Aaaa, tego nie zauważyłem... Przepraszam. Mocno biały ten bąk? Nie ubywa płynu chłodzącego? Może popuszcza do cylindrów? Może świeca niedomaga w dziwny sposób, nie dając objawów przerwy...
To jest widok strony w wersji do druku
Aaaa, tego nie zauważyłem... Przepraszam. Mocno biały ten bąk? Nie ubywa płynu chłodzącego? Może popuszcza do cylindrów? Może świeca niedomaga w dziwny sposób, nie dając objawów przerwy...
Mocny nie jest, po odpaleniu rano leci delikatny biały dymek z tłumika. Po rozgrzaniu nie ma go. Płynu nie ubywa, od dolewki rok temu po zakupie (dolałem jakieś 0,6cm w zbiorniku) jest na stałym poziomie. Świece mają jakiś wpływ na rozgrzanym silniku? Jedną uszkodzoną niedawno wymieniłem, pozostałe trzy czekają na cieplejszy dzień z wymianą - chyba są jeszcze oryginalne. Zmieniałem pierwszą od lewej stojąc przed maską - to pierwsza czy czwarta świeca?
Kiedyś był temat o porannym białym dymie i chyba skończyło się na tym, że to normalne.
Dymek dymkiem, ale co z korektą na wolnych obrotach powyżej 3?
Jeszcze wymienię pozostałe świece, choć nie sądzę aby żarowe mogły mieć wpływ na korekty.
Witam
to są moje wartości, sprawdzane dzisiaj, jak to wygląda waszym zdaniem bo szczerze to się nie znam na tym ;-)
silnik nierozgrzany, ok 850 obr, wszystko wyłączone, dpf zapchany 85%:
(1) -0,99
(2) -1,00
(3) 0,66
(4) 1,33
silnik nierozgrzany, ok. 2000 obr, wszystko wyłączone, dpf zapchany 85%:
(1) 0,05
(2) -0,11
(3) -0,18
(4) 0,13
temp. ok 90 stopni, ok. 850 obr, wszystko wyłączone, dpf zapchany 85%:
(1) -0,87
(2) -0,74
(3) 0,81
(4) 0,75
temp. ok 90 stopni, ok. 2000 obr, wszystko wylączone, dpf zapchany 85%:
(1) 0,19
(2) 0,06
(3) -0,28
(4) 0,01
Świeca to rozważanie - nie jest niemożliwe, jak silnik kuleje póki jest zimny... Ja bym zrobił tak: (moj sprawdzony sposób) Liqui Moly Diesel spulung do baku, pojeździć dynamcznie i zobaczyć, czy (jak to się zdarza u mnie) takie wyższe (ale nie aż tak) są "wędrujące". Jeśli upierasz się za T2 za każdym razem to wlej 150/bak czyli mniej, choć sprawdziłbym na czystym paliwie.
Jeśli efekt nie ustąpi, pomierzyłbym kompresję, a potem sprawdził, czy klapka się nie urwała/wygięła może (nigdy nie widziałem ich na żywo i nawet nie wiem, czy 8V je mają)...
8V z tego co mi wiadomo nie miało kolektorów z klapkami
No i tak ostatnie ogniwo, które bym sprawdzał.
Sprawdziłem swoje korekty:
-0,54
0,57
0,25
-0,28
DPF - 52,08%
Ciśnienie na wolnych (~850rpm) -1mBar (nienormalne, bo mam rozdarty łącznik elastyczny) ale wcześniej to poniżej 100mBar
Za to dziś zonk: P2009 przepustnica gasząca - zapisany przy uruchomieniu(na zimnym silniku)....
Od paru miesięcy obserwuje korekty wtrysków i pomimo prób z lepszym paliwem, olejem 2T czy dodatkiem STP nie widać poprawy. Czwarty wtryskiwacz na wolnych obrotach ma korektę około +3, przy np 2000obrotów korekta spada do ok. 1.3. Do tej pory nie chciałem w nich grzebać, jednak od paru dni zimny silnik ciężko odpala - kręci 2-3 razy zanim wystartuje. Chyba, że ostatnie tankowanie na LUKu się dołożyło... :)
Próbować jeszcze dodatku do czyszczenia Liqui Moly Diesel Spulung czy wyjąć wtrysk do czyszczenia? Mogę pożyczyć myjkę ultradźwiękową.
Jest jakiś problem z wyjęciem wtrysku w 1.9 8V? Z której strony jest czwarty wtryskiwacz?
kolejność liczenia zaczynasz od rozrządu - chcesz go całego rozbierać czy tylko sam rozpylacz wymyć w myjce
Hmmm... Na każdym filmie który oglądałem moczyli cały wtryskiwacz. Zakładałem kąpiel i suszenie... Rzeczywiście nie można wrzucić całego?