To jest widok strony w wersji do druku
-
Morze to jest szerokie i głebokie xd a tak wgl. to GAZ ZROBIONY ! :D śmigałem dzisiaj w te i nazat az wszystko wyjezdzilem ;d problemem była jakaś maź i rdza na membranie jednej i drugiej w parowniku . Silnik równo pracuje nie gaśnie itp.Mam urwaną sonde lambde i czy to wpływa na jazde na gazie ? Na benzynie pali mi od chu*a xd ale na gazie chyba powinno być wszystko wpożądku bo sonda nic do tego nie ma prawde mowie ?
Dodam że silnik jest mułowaty ze to rece i majtki opadają xd dopiero od 4 tys. obrotów w góre jakos przyciska w fotel bo poniżej to zamula go jakos i moje pytanie jest takie : CO Z TYM ZROBIC ? KTOS JAKIS POMYSŁ ? czasami jadąc na skrzyzowaniu na 2 biegu potrafi szarpać w przód i w tył i pojedzie jakos dalej xd
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
A co do wtrysku to sie zapala jak mu sie spodoba. Przeważnie jak przycisne wiecej gazu
-
jak nie chcesz dać zarobić mechanikowi, zainwestuj w kabel diagnostyczny. program masz na forum. kupiłeś konkretnego paździerza, więc się przyda na przyszłość ;)
-
Sonda Lambda musi być podpięta nawet na gazie. Na podstawie czego sterownik ma wiedziec jak dobrać mieszankę? Przez to na pewno marchewa ci sie swieci - i tak jak mówił Boch kup sobie kabel. Kosztuje grosze a coś czuję ze na pewno sie przyda.
Pzdr.
-
jutro poszukam lambdy u moich mechanikow bo oni beda mieli za grosze . Jak zamontuje to napisze wrażenia ;D
-
Cytat:
Napisał
_adi
Sonda Lambda musi być podpięta nawet na gazie. Na podstawie czego sterownik ma wiedziec jak dobrać mieszankę? Przez to na pewno marchewa ci sie swieci - i tak jak mówił Boch kup sobie kabel. Kosztuje grosze a coś czuję ze na pewno sie przyda.
Pzdr.
No właśnie że nie musi, sonda reguluje skład mieszanki na biegu jałowym. Gaziarze rzadko ją podłączają i niewielu z nich wie co to jest, smutne ale prawdziwe.
-
Cytat:
Napisał
jacky
No właśnie że nie musi, sonda reguluje skład mieszanki na biegu jałowym. Gaziarze rzadko ją podłączają i niewielu z nich wie co to jest, smutne ale prawdziwe.
Fakt faktem nie jest wykorzystywana jak podczas pracy na benzynie bo są różnice w spalaniu benzyny i gazu. Dlatego stosuje się emulatory sondy lambda, które wirtualnie ją zastępują. Co nie zmienia faktu że sonda musi być podpięta - jak ECU wykryje że nic nie ma podpiętego wywali błąd.
-
W I gen nie podłącza się lambdy bo nie ma do czego, w II podłącza się i to jest warunek pracy tej instalacji bo na podstawie odczytów z lambdy ustalana jest dawka gazu. Silnik pracując na gazie ma odcinaną lambdę ale korzysta z niej sterownik gazu. W IV gen sondy nie podłączamy w ogóle bo nie ma takiej potrzeby! Można tylko i wyłącznie po to aby podejrzeć wykres z lambdy podczas strojenia gazu (ale nie jest to konieczne, poza tym można wykres wyciągnąć ze sterownika silnika).
-
Sonde wziąłem od brava 1.4 . Przestał szarpac ale i tak duzo pali .. i co najgorsza muli ten silnik jak cholera przy niskich obrotach. Na wysokich nawet sie zbiera. Wtrysk swieci sie jak przycisne wiecej gazu . Jak lekko jeżdze to sie nie swieci. Ma ktoś jakiś pomysł ?