To jest widok strony w wersji do druku
-
co do wolnych obrotów to czasem jest sytuacja wygląda tak że podczas odpalania gdy wciskam ten pedał gazu by auto odpaliło auto odpali puszczam pedał i obroty czasem spadaja prawie do zera że pojawiają się kontrolki na desce ale szybko dotknę pedał i powracają do normy:) ale podczas jazdy już gdy stoję np na światłach obroty może minimalnie się zmieniają ale to delikatnie wskazówka rusza się góra dół jedyne co dziwnie wygląda ale może to norma w silnikach benz bo to jest mój pierwszy do tej pory disel to np gdy na postoju wkręcę silnik na wysokie obroty i puszczę pedał gazu obroty po woli opadają nie tak nagle tylko nieco jak by mułowato i tak samo wyglada sytulacja jak wkęce silnik na obroty podczas jazdy i wrzuce luz też po woli opadają :) co do przepustki i silniczka korkowego czyściłem go i gdy odłączę przepływkę silnik sie dusi przez 2sek i gasnie a gdy silniczek korkowy obroty szaleją góra dół:)
-
1 załącznik(i)
no to szukaj dziury w całym (dolocie)
obroty nie powinny falowac.
albo zrób jedną rzecz tak jak na zdjeciu, tylko nie mozesz przesadzic, tak wyregulujesz wstepne otwarcie przepustnicy
Załącznik 14861
-
a to jest śrubka do naciągnięcia linki gazu czy zwiększenia obrotów.?
-
Cytat:
Napisał
kaszatck
a to jest śrubka do naciągnięcia linki gazu czy zwiększenia obrotów.?
Jedno wpływa na drugie. Tzn. wkręcając tą śrubę naciągasz linkę gazu przez co zwiększają się obroty.
-
linka ma byc luźno, bo jak nie jest to silnik bedzie sie ratował krokowcem. linka ma byc luźno, jeśli była napieta to tez moze byc przyczyna.
ta na zdjeciu to śróbka wstepnego podparcia przepustnicy.
nią regulujesz obroty biegu jałowego (wstepnie reszte robi sterownik za pomoca krokowca)
jeszcze jak bedziesz mial walniety potencjometr przepustnicy i nie bedzie wiedział kiedy ma byc na biegu jałowym to tez tak bedzie
-
patrzyłem na linkę i wyglada że jest napięta jest możliwość poluzowania jej jeśli znajduje sie w aucie.? zaraz pójdę pogrzebać tam ale jak coś niech ktoś napisze czy można to poluzować jak w aucie jest przepustnica:)
-
niewiem czy my sie rozumiemy.
w pozycji przepustnica zamknieta, czyli jak nie naciskasz pedału gazu to linka ma miec niewielki luz
nie pamietam gdzie tam sie reguluje, ale napewno sie reguluje
-
czyli mam mieć rozumieć że linka pedału gazu ma być naciągnięta z minimalnym luzem tak.? :)
-
czyli nie ma byc naciagnieta, naciagac sie ma dopiero po wcisnieciu pedału gazu
-
Ma być nazwijmy to, wybrany luz z niej ;-) jeśli rozumiesz
-
dobra ogarniam trochę się pomieszałem bo wchodziłem tu na szybko i się zakręciłem ale ogarniam już :) teraz pytanie jak ją się luzuję bo jak widzicie kilka komentarzy wyżej dostałem odp z foto przepustnicy i śrubką którą mam niby regulować obroty coś tam grzebałem na szybko i przyznam się nie do końca dokładnie bo albo miałem obroty 2tyś po odpaleniu albo za małe i odrazu gasł i ustawiłem tak jak było na początku i teraz pytanie czy tą śrubką się pobawić dokładniej żeby ta linka miała luz czy jest jakaś osobna regulacja.? jakieś foto może był bym wdzięczny i było by mi łatwiej:)
-
-
no tylko że kręciłem tą srubką na zdj i linka cały czas jest taka sama tylko obroty zwiększają siei nie przekłada się to na rozwiązanie problemu z odpalaniem
-
wróćmy do korzeni:
pompa ma mieć 3,5 bara
linka przepustnicy ma byc luźna, ewentualnie sróbka wyreguluj prawidłwe obroty. Sróbką nie poluzujesz linki, musi byc w innym miejscy regulacja
wiem,że moze na poczatku to skomplikowane, masz w koncu 20lat, ale wszystko mozna ogarnąć
jeszcze jest metoda na plaka.
