U mnie fabrycznie jest 63Ah, ale pewnie jest to związane z S&S.
To jest widok strony w wersji do druku
I chyba taki właśnie aku dedykowany do s&s zakupie, przynajmniej na pewno się zmieści i alternatory w moim i w tych z s&s są takie same to da radę go wykarmić... ta 50 to jednak za mało... i za słaba...
Patrząc na podstawkę, na którym zamocowany jest akumulator, to jest tam miejsce na jeszcze większy, pewnie od diesla.
Musze jeszcze rozpracować temat plastikowej wkładki pod aku. Moja jest wyprofilowana pod 50Ah.ma taki jakby schodek w który wpada aku po wstawieniu i dzięki temu się nie suwa w podstawce. Pewnie wieksze aku maja ten plastik trochę inny.
Po doładowaniu akumulatora wszystko wróciło do normy. Jak na razie tydzień jest OK, zobaczymy kiedy znowu się mu pogorszy. Dzięki za naprowadzenie na rozwiązanie.
Problemy z elektroniką u Fiata przy słabym akumulatorze są już znane od czasów Stilo.
Jakie macie pojemności akumulatorów w tych tipkach? Ja w Doblo 95km miałem oryginalnie exida 63Ah 450A i wytrzymał mi 6lat z kawałkiem, absolutnie nic przy nim nie robiłem dla tego się dziwię, że już są problemy a tipo jest produkowany dopiero od kilku lat.
Edit. Już doczytałem qvadrat ma 50 a kartonik 63. Oba auta t-jet tylko kartonik ma s&s, czyli do aut z s&s fiat wkłada 63 i ja taką też miałem bo mam s&s. Zerknę co siedzi w T-jetcie z tego roku bo on nie ma s&s ale co jakiś czas wywala błędy na radiu i w uconnect (niewystarczające ciśnienie/zużycie oleju silnikowego, awaria systemu EOBD/wtrysku, niedoładowany akumulator). Serwis i FCA nie wie co jest przyczyną (grupa Fiat pracuje nad rozwiązaniem problemu i zarejestrowało go pod numerem 2717), komputer nie rejestruje błędów a auto jeździ normalnie.
Tak sobie pomyślałem może to wina za małego akumulatora i elektryka świruje tak jak w tipku z tego tematu.
Załącznik 37192Moj oryginalny aku jest obsługowy, ma korki. Wasze tez powinny mieć. Kto ma problem z niedoladowanym aku objawiający się np. terkajacymi zegarami, niech otworzy aku i zbada gęstość elektrolitu, gwarantuje ze będzie za niska. U mnie była za mała. Ze 4 dni męczyłem go kulonem i w efekcie elektrolit odzyskał gęstość 1,28 a aku pojemność.
Korki są pod deklem z opisem aku. Moj to 50Ah 420A w tjet z fabrycznym lpg i bez s&s.
Chyba turecki mutlu...