To jest widok strony w wersji do druku
-
Ja po 2,5 roku zmieniłem, miernik pokazywał ze w zbiorniczku niemal idealny, nawet kolor jak nowego ale przy pompowaniu z zacisków wyszedł już ciemny, szkoda ze nie zmierzyłem go miernikiem...
Takie badanie robił profesor, można na yt obczaić wyniki...
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Ja po 2,5 roku zmieniłem, miernik pokazywał ze w zbiorniczku niemal idealny, nawet kolor jak nowego ale przy pompowaniu z zacisków wyszedł już ciemny, szkoda ze nie zmierzyłem go miernikiem...
Takie badanie robił profesor, można na yt obczaić wyniki...
Układ hamulcowy to nie jest układ obiegowy jak na przykład chłodzenia, czy układ smarowania gdzie płyn cały czas się miesza. Stąd płyn hamulcowy w zbiorniczku, jak i ten w zacisku może mieć różne parametry.
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
Ja z kolei jeszcze nigdy w żadnym aucie nie wymieniałem płynu hamulcowego... więc tak dla przykładu ... w moim starym Nissanie którym ma 17 lat z czego 11 lat u mnie.
w moim punto 2008 od nowości mam płyn fabryczny, hamulce jak do tej pory żyleta, ale chyba już najwyższa pora żeby wymienić bo książka, procedury i dla własnego spokoju :)
-
2 załącznik(i)
Ogarnąłem wymianę płynu hamulcowego metoda podciśnieniowa. Układ sprzęgła i wszystkie 4 koła, koła odpowietrzalem na załączonym zapłonie. Przyrząd za 50pln robi robotę, tylko potrzebny kompresor. Ja mam butle 50dm3 2 tlokowy i dawal nawet radę. Nie potrzeba drugiej osoby, tylko trzeba pilnować poziomu płynu w zbiorniczku i na bieżąco dolewać.
Załącznik 38125Załącznik 38126
-
Cześć, wymieniłem ostatnio przednie hamulce i czas najwyższy wymienić też płyn. Nigdy wcześniej tego nie robiłem i mam trochę fyfry czy sobie poradzę. Nie mam żadnego sprzętu, więc chciałbym to tradycyjnie ogarnąć w dwie osoby. Czy dobrze rozumiem, że po prostu opróżnić zbiorniczek ile się da, dolać świeżego i na zapłonie w kolejności LP, PP, LT, PT? Oczywiście na bieżąco dolewać płynu. Jakaś wskazówka jak ogarnąć sprzęgło? Rozumiem też, że jakikolwiek Dot 4 będzie dobry.
-
1. Czekam kiedy ludzie przestaną bredzić głupoty o rzekomej "kolejności" przy zwykłej wymianie płynu!
Nie ma czegoś takiego. Setka płynu mniej lub więcej nie robi różnicy.
W przypadku pustego układu (wymiana pompy ABS), to może być istotne (ale tu wypada otworzyć elektrozawory programowo).
2. Kiedy (za 20-30 lat?) się nauczycie, aby robić wymianę prawidłowo i wygodnie, czyli: nadciśnieniem na zbiornik.
Żadne tradycyjne deptanie (jak już, to trzeba ograniczyć skok, nie wolno na max. do podłogi) ani podciśnienie (metoda dla dzieci).
Trzeba mieć byle kompresor (albo jakąś pompkę) i przerobić korek zbiornika: https://fiatpunto.com.pl/topic61968.html
3. Po co "na zapłonie"? Rutynowa wymiana nie ma nic do zapłonu/ABS-u. Śladowa ilość starego płynu wewnątrz ABS nic złego nie robi, wymiesza się. Poza tym, ABS-u trzeba używać, przynajmniej raz w roku jak są warunki (śnieg), zmusić go do działania (przyhamować gdzieś w ustronnym miejscu, nie trzeba szybko jechać, nie o to chodzi).
4. Sprzęgło podobnie jak hamulce. Jak ciśnieniowo, to odkręcasz odpowietrznik i tyle. Jak deptaniem w sprzęgło, to jest "procedura" (otwierasz odpowietrznik, wciskasz sprzęgło, pedzio zostaje na podłodze, zamykasz odpowietrznik i dopiero podnosisz pedał, pompka nabiera płynu na kolejny cykl).
-
Cytat:
Napisał
GrandePunto8V
4. Sprzęgło podobnie jak hamulce. Jak ciśnieniowo, to odkręcasz odpowietrznik i tyle. Jak deptaniem w sprzęgło, to jest "procedura" (otwierasz odpowietrznik, wciskasz sprzęgło, pedzio zostaje na podłodze, zamykasz odpowietrznik i dopiero podnosisz pedał, pompka nabiera płynu na kolejny cykl).
Nie tak szybko :tongue Np. w C635 nie ma odkręcanego korka jak w np. C514, na odpowietrzniku jest tylko nakładka ochronna. Trzeba wcisnąć drucik blokady i lekko wyciągnąć przewód ze złączki, w której jest odpowietrznik - wtedy się otwiera. Przy ciśnieniowym trzeba bardzo uważać, bo jak wyskoczy ze złączki, co wcale trudne nie jest, to fontanna z płynu hamulcowego murowana. Tu dla bezpieczeństwa zalecam jednak tradycyjne pompowanie.
-
Podciśnieniowo wymiany płynu ham. robie od lat sam i bez problemów.
-
Już ogarnąłem temat, mam C635 i tam faktycznie odpowietrznik nie jest odkręcany, jest tylko kapturek i zawleczka, którą jak pisano należy wcisnąć i lekko wysunąć wężyk. Bardzo mało tam miejsca, nawkur... się trochę z tym, ale się udało. Żadnego fachowego sprzętu nie użyłem, ojciec pompował a ja ogarynałem. Zrobiłem zwykłą prowizoryczną butelkę i tyle. Wysprzęglik robiłem na zapłonie a koła bez. Po wymianie płynu wszystko działa poprawnie a 1 po nocy wchodzi znacznie lepiej także chyba jednak odpowietrzenie sprzęgła pomogło. Pozdrawiam
-
130 zł w ASO razem z płynem. Raz na dwa lata można przeżyć.