czujniki reagują na zaparkowane auta i przydrożna infrastrukturę barierki znaki itp.? jaki jest czas sygnalizacji?
To jest widok strony w wersji do druku
nie reagują na zaparkowane auta ani na nic co mijasz.
mija cię auto i przestaje migać.
To działa na zasadzie efektu dopplera jak się zbliżasz do przeszkody ( albo przeszkoda czyli inne auto do Ciebie) to czujnik odbiera inną częstotliwość niż jak się od niej oddalasz. Więc nie sygnalizuje barierek itp jak jedziesz do przodu. Jak cofasz i są obiekty w zasięgu czujnika to sygnalizuje. A wgl małą przeróbką możnaby stworzyć system jaki jest np. w toyocie (ale pewnie też w innych). Ostrzegania przy otwieraniu drzwi. Zasilanie podać nie bezpośrednio po kluczyku ale ze.sterowaniem z obwodu podświetlenia panelu otwierania szyb (ze zwłoką kilku/nastu sekund. Tam mamy napięcie po wyjęciu kluczyka do momentu otwarcia drzwi. A sygnał z rygla/klamki podać przez przekaźnik i diodę separującą na wejście z kierunkowskazu. Wówczas gdy otwieramy drzwi a ztyłu coś nadjeżdża dostaniemy miganie i ostrzeżenie dźwiękowe
nie, nie mają.
Gdyby nie podłączyć sygnalu cofania to wtedy
by pikaly przy cofaniu i zbliżaniu się bokiem do jakiejś przeszkody. Ale nie testowałem, podłączyłem jak instrukcja kazała. :)
Bez włączonych kierunków nie pikają, jedynie świecą jeśli po danej stronie coś tam jest. W sumie ciężko dobrać jakiś sensowny algorytm żeby ogarniał wszystkie przypadki.
Czujniki Valeo jest możliwa modyfikacja tak aby informacja o obiekcie w martwym polu wyświetlana była na wkładzie lusterka?
No jak sobie kupisz wkłady z miejscem pod lampkę. Zapewne jak zobaczysz cenę w ASO z tipka po lifcie(bo chyba nie ma używek albo zamienników przynajmniej ja nie znalazłem) to pewnie Ci się odechce. Bo od strony elektrycznej to mie problem (trzeba pomierzyć jakie napięcie podaje moduł i dobrać coś z ledów). Chińczyk podaje 10v i idealnie pasują diody z żarówek led w5w-są na 12 V. A skoro w jakimś audi żenili to w obudowie lusterka a nie w szkle to wielkim wstydem nie będzie zrobić podobnie w tipo
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
U mnie wygląda to tak: -akurat zamarzył mi się dwukolorowy trójkącik (bez podtekstów ;-) ale konfiguracja dowolna. Należy mieć na uwadze że z tyłu tego plastiku są żebra.
marx 30, jak dla mnie to pełana profeska z twojej strony. Super wykonanie....:smile:
Wczoraj własnie koło mnie przejeżdzał jakiś nowy mesio. Skręcił z poprzecznej drogi i pojechał przed nami. Zapaliły mu się diody w obu lusterkach mimo że jedynymi obiektami jakie za nim były to byliśmy my tzn dwie osoby i pies (w odległości ok 10 m gdy to zobaczyłem)które w tym momencie poruszały się wolniej od niego a po dwóch stronach drogi były drzewa i krzaczory.
W takiej sytuacji zapalenie się informacji że coś ma w martwym polu było kompletnie bez sensu i już ten chińczyk lepiej działa.
Generuje fałszywe alarmy np w sytuacji gdy w stojącym za mną po ukosie aucie wlączy się wentylator chłodnicy ale nie jak jadę w lesie. Ale dla testu dziś pojadę dokładnie tą samą drogą co tamten bo to taki specyficzny zakręt.
Jutro przymierzam się do montażu systemu monitorowania martwego pola Valeo. Pierwszy etap zainstalowanie sensorów w zderzaku. Ma może ktoś jakiś manuał jak zdemontować zderzak tył kombi i lampy tylnie. Może ktoś montował takie czujniki i podpowie jak sprawnie przeprowadzić montaż na jakiej wysokości zamontować sensory. Niby jest jakieś tekturowe narzędzie do wyznaczenia miejsca ale podpowiedź mile widziana :cool:
Asystent zamontowany poniżej filmiki z działania
https://youtube.com/shorts/1SXULZeG0...AELguZoaM8cy5e
https://youtube.com/shorts/Hx4gD0bvy...BcQVc6k8Ygx2Pc