To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Bingo1
Sprawdzałem miernikiem uniwersalnym. To nie wystarczy?
W jaki sposób to sprawdzałeś?
Miernik jak najbardziej ok, tylko samo przyłożenie sondy do klemy nie daje wyniku. Najlepiej sprawdzić czy napięcie spada w czasie rozruchu silnika.
W serwisach specjalizujących się akumulatorami mają specjalne testery symulujące obciążenie aku w czasie rozruchu.
Nie chcesz jechać do takiego punktu poproś drugą osobę, żeby odpaliła ci auto, a ty w tym momencie obserwuj jak zmienia się napięcie.
Generalnie spadek do wyniku jednocyfrowego kwalifikuje aku do wymiany.
-
Niestety nie mam testera. Ale rozumiem, że mógłbym podłączyć akumulator z innego samochodu i to może dać odpowiedź co do stanu akumulatora (mimo, że jest nowy)?
-
Z prostszych rzeczy do sprawdzenia został np. przekaźnik R9 w komorze silnika .
-
Cytat:
Napisał
Bingo1
Niestety nie mam testera. Ale rozumiem, że mógłbym podłączyć akumulator z innego samochodu i to może dać odpowiedź co do stanu akumulatora (mimo, że jest nowy)?
Przeczytaj jeszcze raz to, co napisał Ci kolega @malutki1989.
Chyba łatwiej niż kombinować z drugim akumulatorem?
-
Skoro nowy akumulator i sprawny to chyba słychać ,że kręci jak szalony :smile: no chyba , że nie kręci :confused: to nie słychać :fiufiu: .
-
Zrobiłem test wg. wskazań Malutkiego i jest ok. Podmieniłem również akumulator. Też bez zmian. Na zimnym nadal nie odpala bez dodania gazu.
-
Może mapy adaptacji trzeba zresetować?
-
Cytat:
Napisał
ochkarol
Może mapy adaptacji trzeba zresetować?
Jak to zrobić?
-
Komputerowo. Potrzebny jest np. MES i interfejs.
Lub warsztat/specjalista z interfejsem do Fiata.
-
Mam MES i intefejs. Mógłbyś mi proszę wytłumaczyć co zrobić konkretnie?
-
Dokładnie nie pamiętam już. Rozstałem się ze swoim Stilonem ponad 6 lat temu.
Poszperaj na forum albo w necie.
Na pewno coś się znajdzie na temat resetu adaptacji we Fiacie.
-
Dzięki za pomoc Ochkarol!
P.S.
Byłbym bardzo wdzięczny za kolejne sugestie co może być przyczyną problemu!
-
Jak odpalisz silnik wyłącznie po wciśnięciu gazu, to masz do czynienia z nieotwierającą się przepustnicą. Inaczej albo sam silniczek krokowy, albo bardziej prawdopodobne czujnik płynu, który daje cynk do sterownika. Biorąc pod uwagę fakt, że po nagrzaniu odpala normalnie, to celuję na czujnik.
-
Przepustnicę wymieniłem na nową. Co do czujnika komputer wskazuje prawidłową temperaturę. Mimo to może być tam błąd?
Jeszcze jedna sprawa. Po wymianie przepustnicy na nową zimny silnik zaczął odpalać normalnie. Ale tylko przez kilka uruchomień. Potem problem powrócił.
-
Napisz, czy po delikatnym wciśnięciu pedału gazu odpali, czy nie