Po usunięciu klap wirowych z kolektora i usunięciu lub całkowitym zaślepieniu zaworu egr należy je programowo usunąć z kontrolera ECU.
To jest widok strony w wersji do druku
Po usunięciu klap wirowych z kolektora i usunięciu lub całkowitym zaślepieniu zaworu egr należy je programowo usunąć z kontrolera ECU.
Czy ktoś robił kolektor i egr w auto - krak. Obawiam sie że moji lokalni mechanicy sobie z tym nie poradza. Drugie pytanie czy trzeba wymontowac komputer w celu wyłączenia egr czy przez obd daradę.
To nie są jakieś super skomplikowane sprawy kwestia zdemontowania kolektora ssącego, jak kolektor jest już na wierzchu każdy mechanik który cokolwiek potrafi znajdzie jakiś sposób żeby zaślepić otwory.
Co do tego czy trzeba wyjmować sterownik z samochodu to powiem tak teoretycznie da radę zrobić to przez obd a praktycznie to jak coś pójdzie nie tak to jest duży problem. Lepiej jest wyjąć sterownik rozebrać zgrać oryginał zapisać a później się bawić, w razie awarii jest co przywrócić.
Nie ma potrzeby wyciągania sterownika z auta wszystko robi się przez złącze OBD. Ściąga się oryginalny soft z ECU przez OBD, na kopii robi się modyfikacje i wgrywa się zmodyfikowany. Gdyby coś poszło nie tak w trakcie wgrywania wtedy pozostaje wyjęcie sterownika i wgranie bezpośrednio w pamięć, co nie jest dużym problemem.
Zgranie wszystkiego jest możliwe tylko po przez podłączenie sterownika na stole.
No własnie oglądałem film jak to się robi i nie ma mowy o wymontowaniu egr tylko w sterowniku ustawia się mapę egr na wartości maksymalne tak żeby w całym zakresie obrotów był w pozycji otwartej. Tylko w filmie koleś otwiera komputer i wpina się w niego jakimś urządzeniem i zczytuje dane. Mówi tam że starsze typy tego silnika miały inny komputer który dało radę przeprogramować przez Obd.
kolego po przez złącze OBD - w taki sposób wyłączyłem egr - koleś zgrał z pamięci komputera mapę a następnie ją "poprawił " i wgrał "nową mapę" trwało to ok 2 h - najwięcej czasu zajmuje pobranie mapy z samochodu - przy tej operacji niezbędne jest podłączenie aku pod prostownik aby nie przerwać pobierania bo można być wtedy w czarnej d...;-)
Do tego właśnie piję że zdecydowanie bezpieczniej jest to zrobić na stole. Poza tym na stole można zrobić pełen obraz sterownika który zawiera wszystko łącznie z imo, w ten sposób w razie awarii można wgrać zawartość do dowolnego sterownika i samochód już śmiga.
A jak robi to ASO? Wszystkie aktualizacje robione są przez OBD za pomocą Examinera który musi być na wyposażeniu każdego autoryzowanego serwisu a problemy przy programowaniu praktycznie nie występują.
Pojawiło się światełko w tunelu. 18 auto idzie do servisu w Szczecinie. Ponoć to jest znany problem w servisie dlatego fiat stworzył nakładkę na istniejące oprogramowanie. Mają mi je wgrać i jeżeli mechanicznie (kolektor) bedzie ok problem z odpalaniem powinien zniknąć. Robił może ktoś z Was coś takiego. W Gorzowie Wlkp w servisie nawet nikt nie pisnął na ten temat.
zapytaj jeszcze o aktualizacje sterownika ASB tez jest podobno nowy
I co zmienia?
nie wiem, mi wgranie nowego proponowal Pan Nagórski z Łęczycy stwierdził, ze mam stary sterownik.Postaram sie zgłębić temat i dam znać.