To jest widok strony w wersji do druku
-
Nieczczelnosc byla jak widzisz na fotkach olej na intercoolerku nie wziol sie z znikąd , przy 1,2 bara ciśnie w interku spadalo do zera w mniej więcej 8 sekund i syczalo.przy 2,5bara dzwiek byl glosny a wyciek reka znalazlem bo dmuchalo ze hoho pozdrawiam serdecznie
adicromulec
-
U mnie intercooler był podobnie rozdęty. Wygląda na to że ciśnienie rozdyma te owalne rurki i wyrywają się od lutowanych lameli. Powinny być mocniejsze wzmocnienia na brzegach lub opaska nie pozwalająca odkształcać się skrajnym rurkom (środkowe są trzymane przez sąsiada a skrajne przez liche wzmocnienie).
-
Zgadzam się w zupełności ten plaskowniczek na dole niestety nie daje rady najlepiej chyba wymienic stary intercooler na nowy 11 lat wytrzymał zasłużył juz na emeryturę :cool: pozdrawiam serdecznie
adicromulec
-
Ostatni komentarz sprzed roku więc nie wiem czy będzie odzew. Mój przypadek wygląda następująco: Croma II 2008 1.9 JTD 150 KM automat. Zaczęło się robić ciepło, więc klima w ruch, a tu nic - dmucha na ciepło. Podjazd do znajomka na sprawdzenie. Najpierw próba azotowa - 45 minut i zegar stoi, choć na mojego czuja wskazówka poszła lekko w dół. Proponuję odpalić silnik i włączyć klimę, ale "młody" mówi, że jest O.K. Młody ładuje Klimę - wchodzi 700g czynnika, czyli max (?!) Uruchamiam silnik, klimę i leci biały dymek spod maski. "Młody" w panice zasysa z powrotem 500g czynnika (200 w niebo). Wracam do domku i próbuję działać sam. Szukam dziury przy pomocy zakupionej lampki UV - bez skutku. Przy okazji korzystając z informacji w necie uświadamiam sobie, że większość oferowanych lampek to lipa, bo emitują widzialne światło, w którym ładnie świecą białe rzeczy, a niekoniecznie znacznik UV dodawany do czynnika klimatyzacji. Długość fali świetlnej w powszechnie spotykanych lampkach to ok. 390-415nm, a potrzebne jest ok. 345-365 nm.
Kolejny krok - penetruję komorę silnika z przodu i wloty powietrza, a tu szok, bo górna część wlotu powietrza ma od wewnątrz kratkę osłaniającą, a dolna niestety nie i chłodnica w tym miejscu wygląda jak po bombardowaniu.
Spisuję symbol chłodnicy i tu pierwszy zgrzyt, bo mimo tego, że jest to Valeo, nie mogę nic znaleźć w necie. Zamawiam więc zgodnie ze specyfikacją dla danej marki i modelu. Gdy chłodnica dociera do mnie i szykuję się do wymiany okazuje się, że z przodu, za wlotem powietrza są 3 (?!) chłodnice, o takich samych wymiarach poprzecznych (powierzchni roboczej). Doczytuję, że jest chłodnica wody, chłodnica Klimy i chłodnica intercoolera. Po komentarzach na forach orientuję się, że wiele osób nie wie o czym mówi (albo ja mam schizę). Większość sądzi, że pierwsza od strony wlotu jest chłodnica klimy, a wg tego do czego doszedłem lustrując położenie chłodnic i podpięte rurki, to pierwsza jest chłodnice intercoolera, więc moja teoria o zmasakrowanej chłodnicy klimy lekko się obala. Chłodnica na samym przedzie, najcieńsza (ok.1,5 cm grubości)ma oznaczenie VALEO CA 1533. Z kolei ta w środku, która jak sądzę jest chłodnicą klimy ma oznaczenie IA 1340. Straciłem lekko rachubę. Może ktoś coś podpowie, o ile jeszcze ten temat jest w zainteresowaniu. Pozdro. Maniek.
