To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
rocketnol
pewnie przetarł się kabel w miejscu gdzie przechodzi z karoserii do klapy
Sprawdze dzisiaj styki i zobaczę, czy jest przewodnictwo. Przy okazji, czy od klapy bagażnika kabel idzie bezpośrednio do bezpiecznika na tablicy głównej (oznaczony w instrukcji jako A-10), czy są tam jakieś bezpieczniki podrzedne specjalnie dla silniczka? Na A-10 zasilanie jest, natomiast pytanie, czy silnik podłączony jest do niego bezpośrednio, czy jest tam coś między nimi? Ma ktoś może schemat tej części instalacji?
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
-
Nie patrzyłem an schematy, ani nic, więc mogę strzelać głupotę, ale czy przypadkiem zasilanie wycieraczki nie idzie stykami w dolnej części klapy (tymi które widać jak otwiera się klapę) ?
Sprawdzasz napięcie, przy zamkniętej, czy otwartej klapie ?
-
Stary, dzięki. Dobrze, że mi to yswiadomiles, bo jadąc z tym do elektryka normalnie bym sie ośmieszył. Jeszcze raz dzięki. Obwód zamknięty. Działa normalnie. Jeszcze raz dzięki ;-(
-
W bravo były dwa rozwiązania dla przykładu - pierwsze to tak jak napisał marcij - zasilanie idzie w stykach przy podstawie klapy. Drugie rozwiązanie(po FL) to wiązka idąca przy zawiasach klapy - czasami tam sie kable łamią i efekty są znane.
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
_adi
W bravo były dwa rozwiązania dla przykładu - pierwsze to tak jak napisał marcij - zasilanie idzie w stykach przy podstawie klapy. Drugie rozwiązanie(po FL) to wiązka idąca przy zawiasach klapy - czasami tam sie kable łamią i efekty są znane.
W sumie demontaż jest prosty:
- zdejmujemy pokrywę zaślepiającą od strony bagażnika (śrubokręt krzyżakowy + imbus 8-ka chyba)
- silniczek jest na trzech śrubach imbusowych (rozmiar 6 lub 8, dokładnie nie wiem, ale są tak umiejscowione, że nie ma większego problemu się do nich dostać)
- do wycieraczki nie jest potrzebny żaden ściągacz (przynajmniej u mnie), wystarczyło delikatnie wybić punktakiem klin na którym przykręcone jest pióro z ramieniem wycieraczki, odpiąć wtyk zasilający i tyle.
Tutaj ciekawostka, chociaż silniczki w sumie były identyczne (z tego samego modelu fiata) była jednak nieznaczna różnica jeśli chodzi o wielkość wtyku zasilającego, dlatego też musiałem wykręcić silniczek razem z oryginalną wtyczką, żeby nie było problemów z dopasowaniem zasilania (najprawdopodobniej inny rocznik fiata lub jakaś inna seria). Ogólnie nie było to jakoś specjalnie problematyczne, więc przy okazji założyłem nową listwę nad rejestracją (z czym w sumie było chyba nawet więcej problemów, bo żeby się dostać do jednej ze śrub mocujących trzeba było wykręcić zamek klapy)
A przy okazji pytanko - nowa listwa ma zielonkawo-srebrno-złoty kolor i nie ukrywam, że trochę się rzuca w oczy. Mam dylemat, czy zostawić tak jak jest czy przemalować. Obecny kolor to coś pomiędzy srebrnym, zielonym i złotym, zastanawiam się czy nie machnąć srebrnym lub czarnym matowym żeby pasowało kolorystycznie. Co o tym myślicie? A może ktoś ma jakiś inny pomysł?
Załącznik 20375