To jest widok strony w wersji do druku
-
Świece jak masz świeże nie mają nic do rzeczy. Mam 1.2 16v Fire, protopoplasta 1.4 16v Fire i nigdy nie miałem problemów z zapłonem i itp. Wymiana świec na lpg co 30tkm i tylko tyle i aż tyle. Przeczyść jeszcze przepustnice. Nadal bym się upierał z tym kolektorem i przesłoną czy nie jest uszkodzona przez druciarzy od lpg.
-
Cytat:
Napisał
steyr
Świece jak masz świeże nie mają nic do rzeczy.
Też tak myślałem do momentu tak jak pisałem wcześniej miałem kiedyś auto do roboty i dostało nowe świece i nagle wywaliło błąd wypadania zapłonu i po zmniejszeniu przerwy błąd znikną. Teraz ciężko o dobrą jakość nawet filtry paliwa, robiłem synowi remont silnika motocyklu suzuki i po 2 dniach silnik nie odpalił bo nie dostawał paliwa okazał się wadliwy filierek paliwa wymieniłem na nowy i po 2 dniach znowu to samo a okazało się że papier filtrujący jak się napije paliwa to po jakimś czasie nie przepuszcza go a jak filierek poleży na stole i wyparuje z niego paliwo to znowu jest drożny i tak w kółko. I woreczek filarków poszedł do kosza. Ja bym sprawdził jeszcze szczelność pod względem ubytku, tylko to też może rożnie pokazać bo te polo go opisałem problem wcześniej też było sprawdzane pod względem ubytku i było ok. ( akurat wtedy zawory się idealnie zamknęły)
-
Za tydzień jestem umówiony do gaziarza, ma się przyjrzeć instalacji. Zauważyłem jedną zależność, wystarczy skasować błędy przed nocny postojem i rano odpala bez problemu, zapłon nie wypada. Podczas jazdy wywala błąd P1172, czyli dawka paliwa, no i nie wiem czy to jest błąd od benzyny, czy LPG go powoduje, przez np zepsuty sterownik
-
Jeżeli jeździsz na LPG i wywala błąd P1172 to masz problem z gazem, a jeżeli problem z wypadaniem zapłonu masz jak jeździsz na benzynie to gazownik odeśle cię z kwitkiem bo najpierw musisz ogarnąć Pb a później możesz bawić się z LPG. A sterownik dawałeś sprawdzać gdzieś do elektronika bo one też lubią figle płatać.
-
Jeżdżąc na LPG wywala mi błąd P1172, ale zapłon wypada tylko na benzynie. Czytałem po różnych forach że sterownik od LPG lubi się wysypać i potem dzieją się cuda. Pytasz o sterownik od silnika, czy LPG? Z tego co czytałem sterowniki do 1.4 16V nie płatają figli i chyba (ale mogę się mylić) są nie naprawialne, jedynie wymiana na inny.
-
Jaki sterownik lpg? Sterownik wypinasz i mostkujesz odpowiednie piny w wtyczce i jezdzisz bez sterownika lpg. P1172 na lpg to masz instalacje do regulacji, ewentualnie wtryski gazowe już maja duży rozjazd dawkowania. Czasami wystarczy podregulować instalację lpg, jak wtryski zwiekszyły wydatki. Sprawdz korekty STFT i LTFT na pb i lpg, czy się pokrywają.
-
Cytat:
Napisał
steyr
Jaki sterownik lpg?
Nie sterownik z auta. A najpierw niech opanuje auto na Pb a później zajmie się LPG
-
No i jak tam, postępy są? :confused:
-
Dziś auto wróciło od gazownika, niby najlepszy u mnie w okolicy. Było tam 3 dni, według nich nie ma problemu z gazem, ustawili gaz tak jak trzeba i nadal przerywa przy przyspieszaniu. I dość mocno wypada zapłon przy pierwszym odpaleniu. Rozmawiałem z jednym z mechaników w tym zakładzie to mówił, że według niego zawór zmiennych faz może powodować takie objawy. Dziwi mnie to że jak jeżdżę na benzynie to nie wywala błędu dawki, a jak jeżdżę na LPG to wali błędem P1172 i są problemu z falowaniem, jak się skasuje ten błąd to zaczyna chodzić w miarę równo. Szczerze to już mam dość tego auta, ale będę szukał dalej😅
-
Cytat:
Napisał
Chuck90
Dziś auto wróciło od gazownika, niby najlepszy u mnie w okolicy. Było tam 3 dni, według nich nie ma problemu z gazem, ustawili gaz tak jak trzeba i nadal przerywa przy przyspieszaniu. I dość mocno wypada zapłon przy pierwszym odpaleniu. Rozmawiałem z jednym z mechaników w tym zakładzie to mówił, że według niego zawór zmiennych faz może powodować takie objawy. Dziwi mnie to że jak jeżdżę na benzynie to nie wywala błędu dawki, a jak jeżdżę na LPG to wali błędem P1172 i są problemu z falowaniem, jak się skasuje ten błąd to zaczyna chodzić w miarę równo. Szczerze to już mam dość tego auta, ale będę szukał dalej😅
Obejrzałem jeszcze raz film który wrzuciłeś z MES-a, patrząc po korektach FRA, DTV1, DTV2 to on jest przelany konkretnie paliwem. Skasuj parametry samoadaptacyjne, zrób z 200-300km na PB w całym zakresie obrotów i wrzuć jakie wartości są ww. korekt. Po skasowaniu parametrów samoadaptacyjnych FRA wynosi 1 a DTV1 i DTV2 są 0. Pytanie czy jest przelany z powodu lpg czy z innego powodu. Jak korekty wrócą do standardowych wartości po jezdzie na PB tzn. że nadal jest problem z lpg. W wolnej chwili ogarniam mechanikę i instalacje lpg. Masz do mnie ok 40km, mogę podjąć się wyzwania jakbyś był zainteresowany ale auto musiałbyś zostawić na parę dni.
-
Na filmie widać nawet jak mocno zmienia się czas wtrysku który na wolnych obrotach powinien być w granicach 2.5 ms
-
Jutro skasuje parametry samoadaptacyjne i przejade na benzynie te 300 km i zobaczę. Jutro będę też miał możliwość podpiąć się do GP z tym samym silnikiem, ale czysta benzyna. Nagram parametry na zimnym i ciepłym silniku, żeby mieć porównanie.
-
również obejrzałem jeszcze raz filmik i nie podoba mi się też ciśnienie w dolocie jest zdecydowanie za wysokie.
-
Cytat:
Napisał
Chuck90
Jutro skasuje parametry samoadaptacyjne i przejade na benzynie te 300 km i zobaczę. Jutro będę też miał możliwość podpiąć się do GP z tym samym silnikiem, ale czysta benzyna. Nagram parametry na zimnym i ciepłym silniku, żeby mieć porównanie.
Po skasowaniu sprawdz od razu wartości korekt które wymieniłem, czy się wyzerowały. To świadczy o prawidłowo przeprowadzonej procedurze kasowania parametrów samoadaptacyjnych.
-
A co z tym kolektorem i przewierconymi klapami? Temat olany?