Masz Cromę z DPF-em?
To jest widok strony w wersji do druku
Masz Cromę z DPF-em?
Tak mam a i jeszcze jedno na tym zdjęciu słabo widać ale ta czarna kuleczka jak ją opisałam to chyba element trzpienia elektro magnetycznego więc nie ma sensu czyścić bo to po prostu popsuty element. Poprzedni właściciel zaślepił egr i usuną soft z kompa dlatego nie łapie błędów więc dlaczego nie mam mocy???
Fajna fotorelacja jest tu o czyszczeniu tej częsci (to tak na przyszłośc dla innych) AutoKącik.PL: EGR
Kiedy miałeś ostatnie wypalanie DPF-u?, cały proces miałeś czy przerwałeś?
Możliwe że przyczyna tkwi w zapchanym DPF-ie
Nie wiem kiedy był wypalany...myślałam że on sam co jakiś czas się wypala ponadto kupiłam nowy egr i już lepiej aczkolwiek nie odzyskał dawnej siły i szarpie przy odpalaniu:(
Co do sprawdzania przepływki jak się nie chce bawic samemu: znajomy mechanik (ew sklep) to jest jakies rozwiązanie. Oni mają dostęp do nowych częsci i można podmienic na probę. I będzie pewnosc czy to to. Za częsc trzeba będzie założyc ale w sumie to swiece czy filtry nie są i po probie będzie można zwrocic.
Co do mechanika - podstawa to przejechac się autem i przeanalizowac pracę przepływomierza, wartosci jakie podaje. Ew. własnie podmianka. Jesli mechanik ograniczył się do sprawdzenia błędow to przepraszam ale faktycznie lepiej warsztat zmienic.
Kupiłam już przepływomierz i sprawdziłam-klapa to nie to. Ponadto w niemczech prawo jest takie że elementy elektronicznie nie podlegają zwrotowi więc mam na stanie jedną sztukę przepływki choć może uda się ją wcisnąć znajomemu...ps mam jeszcze na stanie żarówki H7 (OSRAM NIGHTBREAKER +90) jak ktoś chce za 15E sprzedam:) haha już z przesyłką:)haha
Mam podobny problem z Fiatem Croma. Jak u Ciebie skończyła się ta przygoda? Co było przyczyną?
I ja się podepne. U mnie był problem że była dziura w obrotach około 2700. Po zaślepieniu EGR pomogło ale teraz dziura jest przy 3200 oraz tak jak przed zaślepieniem, mam za wysokie spalanie. Mowa o Fiat Brava 1.9 JTD cf3 r. 01 Czy to by wskazywało na przepływomierz ?? Odpiąć go tak jak pisaliście wcześniej ?? Dużo więcej wtedy łyka ropki ?? Na jak długo odpiąć w razie w ??
Ok czyli nie dużo więcej niż normalnie :) Czyli jeśli ta dziura na 3200 zniknie to znaczy że przepływka won tak ??
Można podłączyć do kompa i sprawdzić jak wygląda "oczekiwana masa powietrza" - zapotrzebowanie na powietrze w danym momencie w stosunku do "zmierzona masa powietrza" - czyli tego co podaje przepływomierz.
Tu przykład odczytu na biegu jałowym:
ODCZYT PARAMETRÓW:
Zmierzona masa powietrza: 273,5 mg/w
Oczekiwana masa powietrza: 274,5 mg/w
Najlepiej podłączyć do kompa i przejechać się rejestrując wynik na wykresie.
pzdr
KrzychuB zdemontuj czujnika doładowania (mapsensor) wymyj go dokładnie w benzynie ekstrakcyjnej i wyczyść też otwór w którym jest zamontowany.
gdzie ten czujnik jest w 1.9 jtd cf3 ? bo poradnik oglądałem i tam tylko jest dla 2.4 jtd i inaczej to jest.... :(
Map sensor jest w kolektorze ssącym od strony grodzi przykręcony na jedną śrubkę M6.
Załącznik 9254
Panowie chce odpiąć przepływkę ale nie mam za bardzo chyba jak, popatrzcie na poniższe foto wtyczki. Boję sięto ruszyć żeby nie urwać czegoś...
Załącznik 9535
wyjmij obejmy i jak obrócisz całą tą plastikową rurkę to z tyłu na wtyczce jest taki klips naciskasz i wtyczka sama wchodzi, wyciągasz całą tą rurkę gdzie jest przepływomierz kupujesz preparat do czyszczenia hamulców (oczyszczacz szybki) w myjesz razem z tą rurą plastikową
witam,
pozwole sie podpiac pod temat Wink
mam 2003r. stilo jtd.
EGR czyszczony i zaslepiony rok temu pelna blaszka.
Ostatnio samochod oslabl w zakresie do 2000 i chodzi mulowato.
Odpiecie przeplywki dodaje mu dosc troche mocy, auto sie zbiera ladnie, choc nie jest to co bylo rok temu.
Co mozecie doradzic? Wymieniac przeplywke czy wrocic do warsztatu co czyscil i zaslepial egr?
Objawy mulenia sa bardzo podobne do zasyfionego egr, ale skoro jest zaslepiony?
2. po odpietu przeplywki nie mam zadnego komunikatu na desce. Tak powinno byc?
Objawy mialem takie same.
Spalanie wzrosło, szarpanie przy odpalaniu potem przed turbo (ponizek 2000rpm)
samochod nie jechal
Przeplywomierz wymieniony,egr wyczyszczony,map sensor tez...pozostalo ostatecznie...
...Na diagnozie okazuje sie ze wtryski sa jedna noga w grobie
Zobaczymy, po wykreceniu jak beda pluly ropą, przez kompa boscha na razie slabo to wyglada
uzupelnie mój post - aktualnie nic z ww. problemem nie robilem, bo wyszlo, ze tylnie hamulce się blokują - stare gumy- wymieniłem, auto już nie hamuje (wcześniej tego nie dostrzegałem), zbiera się tak w miare, a odpięcie przeplywki to chyba "pomagalo" bo się hamulce studzily :)
odpukać na ta chwile nic nie grzebie, choć przyspieszenie jest wg mnie dość srednie, nie to co kiedyś - zastanawiam się co by trzeba było najpierw sprwdzic, przeczyscic - czujnik doładowania?
podlaczalem sam pod komputer i tam nic nie ma z bledow, a parametry nie wiem jakie sledzic
ad 2. odpięcie przeplywki na desce nie jest widoczne, pojawia się za to blad w komputerze, drugi miałem od EGR - ale to prawidłowe, bo jest zaslepiony