Filtr był wymieniany 12 tyś km temu, okresowo nie jestem w stanie określić ponieważ nabyłem go od znajomego gdzie był wymieniany przy 100 tys, następna wymiana podobno po 120. Nie wiem ile w tym prawdy. Chyba rzeczywiście zacznę od tego.
To jest widok strony w wersji do druku
Filtr był wymieniany 12 tyś km temu, okresowo nie jestem w stanie określić ponieważ nabyłem go od znajomego gdzie był wymieniany przy 100 tys, następna wymiana podobno po 120. Nie wiem ile w tym prawdy. Chyba rzeczywiście zacznę od tego.
Komunikat o za niskim ciśnieniu oleju pojawiał mi się zeszłej zimy, w lecie wymieniłem uszczelkę i komunikat już się nigdy więcej nie pojawił, sama uszczelka była już mocno twarda więc wymiana była uzasadniona. Jednak wciąż mijają około 3 sekundy od uruchomienia silnika do zgaśnięcia kontrolki :/ Też tak macie? (1,6-120).
Ten typ tak ma, też wymieniłem w swoim 1.6 jtdm i też przy pierwszym rozruchu, na początku dnia, kontrolka przyświeci dłużej
W moim bravie (2,0) , tez to poprawilem. Jest lepiej ,ale np. w stilo lampka szybciej gasnie.Robię trochę w hydraulice maszyn i tak myslę, jak by inzynierowie zastosowali jakiś zawór zwrotny na smoku w misce, olej by nie splywał i pompa wytworzy cisnienie natychmiast.Ale może to chlopy projektowali w piątek przed weekendem i tak im wyszlo...
Podepnę sie pod temat. Mam bravo II 1.9 120km i tej zimy pojawił mi się komunikat o niewystarczającym ciśnieniu oleju. Problem wystąpił po przejechaniu pewnego odcinka z większą prędkością gdy silnik był w pełni rozgrzany tzn. 160/ 170km/h, czyli inaczej niż we wcześniejszych postach. Komunikat poprzedzony był dziwna nierównomierną praca silnika, dużo dużo większym spalaniem ostatecznie sam się wyłączył i wyświetlił komunikat gdy już prawie byłem przy domu. Dodam że mam teraz problem z przeplywomierzem powietrza który poniekąd mógł wpływać na pracę silnika ale to swoją droga.. Tak więc macie pomysł co by to mogło być? Miałem wymieniać olej i filtr mimo iż podobno był 5tys. Km temu wymieniany, ale jeżeli to nie musi być wina oleju to w takim razie co?
Dzięki za odpowiedź!
Nie napisałeś najważniejszego masz wystarczająca ilość oleju w silniku? Twój objaw wygląda trochę jakby przez turbo brało Ci olej.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Olej sprawdzam wyjątkowo często, po incydencie sprawdziłem nawet dwa razy żeby się upewnić i miernik wskazywał wartość między max a min więc olej jest. Jak sprawdzić czy turbo bierze olej?
Jeśli Ci oleju nie ubywa to raczej nie turbo. Gdy turbo bierze olej to z rury widać taki niebieskawy dym przy mocnym przygotowaniu. Nie mylić go z parą wodną.
Wymieniłem tą uszczelkę między smokiem a pompą, jednak to nic nie dało (koszt w ASO ok 500 PLN z wymianą oleju i filtrów). Po uruchomieniu silnika kontrolka nadal gaśnie po 2-3 sekundach. Kupiłem czujnik ciśnienia oleju i może to będzie to, ale w e-learn znalazłem informację o zaworze ograniczającym w pompie oleju (e-learn mam do wersji 1.9 jtd). Ten zawór jest kontrolowany przez jakąś sprężynę. Czy ktoś coś o tym wie, czy to może być to? proszę o pomoc. Nie chciałbym kupować niepotrzebnie nowej pompy oleju...
Ciśnienie zmierzone - jest OK. W warsztacie polecono mi przejść na trochę gęstszy olej - więc chyba zacznę lać 5w40 zamiast 5w30 jak do tej pory. Jednak problem mnie dalej nurtuje, bo samochód mam od nowości i kiedyś kontrolka gasła przed uruchomieniem silnika. W końcu przejechane 90kkm to nie jest jakiś wyczyn dla diesla...
Przejsc na 5w40 z powodu 'gestosci' to conajmniej slabe uzasadnienie.
