To jest widok strony w wersji do druku
-
Zaczynam żałować, że założyłem ten temat. Chciałem pomóc innym, opisać swoje doświadczenia i nawiązać jakąś dyskusję ale przez takich ludzi jak Alton88 widzę, że to nie ma sensu. Nie potrafi nic merytorycznego napisać, to czepia się mało istotnych rzeczy a potem pewnie dziwi się, że na forum jest śmietnik.
Cytat:
Napisał
karwoj25
pod tym względem tytuł naprawa M32 jest znacznie bardziej trafiony.
Dokładnie o to mi chodziło dając taki tytuł. Poza tym w większości przypadków wkładamy z powrotem tę samą skrzynię, więc na pewno nie jest to wymiana.
-
Kot nigdy nie będzie psem, mimo że tak go będziesz nazywać bo tak będzie trafniej...
-
Sam napawałem skrzynie w Stilo i przez takie durne oznaczenia tematów zanim dokopałem się do faktycznej naprawy skrzyni musiałem przekopać się przez kilkanaście źle oznaczonych tematów zanim dotarłem do konkretnego źródła jak naprawić ,,krok po kroku,,
Jeśli chodzi o samą naprawę m32 w google jest mnóstwo polecanych firm, wszystko opisane gdzie wysłać co i jak, dlatego markshall nic nowego nie wniosłeś do tematu jeśli chodzi o naprawę ,,krok po kroku,,
-
Cytat:
Napisał
Alton88
Sam napawałem skrzynie w Stilo i przez takie durne oznaczenia tematów zanim dokopałem się do faktycznej naprawy skrzyni musiałem przekopać się przez kilkanaście źle oznaczonych tematów zanim dotarłem do konkretnego źródła jak naprawić ,,krok po kroku,,
Człowieku, przecież wrzuciłem Ci nawet filmy instruktażowe jak przebiega naprawa, więc o co Ci chodzi?
Jeśli oczekiwałeś opisu jak zrobić to samodzielnie w garażu, to nie masz pojęcia o czym piszesz, no chyba, że preferujesz naprawy "pod sprzedaż".
-
Nie mamy o czy dyskutować, naprawiłem skrzynie właśnie w garażu, 2 łożyska wymienione i hula do dziś.
-
Tylko Ty naprawiałeś zupełnie inna skrzynię, samodzielne próby naprawy M32 zwykle szybko się kończą, ale Ty o tym nie wiesz a się czepiasz.
-
Kiedyś szukałem info o M20/32 - gdyby mnie trafiło i dostałem od serwisu skrzyń info ,że problemem jest odp dobór naciągu łożysk ,że warsztaty niespecjalizujące się w tych cudach Opla ustawiają to na doświadczenie ,ale niekoniecznie na konkretną wartość . Inaczej niby nastawia się gdy wymieniasz wszystkie łożyska ,a inaczej gdy ileś tam sztuk . Niby skrzynie z fabryki Fiata dłużej trzymały ,bo Fiat robił inną wartość tego naciągu ,a Opel inną . Ile w tym prawdy ? Przytaczam co sobie przypomniałem z czasów posiadania auta z tykającą bombą. Co ciekawe ,ale zalałem Fuchsem i ..gorzej mi chodziła skrzynia ,potem dla oszczędności dodałem dodatek do skrzyń firmy LM i jeszcze gorzej ,więc zlałem to wszystko i zostało zalane oplowskim olejem nowszej formulacji (odpowiedniej dla tego typu skrzyni ) i skrzynka ładnie pracowała do momentu sprzedaży auta. Oczywiście zalane w ilości większej niż wpisane w serwisówce opla 1.8 litra .(M20 ma mniej oleju niż M32 z tego co wiem )
-
Witam. Ja wymienialem ostatnio łożyska w skrzyni m32 ale po krótkim czasie biegi ciężko wchodzą. Co może być przyczyną? Wiem ze wlali olej 75w90 gl5 a powinien być 75w85 gl4 z tego co podają.
-
Zapewne wspomniany wcześniej naciąg łożysk.
-
Olej gl5 zniszczy Ci mosiężne synchronizatory, więc uciekaj z nim czym prędzej.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
kargulzgr
Witam. Ja wymienialem ostatnio łożyska w skrzyni m32 ale po krótkim czasie biegi ciężko wchodzą
A masz jakąś gwarancję na skrzynię? Jeśli chodzi o olej, polecają różne jako najlepsze (marki) aczkolwiek lepiej trzymać się specyfikacji. Może po prostu coś skopali?
-
Mam gwarancję ale muszę czekać do 24.09 także jest trochę czasu jeszcze.