u mnie też około 3min
To jest widok strony w wersji do druku
u mnie też około 3min
Na wyświetlaczu ciągle jest 00 - 02 potem zaczyna wyświetlać normalnie wszystkie parametry klimy.
Jak wyświetla już podstawowe parametry, to już jest po ustawieniach.
Powinno Ci po tym 00-02 wyświetlić 00-01 lub 00-03 jeśli jest źle.
W takim wypadku sam bez kabla już nic nie zrobisz, a próbowałeś odpiąć wtyczkę od dolnego silniczka?
Nie, zrobię to dopiero w weekend. A mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli wyświetlacz pokazał by przykładowo te 00 - 00 to czego winą jest fakt że od kierowcy grzeje a pasażera chłodzi? Silniczek? Potencjometr? a może coś innego?
Jeżeli jest problem z ciepłem po prawej i lewej stronie to nie powinien wyświetlić 00-00, no chyba że układ jest sprawny ale komputer ma zapamiętane błędy.
Głównie wychodzi 00-01 i jest to problem silniczka, a dokładniej mówiąc potencjometru w jego wnętrzu który odpowiada za jego prawidłowe działanie.
Mi udało się zamienić ten potencjometr na inny 5 kOhm (bo identycznego się nie dokupi), trochę musiałem się pomęczyć żeby to w środku zgrać żeby działało. Miałem do zrobienia wszystkie 3 silniczki.
Największy problem był złożyć pierwszy silniczek, ale przy trzecim poszło już szybciutko.
Zamiast wydać 360 na 3 aktywatory + kasowanie błędów i robocizna, wydałem mniejszą kasę na potencjometry, kabel i program. Ale teraz mogę sobie diagnozować autko i usuwać wszelkie błędy.
Silniczek wewnątrz wygląda tak, ten niebieski element to jest nasz potencjometr, który nie domaga.
http://obrazki.elektroda.net/82_1290336715.jpg
W końcu udało mi się zrobić tę adaptacje!!! Wynik: 00 - 00! -_- Muszę w sobotę rozebrać wszystko i posprawdzać... jak myślicie może być przyczyną jakaś usterka mechaniczna typu pęknięty jakiś plastik, zerwane cięgno? bo jeśli wynik był 00-00 to znaczy że komputer nie wykrywa żadnych awarii pod względem elektronicznym ale nie można wykluczyć tych mechanicznych
Jeżeli masz 00-00 tzn. że wszystko jest OK i w sumie nie musisz nic rozbierać. Chyba że dla własnej ciekawości:smile:
Jedynie co, to pozostaje Ci wykasowanie błędów jeśli problem chłodzenio/ogrzewania powróci przy następnym odpaleniu auta.
Bez wykasowania błędów, będziesz zdany na ciągłe adaptacje.
Tylko jest taka kwestia że adaptacja nie pomaga... dalej od kierowcy grzeje a od pasażera chłodzi. Więc stąd moja teoria że to może być uszkodzenie mechaniczne ;/
Zrozumiałem, że po udanej adaptacji jest OK.
W tym wypadku może to być ułamana taka dźwigienka, numer katalogowy 46723463
http://autosklep24.pl/environment/ca...720abeb939.jpg
Jeśli kupisz już nową w ASO, najlepiej zalać ją w środku klejem, aby już się nie urwała.
Poza tym można też pozbyć się blokad tej dźwigienki w aktywatorze.
lobok WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC! :piwko:
witam
u mnie ten proces trwa (po naprawie urwanych łączników w aktywatorach) ok 30 sek. i na końcu mam wynik 00 00 00 wszystko oki ;)
dodam ze jak pokleiłem te łączniki i kalpy były źle poustawiane to wynik nigdy nie był 00 00 00 pare prób i błędów w ustawianiu i jest oki :)
A jest jakaś metoda na ustawienie klap? Czy w grę wchodzi tylko metoda prób i błędów?
Też męczyłem się z tym kilka razy, biorąc pod uwagę, że miałem wymienione potencjometry i było nieco trudniej.
Doszedłem, do myślę idealnego rozwiązania:
1. Należy potencjometr w silniczku ustawić na środek, znaczy strzałką do góry.
2. Po usunięciu blokad w silniczku odnośnie naszej dźwigienki, dźwigienka do silniczka wchodzi w każdym ustawieniu, nie trzeba ustawiać w konkretnym położeniu które było wymuszone przez blokady (te wypustki w białej końcówce silniczka).
3. Następnie dźwigienkę wpasowujemy do klap, ma tylko jedną możliwość założenia.
4. Ustawiamy ją w połowie zakresu na czuja i staramy się nabić trochę na nią nasz silniczek w położeniu mniej więcej jak będziemy skręcać, dopuszczalne jest odchylenie. Potencjometr ma większą skalę niż odchylenie naszych klap wentylacji.
5. Jak zaskoczy, wyjmujemy całość i dociskamy już do końca dźwigienkę do silniczka.
6. Mocujemy całość ponownie do klap.
7. Teraz wystarczy już skręcić i po sprawie.
Po tym zabiegu nie musiałem się już zastanawiać co dalej
No i klops! Dzisiaj po kilkunastominutowych wyczynach akrobatycznych wydobyłem silniczek i co się okazało... no właśnie nic... Silniczek jest sprawny (podczas zmiany temperatury od LOW do HIGH obraca się w całym zakresie) dźwigienka też jest cała reszta elementów też wygląda ok. Odłączyłem silniczek zrobiłem adaptację wyszła 00-01 po ponownym podłączeniu normalnie 00-00 nie mam już koncepcji co jest grane ;/
To pozostaje podpiąć do kompa