To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam jestem tu nowy, kupiłem 500x sport z silnikiem 1.3 i automatem, jak na razie przebieg 1500 km i jestem rozczarowany skrzynia strasznie szarpie, nie może się zdecydować czy jedzie w zakręcie na 2 czy na 3, gaz w moim odczuciu ciężko chodzi i albo nie jedzie albo redukcja i wyrywa masakra do tego na deser spalanie 14,5 na setkę i mam ustawione w l/na km. Ktoś ma może podobne spostrzeżenia, jak to wygląda u Was? Widziałem magików z 44tuning czy coś takiego że mają na to patenty ale nie wiem czy warto się w coś takiego bawić bo gwarancja :( pozdrawiam
-
Zamiast u magikow zacznij od zapytania w ASO, czy nie ma jakiejs aktualizacji softu do skrzyni/silnika.
-
Jestem już umówiony do ASO ale to nie pierwsze moje nowe auto i mam nadzieję ze tym razem będzie inaczej nie jak czasami bywało "ten typ tak ma" :)
-
Cytat:
Napisał
Bruderk
na deser spalanie 14,5 na setkę i mam ustawione w l/na km
Co za problem zmienić l/100km? 14,5 to przejedziesz km na litrze przy tym ustawieniu :tongue
-
Wolałbym jednak ok 8-9 na setkę :D miałem kiedy w Lancii Delcie 1.4 multair i nawet mi do głowy nie przyszło sprawdzać ile pali, bo paliła mało i nie było, że na dotarciu więcej czy coś.
-
Cytat:
Napisał
Bruderk
Wolałbym jednak ok 8-9 na setkę :D miałem kiedy w Lancii Delcie 1.4 multair i nawet mi do głowy nie przyszło sprawdzać ile pali, bo paliła mało i nie było, że na dotarciu więcej czy coś.
Jeszcze raz. Przeliczyłeś podane spalanie w km/l na l/100km? Jest mniej niż 8l/100km :tongue
Dla mnie jest różnica w jednostkach, w km/l im większa wartość tym lepiej, więc nie rozumiem. Powtarzam się, przestaw w ustawieniach jednostki na metryczne.
Już niejeden miał wściekliznę o wysokim spalaniu, czy to w Renegade, czy 500X z MultiAir, E-Torq...
-
Napisałem to w pierwszym poście jednostki są w l/km nie w kilometrach na litr. Czytałem wcześniejsze posty i wiem o tym
-
Spalanie mam w okolicach 7,8 z kompa, realnie ok 7,5. Skrzynia pracujem raczej ok, choc uważam ze za szyko zmienia biegi w trybie zwykklym, a za późno w sporcie. Nie mniej jest akceptowalne, moze dla tego ze na razie jeżdżę delikatniej. Fakt czasami szarpnie i tez mam takie odczucie z gazem, podobno kwestia turbodziury i zachowania skrzyni. Jezdziles w trybie sport? Uwazam ze jest duzo lepiej, choc moze czasami za wysoko kreci i pozno zmienia biegi
-
Cytat:
Napisał
Bruderk
Napisałem to w pierwszym poście jednostki są w l/km nie w kilometrach na litr. Czytałem wcześniejsze posty i wiem o tym
Chyba l/100km. Obawiam sie, ze 14,5 l/100 km nie jestes w stanie zrobic, jesli cos nie jest tam popsute...
-
Cytat:
Napisał
Trump
Chyba l/100km. Obawiam sie, ze 14,5 l/100 km nie jestes w stanie zrobic, jesli cos nie jest tam popsute...
Skąd ta pewność? W moim MA nie jest trudno taki wynik zrobić, odrobina chęci, odpowiednie warunki i jest.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Skąd ta pewność?
Pewnosci nigdy nie ma, bo nie wiesz kto siedzi za ta klawiatura;-) Zakladam, ze facet jest powazny i nie robi tras 1-2 km z butem w podlodze, zeby sie zalic na forum, ze mu pali 14,5. Tym bardziej, ze daje przyklad 8-9 litrow w porownywalnym samochodzie. Turbo zyje, silnik pije, ale to jest FWD z dwusprzeglowa skrzynia, wiec przy normalnym rozsadnym uzytkowaniu, mniej lub wiecej w granicach prawa drogowego, takiego spalania nie wykreci.
-
Więc tak facet umie czytać i wie o co chodzi z litrami na 100km a kilometrami na litr to po pierwsze, po drugie l/km były po prostu pośpiesznie napisanym skrótem myślowym, po trzecie spalanie w tych samych warunkach zeszło już (1600km przebiegu) do ok 10,5 po mieście. W serwisie twierdzą, że tak jest na początku jeżeli się jeździ głownie po mieście bo silnik przechodzi tzw samoadapatacje i dociera się. Po czwarte nie wchodzę na to forum żeby się żalić, tylko coś dowiedzieć konkretnego, a nie w kółko słuchać o zmianie jednostek, ale to w sumie faktycznie racja nie wiadomo kto siedzi po drugiej stronie i odpowiada ;)
-
Cytat:
Napisał
Bruderk
po trzecie spalanie w tych samych warunkach zeszło już (1600km przebiegu) do ok 10,5 po mieście.
No proszę, jednak specyficzne warunki jazdy.
Cytat:
Napisał
Trump
Pewnosci nigdy nie ma, bo nie wiesz kto siedzi za ta klawiatura Zakladam, ze facet jest powazny i nie robi tras 1-2 km z butem w podlodze, zeby sie zalic na forum, ze mu pali 14,5. Tym bardziej, ze daje przyklad 8-9 litrow w porownywalnym samochodzie.
Cóż, patrząc na powyższe, a konkretniej niedopowiedzenie o tylko miejskiej jeździe, to 14 nie takie złe było :tongue
Cytat:
Napisał
Bruderk
ale to w sumie faktycznie racja nie wiadomo kto siedzi po drugiej stronie i odpowiada
Zgadza się, odpowiadają właściciele mający już kilka lat te auta - przedlifty, przejechane dziesiątki tysięcy km, ale nie mający pojęcia o 1.3, ale za to wiedzący, że np. 1.4MA może spalić i mało, i dużo, wiedzący, że najczęstszym płaczem wysokiego spalania jest ustawiona jednostka km/l (domyślnie fabrycznie) i kilka innych bzdetów :tongue
-
Witam - Dołączam do tematu - 500x 1,3 automat wersja Cross - zakupiony w czerwcu 2021 r. jako nowy - spalanie średnie od tamtego czasu 7,6l/100km - przebieg to nieco ponad 6500km, z czego około 2500km po autostradach, reszta miasto i okolice... Według mnie to jest super silnik i super małe spalanie... Ale może mam jakiś cudowny egzemplarz... :-)
-
Spalanie jak najbardziej normalne.