To jest widok strony w wersji do druku
-
Traktuję CB Radio nie tylko jako urządzenie dzięki któremu można uniknąć kontroli policyjnej ale jako pasjonat i krótkofalowiec. Chcąc nie chcąc jedynie zamontowanie anteny na stałe w otworze w dachu daje możliwość uzyskania prawidłowego działania całej instalacji radiowej, reszta sposobów zamontowania anteny to tylko półśrodki które pomagają jedynie w uniknięciu kontroli policyjnej.
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
Python28
Pytanie z innej beczki, czy wyjęcie podsufitki wymaga dużej ekwilibrystyki? Czy podsufitka przylega do dachu czy jest miejsce między nią a blachą? Pytam bo zamierzam założyć antenę CB tylko nie wiem ile tam miejsca.
Nie jest tak źle ze zdjęciem podsufitki, musisz odkręcić daszki przeciwsłoneczne i rączki, powyjmować lampki i po odhaczać z za słupków. Problemem jest to, że jest ona z bardzo kijowego, gnąco-łamiącego materiału i od razu widać załamania. Po drugie w paru miejscach jest przyklejona do sufitu na piankę (da się łatwo oderwać) a z tyłu na wciskany "czokapik" :-)
Załącznik 19398
-
Witam.
Czy zdejmując podsufitkę, zrobiły Ci się na niej załamania? Jeśli tak, to masz opracowany patent, jak je wygładzić/usunąć?
Ja w swojej cromie wymieniałem antenę FM/GPS na dachu i dostawałem się do niej od strony tyłu auta, odginając delikatnie podsufitkę. Cholerstwo i tak się załamało. Widać przez całą szerokość auta załamanie, które mnie niesamowicie wnerwia. To jest załamanie na materiale, bo maty z włókna szklanego (z której wykonana jest płaszczyzna podsufitki) nie załamałem. Próbowałem nagrzewać materiał suszarką i wygładzać go na gorąco dłonią. Niewiele to pomogło. Może para z żelazka?
-
czy jeśli lampa jest nieszczelna, to czy moze sie przez lampe lac do bagaznika? tzn mam na mysli ze woda sie dostaje do lampy i poprzez wnetrze lampy dostawac sie do bagaznika?
-
Woda może dostawać się przez lampę, opisałem to i wstawiłem zdjęcia w tym temacie w poście nr 5.
-
Cytat:
Napisał
andy5
Woda może dostawać się przez lampę, opisałem to i wstawiłem zdjęcia w tym temacie w poście nr 5.
wg Twojego postu woda dostawala sie miedzy lampa a karoseria dlatego uszczelniles to tasma z pianka. pytalem czy jest mozliwosc aby woda dostawala sie do srodka lampy i pozniej dalej wylewajac sie z srodka lampy do bagaznika tak jakby przez otowry na zarowki w lampie.
pytam bo tez mam wode w bagazniku i widzialem ze lampa jest nieszczelna, jest woda w srodku w lampie, wyciagnalme keidys lampe i wylalem wode tak jakby przez jakas szczeline w kloszu.
-
Koledzy, uszczelkę anteny da się wymienić bez ściągania podsufitki. Zrobiłem to tak:
- kupiłem nową uszczelkę i wyrwałem starą
- nową uszczelkę przeciąłem w miejscu od strony tyłu samochodu
- okolice podstawy anteny odtłuściłem
- nałożyłem trochę uszczelniacza bezbarwnego wokół podstawy anteny
- odchylając podstawę anteny na boki, w przód i w tył wcisnąłem nową uszczelkę na miejsce - nikt nie zauważy nawet że jest przecięta.
Minął około miesiąc od operacji, w tym czasie dużo padało, a w bagażniku susza :)
Być może nawet da się nową uszczelkę założyć od góry bez przecinania jej, lekko rozciągając, zaczynając od przodu auta, następnie boki, a na końcu tył.
Aha - profilaktycznie uszczelniłem tylną lewą lampę uszczelką okienną.
-
Antenę mozna odkręcić bez zdejmowania podsufitki. Podsufitke mozna delikatnie odgiac od strony klapy bagaznika i mamy dostep do sruby podstawy anteny.
Tę operację najlepiej przeprowadzic w dwie osoby. Jedna trzyma podsufitke, a druga zajmuje sie anteną.
@Maxi- nie wiem, jak Ty wyciagnales uszczelke spod anteny. Dla mnie jest to awykonalne. Przy okazji proby takiego sposobu mozna uszkodzic lakier na dachu w okolicach anteny...
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Michał, sam pisałeś kilka postów wyżej że przy takiej operacji podsufitka Ci się załamała i Cię to cholernie wnerwia. Starą uszczelkę łatwo było wyjąć bo sama pękła.
-
To prawda. Wygrzalem miejsce zalamania gorącą parą, a nastepnie wysokowydajna suszarką i wygladzilem przez materiał. Zalamania praktycznie nie widac.
Co do zalamania się podsufitki to wiem, ze troche za mocno ją potraktowalem. Gdyby to robic ostrozniej, do zalamania nie doszloby. Dlatego konieczna jest pomoc drugiej osoby do wymiany anteny dachowej.
-
-
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
Uwazam, ze wycięcie starej i montaż nowej rozcietej uszczelki moze nie zapewniac stuprocentowej szczelnosci podstawy anteny.
-
Do uszczelniania nie wolno używać silikonu bo powoduje błyskawiczną korozję blach karoserii.
-
U mnie podstawa anteny jest inna, a uszczelka jest znacznie węższa. IMO silikon nie nadaje się do niczego, są przecież uszczelniacze polimerowe i hybrydowe, niewiele droższe.
Ty Michał masz pewnie wersję z GPS, a ja bez.
-
Tak, radio i gps.
Antena z trzema kabelkami.