Odnośnie przepływki to ważne jest aby kupić oryginalną Boscha a nie podróbkę bo szkoda $$$$ mało tego często sa to części podrabiane więc najlepiej kupić w sklepie Boscha a nie gdzieś na straganie... Ewentualni można szukać szczęścia w używkach ;-)
To jest widok strony w wersji do druku
Używek nie polecam, szkoda czasu i energii na nie. Z jakiegoś powodu trafiają na sprzedaż, najczęściej jest to uszkodzenie. Ja osobiście do Marei kupiłem z Aliexpress i działała wyśmienicie. Aktualnie kupiłem też do Mercedesa A170 z Ali, działa. Tyle. Za to kupowane w sklepie przepływki do Marei nie działały. Nie namawiam do zakupów na Ali, tylko raczej do zakupów oryginałów Boscha ze sklepu Boscha.
Witam ponownie zakupiłem oryginalna przepływkę.... nową. Skasowałem błędy wszystko cacy ale......auto zaczęło bardzo mocno kopcić na czarno. Wcześniej tego nie było. Po drugie co jakiś czas przy dodaniu gazu na wyświetlaczu pokazuje się komunikat "niewystarczające ciśnienie oleju" i w tym momencie auto gaśnie......co może być przyczyną .....
Przyczyn to może być sporo, może wtryskiwacze, może EGR, a może po trochu wszystko.
Najważniejszą usterką w tej chwili to niskie ciśnienie oleju, proponowałbym sprawdzić to ciśnienie u mechanika i coś z tym zrobić. Może to tylko czujnik ciśnienia wali kichę, ale może też smok być zatkany, albo pompa oleju zdycha.
A wtryskiwacze i EGR sprawdzisz MESem, a warto to zrobić i podać tu wyniki.
Jeżeli auto dymi na czarno i jesteś pewny że przepływka jest OK to powodem zazwyczaj jest zbyt duża dawka paliwa do powietrza. Jeżeli jesteś pewny przepływki to trzeba szukać dziury w układzie dolotowym powietrza za turbiną. Gdzieś ucieka powietrze poza silnik a układ chce dolać więcej paliwa. Przyjrzyj się intercoolerowi czy nie jest gdzieś zalany olejem, nie świszczy, To oczywiście tylko jedna z możliwych usterek.
Może być uszkodzona pompa CR, nastawnik w pompie CR, czujnik ciśnienia CR, zatkany filtr paliwa, uszkodzony intercooler lub jakaś rura za turbiną lub przedmuchane uszczelnienia na wtryskiwaczu. Podłączyć komputer i zdiagnozować - sprawdzić wartości oczekiwane i rzeczywiste ( głownie powietrze, paliwo )! Croma to nie Ursus nie można jej diagnozować na odległość :cool:
Jeżeli jeszcze chcesz to zrób test na przelew wtryskiwaczy - to możesz bez komputera :cool:
Dodam tylko że dymienie z rury jest tylko przy dodaniu gazu. Na jałowym tego nie ma. Dodatkowo auto stało teraz tydzień wczoraj założyłem nową przepływkę i zaczął się cyrk z dynieniem. Jak się integruje przepływkę? Dla info ....stan oleju pozostaje bez zmian
Wrócę do domu to zdejmę wszystko co możliwe i wyczyszczę