroty i zapalił.
Tankuję tylko na BP i bardzo sporadycznie na Shell'u. Ewidentnie problemem było paliwo. Wróciłem właśnie ze stacji i dolałem do pełna, czyli 30 litrów. Do tego depresator. Mam nadzieję, że to koniec przygód. Czekam teraz na następne -20 i zobaczymy.
Dziękuję wszystkim za pomoc!
Pozdrawiam.
P.S. bronx, jak tylko zloguję cromkę poproszę Cię o ocenę.
A paliwo nie zamarzło??
Dla czego ja tak ciągle pisze o logach.
Bo wystarczy ze rpm będą za małe, że ciśnienie za małe i nie odpali.
Na takim logu wyjdzie ( po ciśnieniu) czy pompa w baku szwankuje czy nie. A to co chyba najważniejsze, taki log daje cholernie dobry obraz o stanie railowym.
I to ostatnie to to dlaczego warto przy tych -15 -20 dziada zlogować.
Powodzenia :)
Kolego jaro190 w tym linku są dane jakie powinno być paliwo:Olej napędowy Ekodiesel ULTRA - PKN ORLEN
Auto odpaliło, przyczyną było zamarznięte paliwo, po podgrzaniu szyny cr i filtra paliwa udało się odpalić. Nauczka na przyszłość jak się zostawia auto pod chmurką i jest ponad -20 trzeba lać arktyczne + witaminka.
Tak tylko termin trochę inny podałeś nie od 1.11 tylko od 16.11 powinno być paliwo klasy F
Z przypadku wczoraj na YT natrafilem jak wiara testuje paliwa z rónych stacji, zdziwić się można co dzieje się z paliwami ( ON )
Poszukajcie sobie z ciekawośći i popatrzcie co dają te antydepresanty, benzyna, denaturat, co warto lać a czego nie.
Ja się bardzo... bardzo zdziwiłem...
Teraz bedę kupować coś takiego :
http://www.norauto.pl/media/cache/ga...643/774455.jpg
A dlaczego nie ??? :?:
Wg mojej skromnej wiedzy te wszystkie środki - depresatory składają się głównie z IPA: https://pl.wikipedia.org/wiki/Izopropanol. Nie sądzę żeby po spaleniu IPA powstawały popioły. Jako ciekawostkę dodam że jest to popularny środek do oczyszczania i odtłuszczania lakieru przed woskowaniem.