wez druga osobe i pryskaj plakiem w rure od filtra powietrza i silnika podczas krecenia rozrusznikiem.
jak wtedy odpali odrazu, to problem z paliwem
jak bez zmian to przepustnica, lubcos z powietrzem
-
ok pogrzebie tam coś w najbliższym czasie a mam pytanie czy po czyszczeniu przepływomierza,przepustnicy,silniczka korkowego powinienem zrobić tzw adaptację czy coś takiego czy poprostu poskładać wszystko na miejsce i odpalić i można jezdzić.?
-
powinno sie zrobic, ale jak nei zrobis zto wiecej czasu zajmie sterownikowi dopasowanie sie do nowych położeń przepustnicy, przepływu powietrza itd.
-
a jak się robi taka adaptację no bo ile z miesiąc temu czyściłem wszystko ale nie jezdziłem też długich odcinków typu 200km jednostajnej jazdy tylko kilka razy z 40km i takto po mieście ale czasem odpinam kostki np przepływomierza wpinam po przejechaniu kilku km żeby zaobserwować różnice i w tedy od nowa się ona tam programuje.? Teraz właśnie wróciłem autem i już autko rozgrzało się po 20km i wieczór pusto na bocznych drogach to trochę po deptałem mu i odłączyłem przepustnice tzn kostkę jej żeby zobaczyć jakaś różnice i nie było żadnej a jakiś czas temu jak odpinałem na pracującym silniku to gasł a dzisiaj również na pracującym silniku odpiąłem kostkę i nic:(
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
sory za pomyłkę chodziło mi o odpięcie przepływomierza :)
-
1 załącznik(i)
byłem dzisiaj u gazownika bo zatankowałem ostatnio za 20zł przejechałem raptem z 30km i już czułem że brakuje gazu no dość deptałem ale to i tak za dużo spalił i jeszcze trudności z odpalaniem cały czas mnie męczą więc postanowiłem że podjadę do gazownika. Powiedziałem mu co i jak co się dzieje z autem sprawdził tam parownik czy jak to się tam nazywa przeczyścił wszystko zabrał tam raptem 30zł wróciłem od niego a że mieszka w tej samej miejscowości to przejechałem może z 1km auto odstało z 2godz wsiadłem do auta z myślą że odpali od szczała a tu klapa nadal trzeba mu pomagać pedałem przyśpieszenia żeby odpalił już nie wiem co mu jest :( mam pytanie czy możliwe że przez delikatne pęknięcie na rurze dolotu w miejscu takiej harmonijki dodam zdj o które miejsce mi chodzi czy przez to pękniecie możliwe żeby miał trudności z odpaleniem bez dodania gazu.? to pęknięcie było już od zakupu auta i nie było problemu z odpalaniem i nadal jest takie same jak kiedyś
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
Załącznik 15055 o to miejsce mi chodzi
-
jesli ta rura jsest pomiedzy przepływomierzem a kolektorem ssącem to ma znaczenie, ani gazu nie ustawisz, ani nie bedzie miał mocy n benzynie.
szczelnosc dolotu do sprawdzenia.
-
to pęknięcie jest zaraz przy wejściu do przepustnicy ale było od zawsze i auto nie miało problemów z odpalaniem ani z mocą więc zapomniałem i można pow nie przywiązywałem do tego uwagi bo wcześniej było tak samo i było ok tym bardziej że to jest tzw harmonijka i pęknięcie jest delikatne na łączeniu tej harmonijki i w sumie ta guma dociska do pęknięcie a gaz wchodzi mi do przepustnicy z tego co widziałem nie wiem czy to norma ale napewno nie w tą gumę dolotu :)