To jest widok strony w wersji do druku
-
u mnie dokładnie takie same objawy tylko te wachnięcie jest w okolicach 2200 obr. , jeżdze tak od kupna auta czyli od dwóch lat na początku myślałem że to automat zmienia bieg ale przy włączeniu skrzyni w tryb manualny występuje ten sam objaw, więć nie ma tu mowy o sterowniku w skrzyni
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
dodam jescze że po wciśnięciu pedału gazu do końca nie ma tego problemu
-
Cytat:
Napisał
petrus
ok tylko że problem powstał po wymianie nowego egr, więc co mają do tego czujniki?
A autoadaptacja ECU? Teraz, gdy po wymianie poprawiły się parametry spalin, zabrudzone czujniki mogą dawać zły sygnał i ECU ma problem z zaadaptowaniem się do nowych warunków pracy ze względu na przekłamane wyniki z tych czujników...
Cytat:
Napisał
lukq
Wojna może leżeć w samym sterowniku skrzyni. Źle czyta predkoac obrotowa.
Skrzynia czyta prędkość obrotową, ale i moment obrotowy, który jest bezpośrednią pochodną mocy. Jak silnik szwankuje to ma mniejszą moc(moment) niż powinien i parametry do zmiany biegu się "nie zgrywają" i skrzynia "głupieje"..
-
Żaden półbieg, żaden egr a wina turbiny i doładowania a w zasadzie zmiennej geometrii łopatek turbiny. Jak przyspieszasz delikatnie (nie pedał od razu do podłogi) to "szarpnięcie" jest odczuwalne a jak idziesz np na 3 biegu z sandałem w podłodze to jest to nieodczuwalne.
-
Coś mi się z tym turbo nie zgadza, sam miałem samochód ze zmienną geometria i tam takie cyrki nie występowały.
-
Cytat:
Napisał
lukq
Coś mi się z tym turbo nie zgadza, sam miałem samochód ze zmienną geometria i tam takie cyrki nie występowały.
nie występowały bo miałeś wszystko sprawne, cyrkiem bym tego nie nazwał bo dla niewtajemniczonego ciężko to zauważyć, ja obstawiam turbo, występuje jakiś skok doładowania i ciąg silnika podczas przyspieszania lekko szarpnie, oczywiście to tylko spekulacje ale u mnie też to występuje i swego czasu próbowałem to rozgryźć ale dałem sobie spokój.
-
Idąc tym krokiem, to bardzie obwiniam zawór upustowy,a nie samą turbinę i moment doładowania.
Chodzi o zawór overboost
-
też może być, ale rzadko się zdarza że ten zawór się psuje chociaż idąc tą teorią to objawy by się zgadzały, zastanawia mnie tylko to, że przyspieszając ostro tego spadku ciśnienia nie ma więc nie wiem czy to ten zawór jest winowajcą...
-
Może być brudny, wtedy taki objaw jest jak najbardziej na miejscu
-
Cytat:
Napisał
lukq
Może być brudny, wtedy taki objaw jest jak najbardziej na miejscu
a gdzie dokładnie znajduje się ten zawór?
-
Cytat:
Napisał
autka.pl
Może być czysty, sprawny i nowy a i tak będzie szarpać. Usunąć, zapomnieć o problemie.
Bzdura jakiej nie słyszałem. Takie podejście to amatorszczyzna!
Jeśli sprawny jest układ EGR i szarpie to znaczy, że silnik szwankuje w innym układzie. Usunięcie to zamiecenie brudów pod dywan.
-
Cytat:
Napisał
autka.pl
Może być czysty, sprawny i nowy a i tak będzie szarpać. Usunąć, zapomnieć o problemie.
Jak jest sprawny to nie będzie powodem szarpań, ale usunięcie jest bardzo dobrym pomysłem.
-
Bardzo dobrym pomysłem jest, żeby układ działał sprawnie z oryginalnym zamysłem. Się rymnęło... :)
PS: to dla mnie też amatorszczyzna. Może jeszcze usunąć pompę wysokiego ciśnienia i wtryskiwacze, i turbinę..... Wtedy to będzie niezawodny silnik...
-
Temat posprzątalem kontynuować proszę w nowym.
-
Cytat:
Napisał
faraon
Mam takie same objawy w silniku 2,4 aut. Na razie niczego nie szukam, ale poczytam jakie są Wasze doświadczenia.
Postawiłem auto celem wywalenia klap, zaślepienia EGR /fizycznie i "elektrycznie"/. Zobaczymy jakie będą efekty. Opiszę. DPF-a na razie zostawiam.
-
Ja jezdze z usunietymi klapami, zaslepionym egr i wylaczonym programowo i zadnych szarpniec nie mam. Przyspiesza plynnie bez czkawki od samego dolu tj 1500 obr.