To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
technol
Drugie pytanie czy trzeba wymontowac komputer w celu wyłączenia egr czy przez obd daradę.
Nie ma potrzeby wyciągania sterownika z auta wszystko robi się przez złącze OBD. Ściąga się oryginalny soft z ECU przez OBD, na kopii robi się modyfikacje i wgrywa się zmodyfikowany. Gdyby coś poszło nie tak w trakcie wgrywania wtedy pozostaje wyjęcie sterownika i wgranie bezpośrednio w pamięć, co nie jest dużym problemem.
-
Zgranie wszystkiego jest możliwe tylko po przez podłączenie sterownika na stole.
-
No własnie oglądałem film jak to się robi i nie ma mowy o wymontowaniu egr tylko w sterowniku ustawia się mapę egr na wartości maksymalne tak żeby w całym zakresie obrotów był w pozycji otwartej. Tylko w filmie koleś otwiera komputer i wpina się w niego jakimś urządzeniem i zczytuje dane. Mówi tam że starsze typy tego silnika miały inny komputer który dało radę przeprogramować przez Obd.
-
kolego po przez złącze OBD - w taki sposób wyłączyłem egr - koleś zgrał z pamięci komputera mapę a następnie ją "poprawił " i wgrał "nową mapę" trwało to ok 2 h - najwięcej czasu zajmuje pobranie mapy z samochodu - przy tej operacji niezbędne jest podłączenie aku pod prostownik aby nie przerwać pobierania bo można być wtedy w czarnej d...;-)
-
Do tego właśnie piję że zdecydowanie bezpieczniej jest to zrobić na stole. Poza tym na stole można zrobić pełen obraz sterownika który zawiera wszystko łącznie z imo, w ten sposób w razie awarii można wgrać zawartość do dowolnego sterownika i samochód już śmiga.
-
A jak robi to ASO? Wszystkie aktualizacje robione są przez OBD za pomocą Examinera który musi być na wyposażeniu każdego autoryzowanego serwisu a problemy przy programowaniu praktycznie nie występują.
-
Pojawiło się światełko w tunelu. 18 auto idzie do servisu w Szczecinie. Ponoć to jest znany problem w servisie dlatego fiat stworzył nakładkę na istniejące oprogramowanie. Mają mi je wgrać i jeżeli mechanicznie (kolektor) bedzie ok problem z odpalaniem powinien zniknąć. Robił może ktoś z Was coś takiego. W Gorzowie Wlkp w servisie nawet nikt nie pisnął na ten temat.
-
zapytaj jeszcze o aktualizacje sterownika ASB tez jest podobno nowy
-
-
nie wiem, mi wgranie nowego proponowal Pan Nagórski z Łęczycy stwierdził, ze mam stary sterownik.Postaram sie zgłębić temat i dam znać.
-
Jak tylko wyjade z servisu dam znać. Pozdrawiam. A tak na marginesie koło fotela kierowcy w podłodze jest coś jak gumowy przycisk z przekreślonym dystrybutorem do paliwa,co to jest Panowie
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
Czy sterownik ASB o który pytasz odpowiada za sterowanie automatyczną skrzynią biegów?
-
Przycisk to awaryjny wyłącznik pompy paliwowej, w razie wypadku odłącza paliwo. Tak sterownik ASB steruje Automatyczną Skrzynią Biegów :)
-
Włącznik, o ile dobrze pamiętam.
-
Służy do awaryjnego odłączania pompy paliwa dlatego napisałem wyłącznik ale i stwierdzenie włącznik może być bo po awaryjnym wyłączeniu można go włączyć :)
-
zadzwoniłem do warsztatu dowiedziałem się,że nowy soft sterownika ASB poprawia płynność zmiany biegównie i kosztuje 100zł.generalnie nie są zbyt wylewni w dzieleniu się informacjami.
zastanawiam się czy warto cena do przyjecia ale czy nie bedzie gorzej? u mnie od poczatku czasami szarpie przy
redukcji z 5 na 4, ale to podobno wina któregoś tam kosza sprzeglowego.
-
Generalnie u mnie jak na tak duży przebieg bo mam już 200 tyś powinno być gorzej ale nie ma jakiś drastycznych szarpnięć raczej normalna praca ASB. Wczoraj poszperałem ciut po necie i raczej nigdzie nie znalazłem informacji o takim oficjalnym sofcie chyba ze nie chwalą się tym zbytnio żeby nie wyszło że tamten był błędny i aktualizacja powinna być gratis.
Dzwoniłem do serwisu fiata w Rzeszowie to nic nie wiedzą na temat aktualizacji softu, ale oczywiście przyjechać podłączyć pod komputer i sprawdzić za 153 zł :)
-
Zobaczymy co powiedza mi w szczecinie za wgranie oprogramowania zeby lepiej odpalał wycenili na 200 pln moja croma ma 220 tys. I jak jade przez miasto to mam włączony manual bo na automacie dzieją się różne rzeczy zmienia w górę w dół pewnie jak by mogła zmieniła by w bok. Przedstawie sytuacje w serwisie zobacze czy zaproponuja ten soft.
-
gość do którego dzwonilem serwisuje też Alfę Romeo i moze to soft z Alfy?, bo ASB te same
-
W takim układzie u mnie skrzynia odpukać jeszcze nie jest w tragicznym stanie przełożenia zmienia prawidłowo. Pewien jesteś tego przebiegu? Masz auto od nowości?
-
auto mam rok,sprawdzone po VIN na forum Alfy, w lipcu 2011 moja croma była w servisie(Italia) i odnotowano przebieg 49600km.Teraz przebieg 174000km.Przez rok przejachalem 30000km.Wnoskuje z powyższego,ze przebieg realny.