Sent from my SM-G7105 using Tapatalk
Na szybsze gaśnięcie kontrolki wymiana uszczelki raczej nie pomoże. Jest sporo osób, łącznie ze mną co po wymianie nie widzieli różnicy.
Zalewanie gęstym olejem to raczej nie ten kierunek.
Przed wymiana oleju stosowałem plukanke a później mycie miski.
Zostaje pytanie czy sama pompa olejowa nie ma jakieś nieszczelności i jak zaciągnięcia olej to wtedy problemu już nie ma z ciśnieniem, a nieszczelność powoduje dłuższe uzyskiwanie wymaganego ciśnienia.
Problemu z wydłużającym się świeceniem kontrolki możnaby jeszcze upatrywać w zaworze zwrotnym będącym w pompie paliwa. Mając wymienne metalowe filtry, zawór znajduje się w nich ale u nas wymieniając same wkłady filtra, zawór jest przeniesiony do pompy i może mu się upuszcza oleju i ścieka cały do miski zamiast pozostać w silniku.
Przecież to normalne ze nie gasnie odrazu. W wiekszosc aut tak jest ze mija kilka sekund i gasnie dopiero ta kontrolka
Witam,
Fiat bravo II 1.9 jtd 150km , też mam taki komunikat , wyskakuje i silnik zaraz gaśnie wyłączając wszystko, pierwszą sytuacje miałem taką , ale wtedy faktycznie miałem praktycznie brak oleju , wiec go dolałem , miarka nie pokazywała nic przed dolaniem , wiec kumpel mi doradził bym wlał pół bańki , a jak będzie za mało to dolać jeszcze , oczywiście przed zmierzeniem poziomu odczekałem aż ostygnie silnik i ewentualnie resztę oleju spłynie do miski, no więc dolałem ten olej 5w40 jak jest podane w książce , ale CASTROLA , odczekałem parę chwil i się okazało że przelałem dobre 2 miarki, wiec odpaliłem go , chwile pochodził potem trochę go po gazowałem lekko (do ok 1700 obr) i pojeździłem trochę po parkingu , stwierdziłem, że to była przyczyna i pojechałem dalej , mniej więcej po 2 km znów to samo , nie ryzykowałem , oddałem do mechanika , 700m miałem , więc tyle to dojechałem , auto stało tydzień, usunął błędy , pojeździł i mówi że nic takiego się nie dzieje , zlał cały olej , posprawdzał czujniki i pompę oleju oraz nanometrem ciśnienie bodajże , nie wiem zielony w tych klockach jestem w każdym bądź razie coś takiego , i faktycznie jeździł do dziś, znów 2x taka sytuacja dodam że tylko jak jest temperatura na plusie , jak jest minus to nic sie nie dzieje łapie już od 1000obr , a dziś żeby do domu dojechać (ponad 30km) to startować musiałem z 2000 obr. by nie padł znów , chociaż dziś zauważyłem zaleźność , że dzieje się tylko podczas próby ruszenia z 1 biegu , na wyższych chodzi dobrze , no poza faktem że jest brak mocy przez turbinę co słychać i czuć. Są jakieś rady , nerwy mnie już biorą ,że bubla kupiłem chociaż od razu po kupnie nie występowało to zjawisko.
Auto po długim kompletnym remoncie silnika lecz błąd z niewystarczajacym ciśnieniem oleju nie ustąpił, pojawia się dalej , podczas próby ruszenia na pierwszym biegu , przed wczoraj ładnie wszystko grało i ruszał normalnie na polsprzęgle i normalnie , a wczoraj błąd, najlepsze w tym wszystkim jest to , że w sobotę po odbiorze samochodu wszystko działało klimatronik normalnie działał,jak i to ciśnienie nie wyskakiwalo , a teraz znów klimatronik wariuje razem z tym komunikatem , a z klimatronikiem problem jest taki że do czasu zresetowania wszystko cacy póki czegoś nie przełącza np obniża temperaturę bądź wyłącze go , wtedy po stronie kierowcy leci Klima a po stronie kierowcy normalnie ogrzewanie . Może gdzieś w elektronice jest problem , wymieniłem pompę oleju czujnik też dpf również gdyż niestety to posiadam , usunięto mi klapki bo w sumie już ich nie było i zaślepiono egr przy okazji oraz wymieniłem turbine. Już powoli sił nie mam na to auto bym potrzebował jakiegoś nakierowania w którym kierunku teraz pójść
Gdzie znajduje sie w Fiat Bravo 2 czujnik ciśnienia oleju silnika?