To jest widok strony w wersji do druku
-
Sam komplet tarcz i klocków na całe auto przyzwoitego producenta to koszt 700-800zl plus robota. Do ceny z ASO jeszcze daleko, z jakością też u nich różnie bywa. Cena nie zawsze idzie z jakością. Poniżej wrzucam zdjęcie tarczy z przodu u mnie sprzed tygodnia.
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...4300775708.jpg
-
Pokazujecie zdjęcia tarcz z zewnętrznej strony, a zobaczcie o ile bardziej tarcze z przodu zużywają się od wewnątrz! Tam jaki jest rant, ten od zewnątrz to pikus...
A i w tjet z przodu tarcze 281/26 - pamiętajcie...
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Pokazujecie zdjęcia tarcz z zewnętrznej strony, a zobaczcie o ile bardziej tarcze z przodu zużywają się od wewnątrz! Tam jaki jest rant, ten od zewnątrz to pikus...
A i w tjet z przodu tarcze 281/26 - pamiętajcie...
Sprawdzałem ostatnio, rzeczywiście minimalnie większy rant jest od wewnetrznej strony. Zresztą u mnie klocki od wewnętrznej strony są zużyte o ~1mm więcej niż te od strony zewnętrznej. Przy wymianie wyczyszczę wszystko, nasmaruje prowadnicę i zmienię płyn hamulcowy. Za jakiś czas się okaże czy klocki dalej się zużywają więcej od wewnętrznej strony.
-
Chyba to nie dziwne ze bardziej od strony tłoczka jest zużycie?
-
Teoretycznie nie jest dziwne, ale rzadko się z tym spotykam przeważnie nie widać różnicy w zużyciu pomiędzy zewnętrznym a wewnętrznym klockiem.
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Tipo i brawo tak maja... coś mi mechanik wspominał...
-
W poniedziałek rano jestem umówiony z mechanikiem na oględziny. A powiedzcie, jeżeli musiałbym wymieniać cały komplet, to jakie firmy klocków i tarcz polecacie? Wszystko z jednej marki czy jakieś konkretne modele?
-
Ja jak będę wymieniał, to na dzień dzisiejszy zdecydowany jestem na komplet textara oczywiście przód. Jazda 95% miasto.
-
Cytat:
Napisał
brixtom
W poniedziałek rano jestem umówiony z mechanikiem na oględziny. A powiedzcie, jeżeli musiałbym wymieniać cały komplet, to jakie firmy klocków i tarcz polecacie? Wszystko z jednej marki czy jakieś konkretne modele?
U mnie też raczej wpadnie komplet z Textar-a pewnie w tym tygodniu.
-
Ja mam komplet Zimmermana....
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Ja mam komplet Zimmermana....
Jakie wrażenia? Zastanawiałem się nad Zimmermanem wychodzi chyba ok ~100pln drożej od kompletu Textar-a.
-
Hamują trochę lepiej od fabrycznego zestawu ale tarcze ate i klocki brembo hamowały jeszcze lepiej. Textar ma miękkie klocki i będą bardzo pylić...
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Hamują trochę lepiej od fabrycznego zestawu ale tarcze ate i klocki brembo hamowały jeszcze lepiej. Textar ma miękkie klocki i będą bardzo pylić...
To już wolę pylenie niż piszczenie jak to często się zdarza przy twardszych klockach. Ile osób tyle opinii jak poczytałem w sieci na temat pylenia zestawów Textara. Zresztą fabryczne też pylą.
-
Ok, byłem u mechanika. Po pierwsze wyśmiał ASO za te 2500 zł za wymianę. Po oględzinach powiedział, że: klocki tył max 20% zużycia, tarcza ok. Przemierzy mi ją w środę. Klocki przód wystarczyłyby jeszcze na jakieś 5k km. Ale ja sobie wymienię te klocki na Brembo w środę. Także, wg mechanika nie jest tak źle. Jednak ASO chyba lubi straszyć i naciągać. Dzięki za pomoc i opinie.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Bałbym się bardziej piszczenia niż pylenia