A ile jest prześwitu w tipo? I czy tyle samo w sedanie, hb i sw?
To jest widok strony w wersji do druku
A ile jest prześwitu w tipo? I czy tyle samo w sedanie, hb i sw?
Ja również jeżdżę na 17cali.
Pozdrawiam
To o czym piszecie to typowe zachowanie belki skrętnej z tyłu.
Dupa na łuku przy wybojach zawsze sobie lekko ucieknie na bok bo belka dużo bardziej przenosi pracę zawieszenia z jednej strony auta na drugą niż sam stablilizator w zawieszeniu wielowachaczowym.
Porównanie do aut z zawieszeniem wielowahaczowym jest niestety żadne Mondeo to klasa wyżej a Focus któy ma od zawsze wielowahacz jest chyba najlepszy w swojej klasie jeżeli chodzi o prowadzenie.
Niestety za te pieniądze nie można mieć wszystkiego. Jedyny pozytyw że jest mniej części do popsucia/wymiany ;-)
Poprzednio w passacie miałem też belkę skrętną a nie działy się takie rzeczy. I nie było różnicy czy zawieszenie było już na końcu swojego żywota, czy było po wymianie (sprężyny i amorki). W golfie 2 tak miałem, i też nie było różnicy czy auto było po wymianie zawieszenia z tyłu czy nie, działo się jak tutaj. Uważam, że lekki tył oraz wysoki prześwit powoduje takie odczucia, do tego nie oszukujmy się, ale jak się jedzie przepisowo w takich miejscach to tego efektu nie odczuwam. Efektu takie odczuwam tylko przy średnio-wyższych prędkościach.
Przed zakupem już przewidywałem, czytałem w recenzjach oraz godziłem się z tym, że w to auto służy do spokojnej jazdy, więc byłem świadomy, że zawieszenie nie jest skonstruowane do szybkiej/ostrej jazdy - i sprawdziło się. Wszystkie elementy poskładały się do kupy i jestem teraz spokojnym kierowcą;) Może właściwości jezdne polepszą się po dociążeniu tyłu przez kuchenkę, ale to się przekonam za kilka miesięcy dopiero.
Może zwrócimy uwagę kto ma LPG a kto nie, i tu też jakieś różnice będą?
pozdrawiam
Tutaj jest podany prześwit dla HB --> https://www.autocentrum.pl/dane-tech...g/?nadwozie=22
Trzeba kupić dużo kiełbasy, karmić teściową przez miesiąc a potem posadzić na tylnym siedzeniu. Dociąży tył, a parkingu auta popilnuje, w zimie odśnieży itp.
A tak serio dociążenie tyłu faktycznie poprawia ten aspekt
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
HB ma większy przeswit niż SW ? I to o 2 cm czyli ok. 15% ? Cos mi się nie chce wierzyć
Się ja ogólnie nie kupiłem pickupa aby na pace wozić worki z paskiem ;)
Mój nie potrafi wolno jeździć, idzie jak dziki. Co do gazu - mam fabryczny i teraz na full zalany gaz i pb.
Jak wyżej, mnie nie przestawia na łukach, może właśnie przez dodatkowe kilogramy (butla, gaz i paliwo) a planuję jeszcze hak dołożyć a to soje też waży. Aha mam koła 16"...
Może ta przypadłość występuje na wysokim profilu (15") i niedociążonym tyle?
Ja man 16 i zauważyła to moja żona która siedziała z tyłu Plus ja kierowca i2 moich dzieci. Się ogólnie tak ma być i już
Z tymi przeswitami powyzej to jakies glupoty wypisuja. Wg tego tipo hb ma 14 cm, sw 12 cm, a mito 15 cm. A na oko widac ze mito w porownaniu z tipkiem na glebie siedzi
Ciekawe jak będzie z trwałością tej belki?
Mam sedana kilka miesięcy i z aut jakie miałem ,były tam wspomagania hydrauliczne , Tipek lubi myszkować najmocniej,ostatnim był Fiat linea i też nie szedł jak po sznurku ale lepiej jak teraz Tipo ,troszkę szkoda że nie dopracowali zawieszenia ,sporadycznie jadę siostry seicento i jedzie jak po sznurku tak dobre zawieszenie ,człowiek przywyknie po jakimś czasie do trzymania kiery ale jest to mały minus
W hb nie ma tego tematu
Ja też zauważam pewną nerwowość na ostrych łukach, dziurawej drodze i większej prędkości. To niestety cecha belki.
Może to kwestia przyzwyczajenia do danej cechy samochodu. Tipo zarejestrowane dopiero 01.02 więc do pewnych rzeczy muszę pewno przywyknąć (choć już 4000km na blacie).
Sedan i hb maja inne zawieszenia. W sedanie amory sachsa w hb magneti marelli tzn. Cofap z FSD. Chyba robione w bielsku bo na nich stoi "made in poland". To może być kluczowa różnica biorąc pod uwagę jak się chwalą tym FSD. Po drodze na basen mam jeden perfidny łuk z wybojem/taką falą i jestem go w stanie przejachać szybciej tipo niż mito. Mito podskakuje dupą Tipo nie, więc nie zawsze twarde zawieszenie jest lepsze, przynajmniej jeśli chodzi o belkę