-
Kolego wymieniałem chłodnicę klimatyzacji i IC (na przełomie lutego i marca o ile dobrze pamiętam). Na początku była tylko w planie wymiana chłodnicy klimatyzacji bo była w stanie jak po piaskowaniu (brak lameli w 1/3 wys. od dołu). Wszystko oczywiście przez brak kratki w dolnym grilu co również uzupełniłem. Po demontażu chłodnicy okazało się że IC wygląda jak na zdjęciach Kolegi @adicromulec. Krótka decyzja, jak w IC nie bedzie oleju co może wskazywać na zbliżający się koniec turbiny to wymieniamy także IC a jeśli będzie to najpierw daję turbo do regeneracji a potem wymieniam IC. Na szczęście oleju nie było więc wymieniłem także IC za jedna robota. Reasumując patrząc od wlotu powietrza pierwsza jest chłodnica klimatyzacji, potem IC a na końcu chłodnica płynu chłodzącego. Warto naprawdę zainwestować w kratkę dolnego grila bo kamienie najpierw walą w chłodnice klimy a potem bombardują IC, który i tak ma tendencje do rozwarstwiania.
-
Dzięki za info. Hmmm... chłodnica klimy na samym przedzie. Byłem przekonany, że to jednak intercooler... Mam już przesyłkę z chłodnicą NRF i faktycznie wymiary (grubość) pasują jak ulał do tej na samym przedzie. Jeszcze pytanko o wymianę chłodnicy klimy i ewentualnie chłodnicy intercoolera. Mam zamiar odkręcić osłonę silnika dolną z przodu (wąska, dochodzi do dolnej krawędzi zderzaka), zdemontować reflektory i zderzak. Na coś trzeba by zwrócić szczególną uwagę ? Chciałbym jeszcze zobaczyć w jakim stanie jest parownik. Wymontowałem schowek pasażera, ale widzę, że rurki klimy idą dalej do konsoli środkowej. Jak się do niego dostać ? Myślę, że może bym go wyczyścił ale nie wiem jak z łatwością dostępu i czasu. Szykuje mi się wyjazd za 2 dni i chyba nie będę ryzykował. Tym bardziej, że mam 2 sprężyny z tyłu do wymiany (jedna pęknięta na ostatnim zwoju). No i oczywiście montuję osłonę dolnego grila.
-
Tak mi się wydaje że tutaj na forum ktoś napisał że do wyjęcia chłodnicy nie trzeba zdejmować zderzaka itp, chyba da się wyjąć do góry bez tego.
-
Może i się da ale m/z łatwiej i szybciej w polifcie zdjąć zderzak i mieć łatwy dostęp niż się p... trudzić w sensie;-)
-
Od góry jest ciasno, są jakieś plastikowe ramki. Od góry widać chłodnicę wody i chłodnicę intercoolera. Natomiast pierwsza chłodnica, czyli (jak stwierdzono powyżej ;-) ) chłodnica klimatyzacji jest schowana pod stalowym pasem biegnącym górą, z przodu komory silnika (tam gdzie jest zamontowany zamek pokrywy komory silnika). Najwygodniej więc będzie zdemontować zderzak, a przy okazji założy się siateczkę na dolną część grila :cool:
-
Dla ścisłości aby założyć siatkę nie trzeba zdejmować całego zderzaka, wystarczy tylko umiejętnie wyszarpnąć - wyjąć dolny grill.
-
Parownik można zobaczyć po wyjęciu filtra kabinowego.
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
-
W cromie przed liftem bez problemu wyjmuje się chłodnice od klimy od góry. Przerabialem to miesiąc temu
Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka
-
4 załącznik(i)
Załącznik 28539Załącznik 28540Załącznik 28541Załącznik 28542
Zderzak zdemontowany. Chłodnica klimy (skraplacz) zdemontowana (mocno uszkodzona w dolnej części, choć nie wiem, czy jest nieszczelna). Intercooler niestety uszkodzony w dolnej części - wydęte użebrowanie i ślady oleju. W rurach gumowych (dolocie i wylocie) nieco oleju i sadzy. Niepokoi mnie spora ilość mazi olejowej pod uszkodzeniem coolera. Chyba problem z turbiną. Próbowałem dobrać chłodnicę i skraplacz po numerach (cooler Valeo 13167338, skraplacz 24419327). Na stronie Valeo wyskakuje mi cooler 818722, który jest grubszy (34mm wobec 29mm zamontowanego w aucie) szerokość i długość są podobne (648x414 nowa, 648x420 w aucie). Na stronach sklepów internetowych wyskakują różne, o odmiennych wymiarach. Na jednej podałem nr VIN auta, sprawdzili, że nie pasuje (STARK za 366zł) mimo, że w opisie podają nr identyczny, który mam na chłodnicy. Gdy im to przekazałem, mówią że powinna pasować (???). Strona dość znana, towar dostarczają z Berlina, na infolinii mówią z niemieckim akcentem. Za 2 dni wyjazd na wakacje. Miała być szybka naprawa a zrobił się kibel. Trza będzie się sprężać, bo głupio by było zmontować to z powrotem w takim stanie. A tu jeszcze pęknięta sprężyna czeka. Szlag...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Dzięki za info. Ale chyba coś jest inaczej. Przewody aluminiowe przechodzą koło filtra (jest na wysokości siedzenia pasażera) i idą dalej w stronę siedzenia kierowcy. Nie wiem, czy nie wchodzą do konsoli środkowej. Spróbuję w wolnym czasie pogrzebać, bo teraz pojawiły się inne priorytety.
