Reset inspekcji olejowej w Tipo po turecku (w innych modelach też działa ta sekwencja):
https://youtu.be/IY8KkdbnYtw
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Bez elm, obd itp...
To jest widok strony w wersji do druku
Reset inspekcji olejowej w Tipo po turecku (w innych modelach też działa ta sekwencja):
https://youtu.be/IY8KkdbnYtw
Bez elm, obd itp...
Ja nic nie rozumiem, ktos przetłumaczy? Może najlepiej sprawdzi i ludzkiej mowie przekaże...
Proszę bardzo ta sama sekwencja po polsku tylko w doblo - Turek robił to samo (sprawdzę u siebie za 13000 km po wymianie oleju ):
https://youtu.be/PG3pDcl7IOo
To nie dotyczy opcji Reset Service, a resetu czujnika zużycia oleju w autach, które to mają. Co więcej nie na wszystkie to działa i trzeba ustawiać w MES/AlfaOBD flagę Oil change, co trzeba robić po wymianie w autach z czujnikiem, w szczególności TRZEBA to zrobić w MultiAir :tongue
Przestańcie łączyć wymianę oleju z Service Reset, bo to są 2 różne sprawy. Podanym na filmach sposobem nie zamkniecie informacji o przeglądzie.
Możecie sobie klikać co Wam się podoba, ale Service Reset nie zrobicie :lol:
U Turka widać pomarańczową kontrolkę lampy Alladyna, do tego to jest, albo do mrugającej ciśnienia jak w Doblo - szkoda tylko, że nie zademonstrował ani kontrolki, ani kuponu :tongue "Kupon nieważny" sam mu zniknął... Jeżeli do tego typu sytuacji dochodzi, to serwisy albo nie ustawiają flagi Oil Change, albo rzeczywiście olej syf. W Tipo zapewne MJ ma, wątpię że T-Jet, zapewne mają FireFly - poprzednik MultiAir ma.
Jeżeli Twoje auto ma czujnik zużycia oleju, to możesz potestować. Jeżeli nie, to daremna robota :tongue
Tjet nie ma flagi do oleju. Mjet ma. Mówię o tipo oczywiście.
Dziękuję bardzo! Sprawdzę dzisiaj, mam nadzieje że zadziała :) Pozdrawiam
Nie odpisywałem dość długo bo walczyłem z tematem. Niestety u mnie póki co kasowanie inspekcji jest niemożliwe, nie mogę się połączyć z zegarami ("instrument panel").
Mam bypass SGW, mam zółtą przejściówkę, mam ELM bluetooth ze sklepu ricambi.pl który teoretycznie ma działać z wszystkimi fiatami, mam oryginalny AlfaOBD ze sklepu play i nie działa... tzn. mogę sie połączyć z body komputerem, radiem ale już z zegarami nie ma szans.
Jak dojdę do tego co było nie tak to napiszę, póki co szukam dalej rozwiązania.
Nie masz sgw, chyba żadne roczniki tipo nie mają. Jak już przejściówka to niebieska, żółta do tipo zbędna. Do instrumentów zegara nie potrzeba łączyć się przy użyciu przejściówki, w tym tej niebieskiej.
Koledzy Brzoza i Harry, kolega Dragu ma 500L, a tam żółta przejściówka jest konieczna do Liczników.
Natomiast nie wiem czy w 500L jest SGW, pewnie nie ma.
Także dragu podłącz żółta przejściówkę, ale baypassa sgw nie podłączaj. I łącz się z tablica rozdzielcza.
Załącznik 43160
I na przyszłość kolego Dragu86 pisz w odpowiednim
dziale, bo tutaj jest dział dot. tylko TIPO.
Czy w temacie resetu inspekcji coś się zmieniło??
Mam silnik 1.0T i nie mogę zrobić resetu.
Mam oryginalnego multiecuscan i alfaobd łączą się ze wszystkim oprócz silnika.
W desce rozdzielczej mogę zrobić reset olejowy, zmienić interwały przeglądów czy zresetować ilość przeglądów.
Niestety komunikat wymień olej dalej świeci.
Chodzi pewnie o zresetowanie zużycia oleju ale gdzie to jest??
Niestety żadnym programem nie mogę się podpiąć do silnika..