To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
andy5
Woda może dostawać się przez lampę, opisałem to i wstawiłem zdjęcia w tym temacie w poście nr 5.
wg Twojego postu woda dostawala sie miedzy lampa a karoseria dlatego uszczelniles to tasma z pianka. pytalem czy jest mozliwosc aby woda dostawala sie do srodka lampy i pozniej dalej wylewajac sie z srodka lampy do bagaznika tak jakby przez otowry na zarowki w lampie.
pytam bo tez mam wode w bagazniku i widzialem ze lampa jest nieszczelna, jest woda w srodku w lampie, wyciagnalme keidys lampe i wylalem wode tak jakby przez jakas szczeline w kloszu.
-
Koledzy, uszczelkę anteny da się wymienić bez ściągania podsufitki. Zrobiłem to tak:
- kupiłem nową uszczelkę i wyrwałem starą
- nową uszczelkę przeciąłem w miejscu od strony tyłu samochodu
- okolice podstawy anteny odtłuściłem
- nałożyłem trochę uszczelniacza bezbarwnego wokół podstawy anteny
- odchylając podstawę anteny na boki, w przód i w tył wcisnąłem nową uszczelkę na miejsce - nikt nie zauważy nawet że jest przecięta.
Minął około miesiąc od operacji, w tym czasie dużo padało, a w bagażniku susza :)
Być może nawet da się nową uszczelkę założyć od góry bez przecinania jej, lekko rozciągając, zaczynając od przodu auta, następnie boki, a na końcu tył.
Aha - profilaktycznie uszczelniłem tylną lewą lampę uszczelką okienną.
-
Antenę mozna odkręcić bez zdejmowania podsufitki. Podsufitke mozna delikatnie odgiac od strony klapy bagaznika i mamy dostep do sruby podstawy anteny.
Tę operację najlepiej przeprowadzic w dwie osoby. Jedna trzyma podsufitke, a druga zajmuje sie anteną.
@Maxi- nie wiem, jak Ty wyciagnales uszczelke spod anteny. Dla mnie jest to awykonalne. Przy okazji proby takiego sposobu mozna uszkodzic lakier na dachu w okolicach anteny...
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Michał, sam pisałeś kilka postów wyżej że przy takiej operacji podsufitka Ci się załamała i Cię to cholernie wnerwia. Starą uszczelkę łatwo było wyjąć bo sama pękła.
-
To prawda. Wygrzalem miejsce zalamania gorącą parą, a nastepnie wysokowydajna suszarką i wygladzilem przez materiał. Zalamania praktycznie nie widac.
Co do zalamania się podsufitki to wiem, ze troche za mocno ją potraktowalem. Gdyby to robic ostrozniej, do zalamania nie doszloby. Dlatego konieczna jest pomoc drugiej osoby do wymiany anteny dachowej.
-
-
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
Uwazam, ze wycięcie starej i montaż nowej rozcietej uszczelki moze nie zapewniac stuprocentowej szczelnosci podstawy anteny.
-
Do uszczelniania nie wolno używać silikonu bo powoduje błyskawiczną korozję blach karoserii.
-
U mnie podstawa anteny jest inna, a uszczelka jest znacznie węższa. IMO silikon nie nadaje się do niczego, są przecież uszczelniacze polimerowe i hybrydowe, niewiele droższe.
Ty Michał masz pewnie wersję z GPS, a ja bez.
-
Tak, radio i gps.
Antena z trzema kabelkami.
-
Ps. To nie tak, ze silikon nie nadaje się do niczego.
Z racji wykonywanego zawodu stanę w obronie silikonu :-) To swietne uszczelnienie, ale w robotach budowlanych i wykończeniowych.
-
A dekarski w takim przypadku by sie nie nadał? ?Nie jest kwaśny i nie powoduje korozji blach??
-
Uszczelniacze dekarskie mają z kolei dodatki bitumiczne i nie wiem, jak ich uzycie moze wpłynąć np. na kontakt z lakierem, w szczególności na warstwę klaru.
Poza tym, uszczelniacze dekarskie, popularnie zwane silikonami dekarskimi, są z reguły masami trwale plastycznymi, mającymi tendencję do zwiększonej plastyczności w przypadku wysokich temperatur.
Nie wydaje mi się, aby uszczelniacz dekarski był dobrym srodkiem do uszczelnienia podstawy anteny na dachu samochodu osobowego, w widocznym przeciez miejscu.
-
Ps. Są na rynku dostępne uszczelniacze dekarskie na bazie emulsji akrylowych, bez bitumow, ale i tak uwazam za dosc ryzykowne stosowanie ich na dachu samochodu.
-
-
Klej do szyb? Masz na mysli klej do mocowania uchwytów np. luster?
Jesli chodzi o ten klej, to tez sprawa ryzykowna, bo z doswiadczenia wiem, iz potrafi "na amen" przykleić uchwyt lustra, wykonany z lakierowanej blachy, do płaszczyzny lustra. Oderwanie takiego uchwytu, po calkowitym zwiazaniu kleju, wiąże się ze zniszczeniem lustra.
Jeśli juz szukac, to uszczelniaczy na bazie kauczuku. Są chyba najmniej inwazyjne, jesli chodZi o korozję blachy i agresywnosc w stosunku do lakierów samochodowych.
Z tym, ze i kauczukowe i akrylowe uszczelniacze zawierają rozpuszczalniki i ich dzialanie może byc agresywne w stosunku do lakieru dachu. Wiemy, ze lakiery fiata (w szczegolnosci klary )do najtrwalszych nie należą.
-
koledze chodziło raczej o klej do szyb samochodowych i to moze byc dobre rozwiazanie
-
Cytat:
Napisał
chrom
koledze chodziło raczej o klej do szyb samochodowych i to moze byc dobre rozwiazanie
Tak dokładnie , chyba że to ten sam klej??Wiem że dobrze uszczelnia bo wielokrotnie uszczelniałem nim wiązki od pompowtrysków w silnikach Volvo ciężarowych gdzie silikony nie dawały rady bo po chwili ciekło.. (używałem Boll do wklejania szyb)
Ogólnie u mnie nie mam z podciekaniem żadnych problemów ale tak z ciekawości podpytuję mądrzejszych w tym temacie:)
-
Dobra, to się nacieszyłem. Patrzę do bagażnika, a tam mokro. Uszczelniacz (tytan multifix) zmatowiał i stwardniał (i zapewne nie jest już szczelny). Sucho miałem jakieś dwa miesiące.
@michalpodroznik , żeby odgiąć tą podsufitkę na tyle żeby uzyskać dostęp do śruby trzeba demontować uchwyty i lampki pasażerów?
-
Nie, nie trzeba.