Czytaj więcej: http://fiatklubpolska.pl/croma-446/i...#ixzz4lJxQLNdD
Cytat:
Napisał
faradek
Parownik można zobaczyć po wyjęciu filtra kabinowego.
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Próbowałem, ale stwierdziłem, że mogę wykazać przewagę siły nad techniką i coś się pourywa, jak to wcześniej w podobnych sytuacjach bywało ;-)
Cytat:
Napisał
Abramsik
Dla ścisłości aby założyć siatkę nie trzeba zdejmować całego zderzaka, wystarczy tylko umiejętnie wyszarpnąć - wyjąć dolny grill.
-
Cytat:
Napisał
mariusz-ka
Chłodnica klimy (skraplacz) zdemontowana (mocno uszkodzona w dolnej części, choć nie wiem, czy jest nieszczelna). Intercooler niestety uszkodzony w dolnej części - wydęte użebrowanie i ślady oleju. W rurach gumowych (dolocie i wylocie) nieco oleju i sadzy. Niepokoi mnie spora ilość mazi olejowej pod uszkodzeniem coolera. Chyba problem z turbiną.
Kolego Twoja chłodnica klimatyzacji wygląda o niebo lepiej od mojej natomiast IC był bez mała identyczny trafiony pewnie kamyczkiem i rozwarstwiony. Co do śladowych ilości oleju w przewodach IC to raczej normalne. Dramat jest jak trzeba wylewać olej. Turbinę obserwować i nie panikować na zapas.
-
Jak będziesz zamawiał ten intercooler z Berlina to dopłać 9 zl i wykup opcje bezpiecznej przesyłki czy jak to tam oni nazywają. Z ta opcją jak będziesz chcial zwrócić to nie płacisz za przesyłkę zwrotna. Jak nie kupisz tej opcji to odsyłasz części na własny koszt, a to może zaboleć .
-
Dzięki za info. Informowali mnie o tej opcji - kosztuje 10zł, a towar można zwrócić w ciągu 100dni.
Cytat:
Napisał
maka131
Jak będziesz zamawiał ten intercooler z Berlina to dopłać 9 zl i wykup opcje bezpiecznej przesyłki czy jak to tam oni nazywają. Z ta opcją jak będziesz chcial zwrócić to nie płacisz za przesyłkę zwrotna. Jak nie kupisz tej opcji to odsyłasz części na własny koszt, a to może zaboleć .
-
Tu widać u kolegi takie samo uszkodzenie intercoolera jak u mnie (rozdęta ostatnia rurka na dole, lamelki się odrywają tworząc pęknięcia). Wskazywać to może na wadę układu chłodzenia powietrza doładowującego. Cytat:
Napisał
adicromulec
-
Moja teoria jest taka, że w tym dolnym kanale zbierają się drobiny oleju i sadzy, tworząc po pewnym czasie oleistą maź, która ogranicza przepływ powietrza. W momencie gdy silnik jest wysilony i dawka powietrza jest maksymalna następuję rozerwanie zapchanego kanału. Dlatego objaw i miejsce jest to samo w pozostałych przypadkach.
-
Cytat:
Napisał
Abramsik
Wszystko oczywiście przez brak kratki w dolnym grilu co również uzupełniłem
Dorabiałeś sam czy można to gdzieś kupić?
-
Siatkę dolnego grilla trzeba niestety zrobić samodzielnie. Nie jest to trudne. Ja kupiłem siatkę na alledrogo, wymontowałem dolny grill, dociąłem siatkę zamocowałem i już. Szczegóły znajdziesz na naszym forum lub autokącik.pl.